Zenés színház

Borbélyok versenye

2008.02.22. 00:00
Ajánlom
Tegnap óta játsszák a magyar mozik a Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya című filmet a főbb szerepekben Johnny Depp-pel, Helena Bonham Carterrel, Alan Rickmannel, Sacha Baron Cohennel. Hogy a két Golden Globe után BAFTA- és Oscar-díjat is kap-e Tim Burton mozija, majd kiderül. A musical színpadi változatát itthon két színház mutatta be. Az egyik előadás alig egy hét alatt megbukott, a másik a Színházi Találkozó- és kritikusdíjak ellenére nem tette közönségdarabbá.

Stephen Sondheim

1992-ben az Erkel Színházban az Operaház és a Rock Színház koprodukciójaként Kalmár Péter állította színpadra a művet Nyakfelmetsző címmel. 21 előadást terveztek, öt lett belőle. Volt, akik az Opera szervezését okolták, akik langyos lábvízben kuporognak és tiltakoznak minden ellen, ami új, nem szokványos, a kritika viszont így írt: Gátlástalan amatörizmus vette birtokába az Erkel színpadát, hogy szaporítsa azon előadások számát, amikben önjelölt rendezők tehetetlenül elmerülnek a lebirkózhatatlan gyakorlati feladatok tengerében, és ahol a direkció megengedi az úszni nem tudót belefúlni a hullámokba anélkül, hogy mentőövet dobna neki. A címszerepet Miller Lajos („technikai mankók nélkül is énekesi teljesítményt nyújt”), valamint Koós János alakították (őt inkább kis színes interjúkban kérdezték az új feladatról). Mrs Lovettet Lehoczky Zsuzsa játszotta, akinek szellemes derűjéről, kihívó érzékiségéről és belső erejéről elragadtatással szóltak.

Egy évvel az Európai Színházi Unió Fesztiválja keretében a londoni Nemzeti Színház félelmetesen jó előadásban játszotta Budapesten a musicalt, majd az 1999/2000-es évadban Kaposváron is műsorra tűzték az Eörsi István által frissen lefordított Sweeney Toddot. (Ez volt a Csiky Gergely Színházban egyébként a harmadik színpadra állított Sondheim-mű.) Olyan előadás született, amely alkalmas lehet ara, hogy a szerző egyik legismertebb és legjellemzőbb művét megszerettesse a közönséggel. ( …) Tisztelettel ajánlanám a produkciót a szüntelenül közönségigényekről szavalók szíves figyemébe – írta az egyik színikritikus, míg a másik Spindler Béla (Sweeney Todd), Molnár Piroska (Mrs. Lovett), Bezerédi Zoltán (Turpin bíró) és Kőrösi András (Pirelli), dicsérete után azzal zárta recenzióját, hogy akkora odaadással, csillagot az égboltról lerúgó nekigyürkőzéssel és elegáns szaktudással játszik a társulat, hogy a borzalmakat halmozó darabban is gyöngéd szeretet ébresztenek maguk iránt.


Ascher Tamás

Eközben egy néző a helyi lapban így panaszkodott: „Milyen művészeti értéket képvisel az a színdarab, amely bölcs mondanivalóságának (miszerint a bosszú nem vezet sehová, csak elembertelenít) eszközéül olyan történetet kerekít, melyben a véres kezű borbély sorra öli áldozatait, s tetemüket – szállásadónőjével – húspogácsának tálalják fel a bosszú, az üzlet és az egyszerűség kedvéért?" Pedig a rendező, Ascher Tamás nem vitte el a végletek felé a darabot. A rideg, nyálkás grafitszürke vaslépcsőkből, platókból és sínekből álló díszletben sem horrort, sem melodrámát nem rendezett, legföljebb finoman ironizált a horrorisztikus jeleneteken, és azt a mértéktelen, agresszívvá tevő nyomort mutatta meg, ahol szinte álomszerű vadságú bűnök környékezik az ártatlanokat.

A zenekritikus dicsérve az áttekinthető, gazdag és világos előadást megint mást kért számon: semmi baj nincs azon túl, hogy zenélnek és énekelnek benne, s a színészek zenei képzetlensége miatt Sondheim muzsikájának mondanivalója, azaz a zenében rejlő poénok nem ülhetnek.

Azt, pedig hogy Tim Burton színészei mit tudnak érzékeltetni a Shakespeare Athéni Timonjától A sevillai borbélyig, a Szerelmi bájitaltól a 20. század történelmi horrorjáig terjedő művelődéstörténeti allúziókból, a mozikban kiderül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

A dél-afrikai taxist, aki operát énekel az utasainak, felkapta az internet

Egy virális videóval kezdődött az egész: egy Menzi Mngoma nevű Uber-sofőr a Rigolettóból énekelt egy utasának, majd egyre többekhez jutott el az erről készült videó.
Zenés színház interjú

Felmutatni a világ tetejét - Interjú Szemző Tiborral

Óbudán, az Esernyős belső udvarán új szabadtéri kamaraszínházi sorozat indul, amelyben (újra) debütál Szemző Tibor Kőrösi Csoma Sándorról készített opera cinematique műfajú előadása, a Csoma.   
Zenés színház ajánló

Operett show a Vajdahunyadvárban

Július 18-án Magyarország leglátványosabb operett produkcióját tekinthetjük meg a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A Monarchia Operett gálaműsora fantasztikus szólistákkal és ruhakölteményekkel varázsolja el a nagyérdeműt.
Zenés színház hír

Koncertfilmmel ünnepelték Jonas Kaufmann 50. születésnapját

Németország, Ausztria és Svájc több mint 200 filmszínházában mutatták be július 10-én, Jonas Kaufmann 50. születésnapján a sztártenor egyik berlini (Waldbühne) koncertjéről készült filmet.
Zenés színház armel

Hogy milyen volt Alföldi Don Giovannija? Profi.

Ha sztárrendező operafavoritot állít színpadra, abból könnyen siker lehet, de nálam Tihanyi Ildi díszletei ágyaztak meg annak, hogy szeressem ezt a Don Giovannit.