Zenés színház

Botrányok otthona

2006.05.12. 00:00
Ajánlom
"Robbantsuk fel az operaházakat!" - fogalmazott Pierre Boulez kissé drasztikusan az 1960-as években, s bár tudjuk jól, hogy felszólítása esztétikai jellegű metafora volt csupán, radikális korszakának megfelelő kultúrterrorizmus, bizonyos operaházi botrányok esetében, például a XXI. század elején Budapesten komolyan felmerül az emberben, hogy ez lenne a legcélravezetőbb megoldás.

Az operai botrányoknak a kies Kárpát-medencében persze gazdag hagyománya van. Az 1884-ben megnyitott Magyar Királyi Operaház már működésének első néhány évében sikeresen jutott el az anyagi és művészi csőd szélére, olyannyira, hogy 1888-ban a Politisches Volksblatt az operaházi helyzetet illetően már orvosi metaforákkal operál: "Az ide hívott Mahler doktor azzal a reménnyel vigasztal bennünket, hogy sikerülni fog a halálosan sebesültet életben tartani. Mahler úr keresett szakembere az operabetegségeknek. Mint orvos, különféle gyógyszereket készít. Egyszerű háziszereket, hatásuk már mutatkozni látszik."

A 28 éves Mahler teketóriázás nélkül és felfoghatatlan energiákkal kezdett dolgozni: 1888 októberében vette át az intézmény vezetését, s alig három hónappal később már bemutatta Wagner Tetralógiájának első két darabját (A Rajna kincse és A Walkür magyarországi bemutatóját nyolcvan próba előzte meg!). A mahleri vehemencia persze természetesnek tűnik, sürgős esetekben aligha merül fel más, mint az azonnali beavatkozás.

Hogy az Operaház új vezetése mivel töltötte az időt az elmúlt évadban, az kívülről kevéssé látszik, de még a jóindulatú szemlélőben is kételyeket vet fel a vezetők alkalmasságát illetően, hogy a pályázatnyertes csapatból már csak két és felen vannak a házban, s hogy a főfőfőigazgató úr, a főfőigazgató úr és a főigazgató úr a mobiltelefon és az e-mail korában csakis a sajtón keresztüli nyílt levelekben képes kommunikálni egymással.

Öröm az ürömben, hogy nagyszerű librettó-alapanyag bontakozik ki a szemünk láttára: izgalmas jelenete lehet egy leendő magyar operának, amikor a magas lóra ült Jutocsa (hőstenor) és a trónra törő Táncos Gábor (buffo-basszus) küzdelmét végül a Weimarból hazatért Gergely-herceg (kontratenor) dönti el egyetlen, az áldozatot hátulról megcélzó, jól irányzott tőrdöféssel.

A libretto megírására és megzenésítésére a minisztérium írhatna ki pályázatot, a győztes darabot az Operaház következő vezetése tűzhetné műsorra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.