Zenés színház

Bohémvázlat

2008.05.19. 00:00
Ajánlom
Adott egy nagyméretű színpad zenekari árokkal, díszletjelzésként néhány emelvény lépcsővel, a játéktéren székekkel, s a háttérben az előadásra kerülő dalmű párizsi helyszínére utaló, csak néhány betűjével kivilágított Café Momus felirattal.

Ezt egészítette ki egy vetítővászon, a rajta megjelenő, a történet tartalmát és hangulatát illusztráló képekkel. Ennyiből állt Puccini Bohéméletének félig szcenírozott operájának díszlete. Hiába érkeztek a produkcióba sztárként beharangozott külföldi szólisták is, amit kaptunk, az csak vázlata volt a százötven éve született itáliai zeneköltő örökbecsű remekének.

A rendezés koncepciótlan, a zenei megvalósítás "összecsapott" volt. A szakma szerint nagy névként beharangozott Nicola Luisotti szeszélyes tempóváltásai, a zene poézisával összefüggéstelen, a teljes zenekart átölelő akrobatikus mozdulatai és olykor követhetetlen beintései csak sejtetni engedték a sokat látott-hallott dalmű szépségét. A zenei irányítás csak vázlatát rajzolta fel Lukács Ervin vagy Medveczky Ádám magas színvonalú produkcióinak.

A bolgár Szvetla Vasziljeva (Mimi) gyönyörű hang, de inkább drámai, a nagy hangmatériájú, beugró koreai Alfred Kim (Rodolfo) sem igazán lírai alkat, a harsogó orosz Borisz Sztacenkonak (Marcello) hangfajának pedig inkább Verdi baritonszerepei illenek. A további szerepekben fellépő magyar művészek közül Wierdl Eszter (Musetta), Horváth Ádám (Schaunard) és Palerdi András (Colline) tudása legjavát nyújtotta.

A krónikás elfogult, mert számára a dalszínházunkban 1937 óta repertoáron lévő Bohémélet Nádasdy Kálmán rendezésében és Oláh Gusztáv utolérhetetlen díszleteivel az etalon. S a sebtében összetoborzott szereplőgárda helyett, kellő próbaszámmal felkészülő magyar művészek is képesek lettek volna hitelesen, a Művészetek Palotájához méltó magas színvonalon megszólaltatni Puccini remekét.

(2008. május 10. 19:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Puccini: Bohémélet - részben szcenírozott előadás két részben, olasz nyelven; km.: Szvetla Vasziljeva, Wierdl Eszter, Massimiliano Pisapia, Borisz Sztacenko, Horváth Ádám, Palerdi András, Csiki Gábor, Martin János, Szüle Tamás, a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karig.: Szabó Sipos Máté); rend.: Káel Csaba; vez.: Kovács János)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 28-án a Zeneakadémián.
Klasszikus

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Klasszikus

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Plusz

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Plusz

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Zenés színház kritika

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Zenés színház hír

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Zenés színház interjú

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház ajánló

Különleges repertoárdarabok újra az Opera Eiffel Műhelyházában!

Kenessey Jenő: Az arany meg az asszony/ Örkény István–Tóth Péter: Tóték című egyfelvonásosok és a világszerte is ritkán hallható Edgar című Puccini-darab ismét műsoron az Opera Eiffel Műhelyházában.