Zenés színház

Botrányok otthona

2006.05.12. 00:00
Ajánlom
"Robbantsuk fel az operaházakat!" - fogalmazott Pierre Boulez kissé drasztikusan az 1960-as években, s bár tudjuk jól, hogy felszólítása esztétikai jellegű metafora volt csupán, radikális korszakának megfelelő kultúrterrorizmus, bizonyos operaházi botrányok esetében, például a XXI. század elején Budapesten komolyan felmerül az emberben, hogy ez lenne a legcélravezetőbb megoldás.

Az operai botrányoknak a kies Kárpát-medencében persze gazdag hagyománya van. Az 1884-ben megnyitott Magyar Királyi Operaház már működésének első néhány évében sikeresen jutott el az anyagi és művészi csőd szélére, olyannyira, hogy 1888-ban a Politisches Volksblatt az operaházi helyzetet illetően már orvosi metaforákkal operál: "Az ide hívott Mahler doktor azzal a reménnyel vigasztal bennünket, hogy sikerülni fog a halálosan sebesültet életben tartani. Mahler úr keresett szakembere az operabetegségeknek. Mint orvos, különféle gyógyszereket készít. Egyszerű háziszereket, hatásuk már mutatkozni látszik."

A 28 éves Mahler teketóriázás nélkül és felfoghatatlan energiákkal kezdett dolgozni: 1888 októberében vette át az intézmény vezetését, s alig három hónappal később már bemutatta Wagner Tetralógiájának első két darabját (A Rajna kincse és A Walkür magyarországi bemutatóját nyolcvan próba előzte meg!). A mahleri vehemencia persze természetesnek tűnik, sürgős esetekben aligha merül fel más, mint az azonnali beavatkozás.

Hogy az Operaház új vezetése mivel töltötte az időt az elmúlt évadban, az kívülről kevéssé látszik, de még a jóindulatú szemlélőben is kételyeket vet fel a vezetők alkalmasságát illetően, hogy a pályázatnyertes csapatból már csak két és felen vannak a házban, s hogy a főfőfőigazgató úr, a főfőigazgató úr és a főigazgató úr a mobiltelefon és az e-mail korában csakis a sajtón keresztüli nyílt levelekben képes kommunikálni egymással.

Öröm az ürömben, hogy nagyszerű librettó-alapanyag bontakozik ki a szemünk láttára: izgalmas jelenete lehet egy leendő magyar operának, amikor a magas lóra ült Jutocsa (hőstenor) és a trónra törő Táncos Gábor (buffo-basszus) küzdelmét végül a Weimarból hazatért Gergely-herceg (kontratenor) dönti el egyetlen, az áldozatot hátulról megcélzó, jól irányzott tőrdöféssel.

A libretto megírására és megzenésítésére a minisztérium írhatna ki pályázatot, a győztes darabot az Operaház következő vezetése tűzhetné műsorra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”