Zenés színház

Bohémélet és Katonák Salzburgban

2011.11.17. 12:00
Ajánlom
Meghirdették a Salzburgi Ünnepi Játékok 2012-es programját: műsorra kerül Puccini Bohémélete, és a huszadik századi német zeneszerző, Bern Alois Zimmermann egyetlen operája, a Katonák.

"Nem mainstream, hanem rangos, nobilis fesztivált szeretnének kínálni a publikumnak, gyökeres újításokra azonban túl rövid volt a felkészülési idő" - jegyezte meg Alexander Pereira, a zürichi operaház éléről érkezett új intendáns. A fesztivált 2012. július 20-án spirituális koncertek nyitják, Haydn A teremtés című oratóriumát Sir John Eliot Gardiner, 21-én Händel Messiását Daniel Harding vezényli. Pereira úgy tervezi, évről évre megjelenik a játékok műsorában a spirituális kultúra, a zsidó, a buddhista-hindu, a muzulmán és az ortodox hagyomány. A klasszikus zenei és operaprodukcióban szokás szerint jelentős sztárok közreműködnek -, köztük Nikolaus Harnoncourt, Claudio Abbado és Thomas Hampson.

Az operaprogramban ritkaság és jól bevált mű egyaránt szerepel. Bern Alois Zimmermann egyetlen operája, a hatvanas években keletkezett Katonák ritkán hallható. A Carmen érdekessége, hogy a visszatér Salzburgba Sir Simon Rattle, aki 2011-ben a salzburgi Pünkösdi Fesztivált cserben hagyva a Berlini Filharmonikusokkal együtt átpártolt a németországi badeni fesztiválhoz. A Bécsi Filharmonikusok élén vezényli Bizet operáját, a címszerepet gyermekének édesanyja, a cseh születésű Magdalena Kozena alakítja. Pereira úgy értékelte, hogy 'a megfelelő csalit dobta be Nikolaus Harnoncourtnak', akit A varázsfuvolára kért föl: Mozart darabja ugyanis az első fontos művek között volt, amikor a zenekari csellista pozíciót a muzsikus a karmesterire cserélte. A varázsfuvola ifjúsági verziója is készül, és Labirintus címmel színre kerül a Mozart-kortárs Peter von Winter operája is, amely A varázsfuvola történetét folytatja - ezzel is emlékeznek az eredeti darab szövegírójának, Emanuel Schikaneder halálának 200. évfordulójára. Puccini Bohémélete sosem szerepelt a játékok programján, mintha csak „másodosztályú opera" lenne, ezt pedig Alexander Pereira elfogadhatatlannak tartja. A darabot Daniele Gatti vezényletével mutatják be, Mimi szerepét Anna Netrebko játssza, Rodolfo Piotr Beczala lesz, Musettát pedig Nino Machaidze énekli. Az örmény születésű énekesnő 2009-ben Júlia szerepében debütált a fesztiválon, amikor gyermeke születése miatt Netrebko egy ideig szünetet tartott. A produkciót Damiano Michieletto rendezi.

A 2012-es Ünnepi Játékok színházi műsorában klasszikus darabok és kevésbé ismert előadások is helyet kaptak. Ibsentől a Peer Gynt, a brit Irina Brook rendezésében lesz látható, de a jelenleg Massachusetts-ben tevékenykedő rendezőnő Shakespeare Vihar- adaptációját is megtekinthetik az érdeklődők. A tehetséges fiatal rendezők felkarolása céljából létrehozott Montblanc & Salzburg Festival Young Directors Project keretében idén dél-afrikai, francia, osztrák és dél-koreai előadásokat mutatnak be, de műsorra tűzték a nürnbergi Thalias Kompagnons Színház két darabját is.

Zürichből szerződik Salzburgba a színházi programok vezetője Sven-Eric Bechtolf is. A fesztivál költségei meglehetősen magasak, a nagy Fesztiválpalota színpadának felújítása körülbelül 650-800 ezer euróba kerül. A három új produkció költségeit több mint kétmillió euróra becsülik. 13 milliós támogatást említ a játékok honlapján Pereira, és a szponzoroktól és a jegybevételből további 8 és félmillió eurót várnak, az intendáns úgy véli hosszú évek óta mégis kiegyensúlyozott lesz a mérleg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.