Zenés színház

Boldog születésnapot, Gundula Janowitz!

2012.08.02. 10:54
Ajánlom
A világkarriert befutott osztrák operadíva augusztus 2-án lépett hetvenötödik életévébe.

Janowitz Berlinben született, de Grazban nevelkedett és az oda járt konzervatóriumba is. Herbert von Karajan vezényletével először 1959-ben a Figaro házassága Barbarinájaként énekelt, akivel röviddel ezután Haydn A teremtés című oratóriumában is pódiumra lépett. Karajan 1962-ben szerződtette a Bécsi Állami Operaházhoz, ahol hamarosan az osztrák közönség kedvencévé vált. Harminc éves pályafutása alatt mintegy ötven szerepet énekelt itt el, 1981-ben az operaház tiszteletbeli tagjává választották. Bayreuthban 1960-ban, három évvel később a Salzburgi Ünnepi Játékokon is bemutatkozott. Janowitz mindemellett szívesen látott vendége volt a New York-i Metropolitan Operának, a hamburgi, a müncheni, a párizsi, a Buenos Aires-i operaháznak és a londoni Covent Gardennek is.

Mentora, Karajan mellett korának legnagyobb dirigenseivel is együttdolgozott, így például Otto Klempererrel, Eugen Jochummal, Leonard Bernsteinnel, Rafael Kubelikkel, Karl Böhmmel, Carlos Kleiberrel vagy Solti Györggyel. A legjobb szerepei között tartják számon a Figaro házassága Grófnéját, Donna Annát a Don Giovanniban, de hitelesen keltette életre Richard Strauss műveinek, például az Ariadne Naxos szigetén és az Arabella című operák hősnőit is. Verdi Attilájában Odabellaként és a Tannhäuser Erzsébetjeként is maradandót alakított. Az 1990-91-es szezonban ő vezette a Grazi Operaházat, de a háttérben zajló művészeti nézeteltérések miatt később megvált a poszttól. 2000-ben Janowitzot az osztrák Tudomány és Művészet Tisztikeresztjével ismerték el, 2003-ban pedig megkapta Bécs városának aranymedálját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház soharóza

Olyan lemez jelent meg, amire tényleg vágyott a közönsége

Lemezen is megjelenik a Tabu kollekció, a Soharóza nagy sikerű előadásának hanganyaga. Az alternatív kórus júniusban kezdett közösségi finanszírozási kampányba, december 13-tól pedig kapható az album.
Zenés színház vicces

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Zenés színház hír

Először van női zeneigazgatója a San Franciscó-i Operának

Kim Eun Sun dél-koreai karmestert nevezték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatójának. Az operaház történetében először tölti be nő ezt a posztot az intézményben.
Zenés színház musical

Látványos musical született Nikola Tesláról

Februárban mutatják be a RaM Colosseumban a Nikola Tesla – Végtelen energia című új musicalt. A kétfelvonásos, rendkívül látványos zenés darab segít felfedezni és új oldaláról megismerni a közismert név – Nikola Tesla – mögött rejtőző zsenit, életének rejtélyeit.
Zenés színház opera

Minden, amit az Operaház új évadáról tudni akar

19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus évadában.