Zenés színház

Bonnie és Clyde története a margitszigeti fák alá költözik

2019.05.31. 15:25
Ajánlom
A tavalyi sikerre való tekintettel az idén újra látható lesz a Budapesti Nyári Fesztivál programjában az Ivan Menchell–Don Black–Frank Wildhorn-féle Bonnie és Clyde musical. Az alkotói és az előadói gárda nem változik, csak a helyszín: az előadás a Városmajori Szabadtéri Színpadról a Margitszigetre költözik.

Harangi Mária, a tavalyihoz képest változatlan szereposztással viszi színpadra a darabot, arra számít, hogy az elmúlt hónapok során a dialógusok és a mű mondanivalója, üzenete tovább érlelődött a színészekben.

A csapat a tervek szerint a fellépést röviddel megelőzően találkozik csak újra, hiszen egy jól begyakorolt darabról van szó.

A kihívást a rendező már nem kimondottan ebben látja, sokkal inkább az új helyszínben: a Bonnie & Clyde ebben a formájában a Városmajori Szabadtéri Színpadra „készült”, idén nyáron viszont a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon adják elő, ami jelentős méretkülönbségnek számít az előadótér és a nézőtér, valamint a környezet tekintetében is. Ez a fajta méretugrás – ahogy Harangi Mária fogalmazott – mindenképpen érinti majd az előadást.

180713_SZABTER_BonnieClyde_eloadas_69-152539.jpg

Bonnie és Clyde (Fotó/Forrás: Margitszigeti Szabadtéri Színpadon)

A történet hiába 80 éves és hiába ért már meg számtalan feldolgozást, a rendező szerint ma is aktuális, mert olyan érzéseket feszeget, olyan vágyakat mozgat meg, amelyek sokunkban ott vannak.

Függetlenül attól, hogy Bonnie és Clyde esetében egy meglehetősen „extrém” párosról van szó, az indítékaik és vágyaik sokakban munkálnak – az más kérdés, hogy az átlagember mégsem lép a gyilkos ösvényre. A gengszterpáros – mondja a rendező – minden mindegy alapon lépett túl mindenen és mondta ki egyszer csak, „hogy már a halál se riaszt vissza”. Ez az üzenet folyamatosan aktuális, minden korban megmozgatja az embereket.

A történet felelevenítésében a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mellett a Kaposvári Egyetem és a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium diákjai segítenek a nézőknek. A darabot Hubay Gergely fordította, a dalszöveg Egressy Zoltán munkája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Zenés színház

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Zenés színház hír

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Zenés színház operaház

Díjátadóval zárult az Opera „Puccini Itáliája”-évada

Az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazta az Operaház. Az évzáró Csillagóra gálaesten azt is bejelentették, hogy kik viselhetik egy éven át „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” és „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” címeket. 
Zenés színház magazin

A Champs-Élysées Mozartja – 200 éve született Offenbach

A kánkánok mestere korának szórakoztatóipari nagyvállalkozója volt, aki élete vége felé egy „komoly” operát is írt, a Hoffmann meséit.
Zenés színház wagner

Fischer Ádám: Vállalom a felelősséget a halk énekesekért!

Nem az énekeseknek kevés a hangjuk, Wagnert néha így kell énekelni. Caruso-szindróma és énekbeszéd kapcsán beszélgettünk a Ring-ciklus karmesterével.