Zenés színház

Bozsik Yvette Tündérkertet varázsol az Operett színpadára

2020.10.20. 12:20
Ajánlom
„Az Operettszínház újabb ünnepre készül” – mondta Kiss-B. Atilla főigazgató a Marica grófnő közelgő bemutatója kapcsán. Az október 23-tól látható operettet 96 évvel ezelőtt, szinte napra pontosan ekkor mutatták be a Király Színházban, most pedig az új előadás szólistái, valamint Bozsik Yvette koreográfus-rendező, Berzsenyi Krisztina jelmeztervező és Cziegler Balázs díszlettervező idézték meg Kálmán Imre klasszikusát.

Ahogyan azt a Tasziló grófot Homonnay Zsolt is elmondta, nagyon komplex előadásról van szó, ami akár prózai műként is megállná a helyét. Megvan benne a dráma, komoly társadalomkritikát hordoz, ugyanakkor nem hiányzik belőle a szerelem, a romantika és a táncos-komikusokon keresztül a vígjátéki szál sem. Maga a szerep is igen összetett, ráadásul

énektechnikailag is kihívást jelent a színészek számára.

A készülő előadás próbafolyamata a megújulás jegyében zajlik, álom, mese és valóság keveredik a színpadon. Igazi totális színházat láthat majd a közönség, aminek – ahogy Kiss-B. Atilla fogalmazott – az Operett az egyik legkiválóbb helyszíne.

sajtotaj02-113824.jpg

Kiss-B. Atilla a Marica grófnő sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Bozsik Yvette egy

móriczi Tündérkertet álmodott a színpadra,

ahol a szerelmesek ugyanúgy egymásra találhatnak, mint például Shakespeare Szentivánéji álomjában, de mégsem akar elrugaszkodni a földtől. Olyan előadást képzelt el, amelyben a közönség szép lassan beavatódik egyfajta színpadi nyelvezetbe. Megtalálható lesz benne a groteszk látásmód, ugyanakkor visszahozza azt a természetközeli szépséget, ami itt van a szemünk előtt, noha egy kissé már eltávolodtunk tőle.

A jelmezek és díszletek is tökéletes összhangban vannak a koncepcióval: a ruhákat összesen 5000 virág díszíti, ebből 120 iparművészeti alkotásként, kézzel készült. A történet helyszínéül szolgáló épület pedig a Kolozsvár környéki kastélyokat idézi.

Nem feledkeznek el azonban arról sem, hogy a Marica grófnő tele van slágerekkel.

Olyan ismertté vált dallamok csendülnek fel ebben az elképzelt világban, mint a Mondd meg hogy imádom a pesti nőket, a Szép város Kolozsvár, a Te légy az álmom, vagy a Ringó vállú. Az előadáson a műfaj és a színház új karmester is avat, Pfeiffer Gyula főzeneigazgató mellett Dobszai Péter dirigál majd.

sajtotaj03-113624.jpg

Eleni Korani 2,5 millió forint értékű támogatást ajánlott fel (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Mindez azonban aligha jöhetne létre támogatók nélkül, Korani Eleni műkereskedő, műkincsszakértő elsőként ajánlotta fel a segítségét.

2,5 millió forint értékben 160 koronavírus-teszt költségét állja,

amit egy speciális orvoscsapat végez el. A tesztelést már meg is kezdték az intézményben.

Fejléckép: A Marica grófnő szólistái az előadás sajtótájékoztatóján (forrás: Budapesti Operettszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Musical és klezmerzene is várja a Margitszigeti Színház közönségét

Nagyszabású sajtótájékoztató keretében ismertette nyári évadát a Margitszigeti Színház, amely a szórakoztató színházi előadások mellett könnyűzenei programokkal is várja az érdeklődőket.
Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.