Zenés színház

Botrány a Saint-Saëns-opera körül

2009.05.08. 00:00
Ajánlom
A Sámson és Delila kölni premierjét egy héttel elhalasztották - igaz, végül mégsem az énekesek visszalépése és a kórustagok pszichés problémái miatt, az antwerpeni bemutató pedig nem volt konfliktusmentes.

A német Tilman Knabe koncepciója ellen három főszereplő, a Delilát alakító izraeli mezzo, Dalia Schaechter, a főpap szerepét éneklő Samuel Youn és az öreg zsidóként fellépő Ulrich Hielscher emelte fel a hangját, és bontott szerződést, míg a kórustagok több mint egyharmada néhány jelenetet pszichésen elviselhetetlennek talált, és ez okozott nekik olyan fizikai fájdalmat, hogy nem tudtak próbálni. A rendező ugyanis a bibliai Palesztina helyett a mai Közel-Keletre helyezte a történetet, a színpadon pedig gépfegyveres mészárlás és csoportos nemi erőszak is látható. A bemutatót azonban a Schaechter helyére beugró Ursula Hesse von der Steinen megbetegedése miatt kellett elhalasztani.

A belga városban az izraeli Omri Nitzan és a palesztin Amir Nizar Zuabi közösen állította színpadra Camille Saint-Saëns 1877-es operáját. Az előadás ellen tiltakozott az antwerpeni zsidó közösség, a premier közönsége pedig kifütyülte a produkciót, mivel a direktorok a darabbeli zsidókat palesztinokká, a filiszteusokat izraeliekké tették, Sámsont pedig öngyilkos merénylőként ábrázolták. A produkcióban izraeli katonák palesztin gyerekeket gyilkolnak le, Delila zsidó szobalányai igen kihívó koreográfiára mozognak, a fegyverekből falloszok lesznek, és bacchanáliába torkollik a mulatozás. A két rendező szerint a mítoszokon és bibliai történetek lencséjén keresztül a mai kor tisztábban látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.