Zenés színház

Boross Csilla sikere Washingtonban

2012.05.01. 13:35
Ajánlom
Százhetven évvel a milánói Scalában rendezett ősbemutatója után, a hétvégén óriási közönségsikerrel Washingtonban is színpadra állították Verdi Nabuccóját. Abigél szerepében az amerikai publikum Boross Csillát ünnepelte, a kritikusok véleménye az előadásról megoszlott.

A The Baltimore Sun című lap kritikusa szerint Boross Csillának (az énekessel készült 2009-es interjúnk ide kattintva olvasható) a Kennedy Központban található Washingtoni Nemzeti Operában (WNO) nyújtott teljesítményétől "a tető is megemelkedett".  Tim Smith Thaddeus Strassberger rendezését "érdekesnek" nevezte.

A The Washington Post operaítésze, Anne Midgette ezzel szemben azon kesergett, hogy "manapság az igazi Verdi-énekes ritka fajta" és hogy a WNO olyan csapatot gyűjtött össze, amely "legalább eltalálta a hangokat" és hogy az előadásról hiányzott a "szupersztár minőség".
Boross Csillával kapcsolatban, akinek Abigél "szakmailag gyilkos szerepe jutott", Midgette azt írta, hogy "nagy, hangos és rezes felső hangokat dobott ki", amelyek "elegánsak voltak", de "az alsóbb hangfekvésekben a magyar operaénekes alig lehetett hallani". Strassbergerről a kritikus azt állította, hogy jobb díszlettervező annál, mint amilyen rendező, és közönség sem ismerte eléggé a Nabucco-előadások tradícióját, hogy bekapcsolódjon a Va pensiero éneklésébe.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint ugyanis a karmester, Philippe Auguin, a WNO és a Nizzai Opera zenei igazgatója a hagyományoknak megfelelően a ráadásban - zenekari aláfestéssel - ismét megszólaltatta az olasz risorgimento "himnuszává" vált Va pensierót. Ezt követően, az ünneplést félbeszakítva, a Nabucco nevelt lányát alakító Boross Csilla belefogott a Va pensiero a capella előadásába, amelynek éneklésébe a kivetített olasz szöveg segítségével  a washingtoni nézőközönség is bekapcsolódott. Az AFP tudósítása szerint az erős hangú magyar énekesnő megérdemelten kapott álló ovációt, csakúgy, mint a címszerepet játszó olasz bariton, Francesco Cavallo és a Fenenát alakító francia Geraldine Chauvet.

Boross Csilla május 21-ig lép fel Washingtonban, ezt követően Prágában az Állami Operában a Parasztbecsületben látható Santuzzaként, majd Ravennában Hindemith Sancta Susanna című művében lép fel júniusban, júliusban pedig a finn Savonlinnai Operafesztiválra utazik, ahol a Mikó András rendezte Aida címszerepét alakítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.