Zenés színház

Borisz Godunov - rapid játék!

2010.07.22. 13:17
Ajánlom
A Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt előadása, a Borisz Godunov szombaton látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.Játsszon a Fidelióval és legyen vendégünk az előadásra!

Igazi különlegességet láthatnak a Margitszigeten, egy valódi klasszikus operacsemegét a Szabadtéri Színpadon! Muszorgszkij hataloméhes hősének lebilincselő története a moszkvai Nagyszínház (Bolsoj) és a Moszkvai Filharmóniai Társaság volt szólistájával, Nyikita Sztorozsevvel a főszerepben. Sztorezsev orosz származású, Amerikában élő, világhírű basszus énekes. A világ legjelentősebb operaházaiban, koncerttermeiben lépett fel, úgy, mint Bécs, Párizs, London, Milánó, New York, San Francisco, Firenze, München, Tokió és Berlin, repertoárjában több mint 50 operaszerepből áll.

Az előadás a szláv operairodalom egyik remeke nagyjelenetekkel, magával ragadó áriákkal, az orosz irodalomból jól ismert „bűn és bűnhődés" motívummal. Borisz Godunov, Rettegett Iván egykori tanácsadója irányítja az országot Fjodor cár névleges uralma mellett. A cár féltestvére, a gyermek Dmitrij, a trón egyik várományosa titokzatos körülmények között életét veszti. A gyanú szerint Borisz adott utasítást a cárevics megölésére. A cár halála után a nép Boriszt kívánja kikiáltani uralkodóvá. Boriszt cárrá koronázzák, folyamatosan küzd saját lelkiismeretével, később belehal gyötrelmeibe. Sodró lendületű dráma a szabad akaratból megválasztott cárról, akinek végzete önmaga, saját lelkiismerete.

Július 24. szombat 20:30 - Borisz Godunov - opera két felvonásban - Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A Szabad Tér Színház és a Debreceni Csokonai Színház közös produkciója.

Rendező: Vidnyánszky Attila, vezényel: Kocsár Balázs, km. a Csokonai Színház Énekkara

Kérdésünk: Melyik orosz író azonos című műve alapján írta meg Muszorgszkij az operát?

 

A helyes választ július 23. 14:00-ig megjelölő olvasóink közül hárman vehetnek részt másodmagukkal a Fidelio.hu vendégeként az Borisz Godunov július 24-i előadására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.