Zenés színház

Boldog születésnapot, Gundula Janowitz!

2012.08.02. 10:54
Ajánlom
A világkarriert befutott osztrák operadíva augusztus 2-án lépett hetvenötödik életévébe.

Janowitz Berlinben született, de Grazban nevelkedett és az oda járt konzervatóriumba is. Herbert von Karajan vezényletével először 1959-ben a Figaro házassága Barbarinájaként énekelt, akivel röviddel ezután Haydn A teremtés című oratóriumában is pódiumra lépett. Karajan 1962-ben szerződtette a Bécsi Állami Operaházhoz, ahol hamarosan az osztrák közönség kedvencévé vált. Harminc éves pályafutása alatt mintegy ötven szerepet énekelt itt el, 1981-ben az operaház tiszteletbeli tagjává választották. Bayreuthban 1960-ban, három évvel később a Salzburgi Ünnepi Játékokon is bemutatkozott. Janowitz mindemellett szívesen látott vendége volt a New York-i Metropolitan Operának, a hamburgi, a müncheni, a párizsi, a Buenos Aires-i operaháznak és a londoni Covent Gardennek is.

Mentora, Karajan mellett korának legnagyobb dirigenseivel is együttdolgozott, így például Otto Klempererrel, Eugen Jochummal, Leonard Bernsteinnel, Rafael Kubelikkel, Karl Böhmmel, Carlos Kleiberrel vagy Solti Györggyel. A legjobb szerepei között tartják számon a Figaro házassága Grófnéját, Donna Annát a Don Giovanniban, de hitelesen keltette életre Richard Strauss műveinek, például az Ariadne Naxos szigetén és az Arabella című operák hősnőit is. Verdi Attilájában Odabellaként és a Tannhäuser Erzsébetjeként is maradandót alakított. Az 1990-91-es szezonban ő vezette a Grazi Operaházat, de a háttérben zajló művészeti nézeteltérések miatt később megvált a poszttól. 2000-ben Janowitzot az osztrák Tudomány és Művészet Tisztikeresztjével ismerték el, 2003-ban pedig megkapta Bécs városának aranymedálját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.
Zenés színház magazin

Gúnyt űz az Operaház a feketékből, vagy a kultúrájukat népszerűsíti?

A Porgy és Bess előadását kezdettől fogva botrány kísérte, pedig csak egy közepesen előadott kiváló operáról van szó, ami soha nem lesz olyan, mint fekete hangokkal.