Zenés színház

Bookline játék - 7. forduló

2006.07.10. 00:00
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval, és nyerjen zenei könyveket a Bookline online könyváruház jóvoltából!

Francoise Giroud: A csodálatos Cosima

Cosima Wagner 93 éves korában hunyt el, 1930-ban. Marie de Flavigny, d'Agoult grófné és Liszt Ferenc szerelemgyerekeként született, s csak kilenc éves korától viselhette a Liszt nevet. Hans von Bülow-nak, kora legkiválóbb karmesterének lett a felesége. Nászútjuk Zürichbe vezetett – Richard Wagnerhez. Miért? Mert Wagner ezt üzente Bülow-nak: "Szükségem van rád". És a karmester rohant – feleségestül. Jelképes mozzanat: minden, ami Cosima további életének értelmet adott, ezzel kezdődött. Holott első találkozása a zeneszerző-géniusszal nem volt afféle "szerelem az első látásra". De 1863. november 28-án egymásra találtak, s ezt a dátumot attól fogva minden évben megünnepelték.

A házasságtörő Cosima huszonnégy évvel fiatalabb és egy fejjel magasabb volt Wagnernél. Szerelmük olyan volt, akár egy romantikus, sűrű harcokban és ritkább extázisokban bővelkedő zenedráma, amelynek nagy és szélsőséges dallamíveit mintha maga Wagner hangszerelte volna. "Zsenit szeretni nem egyszerű dolog. Ez jutott Cosima Wagner osztályrészéül. Testestül-lelkestül e zseninek élt, aztán már csak az emlékének, de mindig ugyanaz a hol gyűlöletes, hol csodálatra méltó szenvedély fűtötte. Mára a legendás szerelmes asszonyok sorába lépett. Ha van igazán nagy szerelem, Wagneréké az volt."

Franciose Giroud, a 2003-ban elhunyt francia írónő – akinek Alma Mahler, avagy a hódítás művészete című könyvét szeretettel fogadta a magyar olvasóközönség is – lendületes és finoman dramatizált Cosima-portréja egyben letehetetlen kultúrtörténeti olvasmány is, amelynek szereplői között ott találjuk II. Lajos bajor királyt, Liszt Ferencet és annak megannyi asszonyát, Nietzschét, Hans von Bülow-t, s kevésbé ismert nőket és férfiakat, akik asszisztenciája vagy intrikája nélkül más lett volna Cosima és Richard Wagner élete, ez a trisztáni dráma.

Kérdésünk: melyik évben kötött házasságot Richard Wagner és Cosima? (Kérjük, a válasz-mezőbe csak egy négyjegyű számot írjon!)

Amennyiben a helyes választ az alábbi időpontig megírja nekünk, egyike lehet annak a három játékosnak, akik egy példányt nyernek Francoise Giroud A csodálatos Cosima című könyvéből.

Szeretnénk felhívni játékosaink figyelmét arra, hogy ebben a játékban való részvételükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy e-mail címüket a bookline.hu részére átadjuk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.