Zenés színház

Bonyolult évad előtt a Grazi Opera

2011.04.28. 12:45
Ajánlom
A színház épületét felújítják, így a próbatermek és az irodahelyiségek kiköltöznek, az előadásokat azonban reményeik szerint nem érinti semmiféle fennakadás.

A 2011/12-es szezont Verdi Otellójával kezdik október elsején. Az előadást rendezője Stephen Lawless, a címszerepet Frank van Aken énekli, Desdemona a ház szopránja, Gal James lesz, aki többször vendégszerepelt a Budafoki Dohnányi Zenekarnál Budapesten. A grazi gyökerű, merész rendezéseiről ismert Peter Konwitschny novemberben viszi színre Csajkovszkij operáját, a Pikk dámát, koprodukcióban a lipcsei operaházzal, amelynek művészeti vezetője a rendező. A hagyományos újévi koncerten Marlis Petersen énekel, aki idén rendkívüli sikert aratott a Peter Konwitschny rendezte Traviatában.

Richard Strauss Elektráját januárban Johannes Erath elképzelései alapján mutatják be. A Tudor királynőket életre keltő Donizetti-operák közül a Maria Stuardát láthatják a grazi nézők. Stefano Poda nemcsak rendezi a produkciót, hanem a díszleteket és a kosztümöket is ő tervezi. Fabio Luisi volt asszisztense, Gaetano d'Espinosa vezényli a premiert. Nagy érdeklődéssel várják Bizet Carmenjének felújítását, amelyet Stefan Herheimre bíztak, minthogy Ruszalka-rendezése, amely Brüsszelből kerül Grazba, komoly elismerést szerzett.

Oscar Strauss Álomkeringő című operettje, a Gigi és az Ének az esőben című musical is színesíti a programot az új évadban, amelyre a ház balettegyüttese egy Purcell Dido és Aeneas című operáján alapuló táncjátékkal és gálaestekkel készül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.