Zenés színház

Bohémvázlat

2008.05.19. 00:00
Ajánlom
Adott egy nagyméretű színpad zenekari árokkal, díszletjelzésként néhány emelvény lépcsővel, a játéktéren székekkel, s a háttérben az előadásra kerülő dalmű párizsi helyszínére utaló, csak néhány betűjével kivilágított Café Momus felirattal.

Ezt egészítette ki egy vetítővászon, a rajta megjelenő, a történet tartalmát és hangulatát illusztráló képekkel. Ennyiből állt Puccini Bohéméletének félig szcenírozott operájának díszlete. Hiába érkeztek a produkcióba sztárként beharangozott külföldi szólisták is, amit kaptunk, az csak vázlata volt a százötven éve született itáliai zeneköltő örökbecsű remekének.

A rendezés koncepciótlan, a zenei megvalósítás "összecsapott" volt. A szakma szerint nagy névként beharangozott Nicola Luisotti szeszélyes tempóváltásai, a zene poézisával összefüggéstelen, a teljes zenekart átölelő akrobatikus mozdulatai és olykor követhetetlen beintései csak sejtetni engedték a sokat látott-hallott dalmű szépségét. A zenei irányítás csak vázlatát rajzolta fel Lukács Ervin vagy Medveczky Ádám magas színvonalú produkcióinak.

A bolgár Szvetla Vasziljeva (Mimi) gyönyörű hang, de inkább drámai, a nagy hangmatériájú, beugró koreai Alfred Kim (Rodolfo) sem igazán lírai alkat, a harsogó orosz Borisz Sztacenkonak (Marcello) hangfajának pedig inkább Verdi baritonszerepei illenek. A további szerepekben fellépő magyar művészek közül Wierdl Eszter (Musetta), Horváth Ádám (Schaunard) és Palerdi András (Colline) tudása legjavát nyújtotta.

A krónikás elfogult, mert számára a dalszínházunkban 1937 óta repertoáron lévő Bohémélet Nádasdy Kálmán rendezésében és Oláh Gusztáv utolérhetetlen díszleteivel az etalon. S a sebtében összetoborzott szereplőgárda helyett, kellő próbaszámmal felkészülő magyar művészek is képesek lettek volna hitelesen, a Művészetek Palotájához méltó magas színvonalon megszólaltatni Puccini remekét.

(2008. május 10. 19:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Puccini: Bohémélet - részben szcenírozott előadás két részben, olasz nyelven; km.: Szvetla Vasziljeva, Wierdl Eszter, Massimiliano Pisapia, Borisz Sztacenko, Horváth Ádám, Palerdi András, Csiki Gábor, Martin János, Szüle Tamás, a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karig.: Szabó Sipos Máté); rend.: Káel Csaba; vez.: Kovács János)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.