Zenés színház

Boldog születésnapot, Pitti Katalin!

2011.12.07. 08:00
Ajánlom
A Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő december 7-én ünnepli hatvanadik születésnapját.

Kiváló énekhangjára szülővárosában, Szentesen figyeltek fel, amikor kisgyerekként a Szent Anna-templomban énekelt. 1972-ben kezdte meg tanulmányait a Zeneművészeti Főiskolán, tanárai közé tartozott Sipos Jenő, Forrai Miklós, Pernye András és Varasdy Emil. Még az intézmény növendéke volt, amikor második helyezést ért el a Lipcsei Nemzetközi Bach Versenyen. 1978-ban megkapta a Horváth Ádám által Verdi Otello című művéből rendezett operafilm női főszerepét, így Melis György és Simándy József oldalán, Ferencsik János vezénylete mellett mutatkozhatott be.

Diplomájának megszerzése után a Magyar Állami Operaház magánénekese lett, jobbnál jobb lehetőségeket kapott és az operairodalom legnagyobb lírai szopránszerepeit énekelhette-játszhatta el. Színpadi megjelenésével, szenvedélyes énekstílusával tette emlékezetessé fellépéseit, szavai szerint szakmai fejlődésére komoly hatást gyakoroltak Mikó András, Békés András, Szinetár Miklós rendezői instrukciói. A világ számos országában énekelt, olyan elismert karmesterekkel dolgozott együtt, mint Jurij Szimonov, Lamberto Gardelli, Giuseppe Patane, Kobajasi Kenicsiro, Medveczky Ádám, Lukács Ervin és Erdélyi Miklós. Egyik legnagyobb sikerét Drezdában Verdi Lombardok című operájában aratta, a lelkes közönség tizenhétszer hívta ki a függöny elé.

Pitti Katalin számos rendezésben énekelte Verdi Traviatáját, itthon és külföldön tizenhat éven át alakította Puccini Pillangókisasszonyának címszerepét, Puccini zenéjének avatott előadójaként énekelte Mimit a Bohéméletből, Csajkovszkij operájában, az Anyeginben Tatjána szerepében hódította meg a közönséget Moszkvától Rio de Janeiróig. Romantikus alkatához a szenvedő nőalakok állnak közel, akik akár szó szerint is belehalnak a szerelembe. Rendszeresen koncertezik itthon és külföldön, repertoárjában szerepelnek Bach, Mozart, Verdi, Liszt, Kodály oratórikus művei, dalai, Maria Callas-estjét több mint százszor adta elő. Az operett műfajában is otthonosan mozog, Lehár Víg özvegyének címszerepét énekelte a Margitszigeti Szabadtéri Színpadtól a bécsi Staatsoperig, először ezzel a szereppel vendégeskedett Tokióban. Volt Szaffi Johann Strauss A cigánybáró című dalművében, Liza Lehár Ferenc A mosoly országában, Sylvia a Csárdáskirálynőben és Marica grófnő, s ő alakította a Jacobi Viktor Sybilljéből készült tévéjáték főszerepét.

Pitti Katalin számos jótékonysági tevékenység részese, ezek céljára sokszor koncertjeinek bevételét is felajánlja, hobbija a sport és a természetjárás. A művésznő ars poeticája szerint egy művésznek kötelessége, hogy tudását átadja a következő nemzedéknek, ezért tanít is a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ zenei tanszékén és a Budai Művészház alapítványi iskolájában, s hangképző tanár Tata város zeneiskolájában. Munkásságát több kitüntetéssel ismerték el, 1985-ben Liszt Ferenc-díjat, 1986-ban Oláh Gusztáv-emlékplakettet, 1995-ben Déryné-díjat és Artisjus-díjat, 206-ban Bartók Béla-emlékdíjat kapott, 2011-ben érdemes művész elismeréssel jutalmazták. Pitti Katalin az évforduló alkalmából 60 év, 60 koncert címmel sorozatot indít, amelynek első állomása szerdán lesz a Belvárosi plébániatemplomban. A művésznő a jótékony célú est bevételét a Pető Intézetnek ajánlja fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.