Zenés színház

Bozsik Yvette Tündérkertet varázsol az Operett színpadára

2020.10.20. 12:20
Ajánlom
„Az Operettszínház újabb ünnepre készül” – mondta Kiss-B. Atilla főigazgató a Marica grófnő közelgő bemutatója kapcsán. Az október 23-tól látható operettet 96 évvel ezelőtt, szinte napra pontosan ekkor mutatták be a Király Színházban, most pedig az új előadás szólistái, valamint Bozsik Yvette koreográfus-rendező, Berzsenyi Krisztina jelmeztervező és Cziegler Balázs díszlettervező idézték meg Kálmán Imre klasszikusát.

Ahogyan azt a Tasziló grófot Homonnay Zsolt is elmondta, nagyon komplex előadásról van szó, ami akár prózai műként is megállná a helyét. Megvan benne a dráma, komoly társadalomkritikát hordoz, ugyanakkor nem hiányzik belőle a szerelem, a romantika és a táncos-komikusokon keresztül a vígjátéki szál sem. Maga a szerep is igen összetett, ráadásul

énektechnikailag is kihívást jelent a színészek számára.

A készülő előadás próbafolyamata a megújulás jegyében zajlik, álom, mese és valóság keveredik a színpadon. Igazi totális színházat láthat majd a közönség, aminek – ahogy Kiss-B. Atilla fogalmazott – az Operett az egyik legkiválóbb helyszíne.

sajtotaj02-113824.jpg

Kiss-B. Atilla a Marica grófnő sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Bozsik Yvette egy

móriczi Tündérkertet álmodott a színpadra,

ahol a szerelmesek ugyanúgy egymásra találhatnak, mint például Shakespeare Szentivánéji álomjában, de mégsem akar elrugaszkodni a földtől. Olyan előadást képzelt el, amelyben a közönség szép lassan beavatódik egyfajta színpadi nyelvezetbe. Megtalálható lesz benne a groteszk látásmód, ugyanakkor visszahozza azt a természetközeli szépséget, ami itt van a szemünk előtt, noha egy kissé már eltávolodtunk tőle.

A jelmezek és díszletek is tökéletes összhangban vannak a koncepcióval: a ruhákat összesen 5000 virág díszíti, ebből 120 iparművészeti alkotásként, kézzel készült. A történet helyszínéül szolgáló épület pedig a Kolozsvár környéki kastélyokat idézi.

Nem feledkeznek el azonban arról sem, hogy a Marica grófnő tele van slágerekkel.

Olyan ismertté vált dallamok csendülnek fel ebben az elképzelt világban, mint a Mondd meg hogy imádom a pesti nőket, a Szép város Kolozsvár, a Te légy az álmom, vagy a Ringó vállú. Az előadáson a műfaj és a színház új karmester is avat, Pfeiffer Gyula főzeneigazgató mellett Dobszai Péter dirigál majd.

sajtotaj03-113624.jpg

Eleni Korani 2,5 millió forint értékű támogatást ajánlott fel (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Mindez azonban aligha jöhetne létre támogatók nélkül, Korani Eleni műkereskedő, műkincsszakértő elsőként ajánlotta fel a segítségét.

2,5 millió forint értékben 160 koronavírus-teszt költségét állja,

amit egy speciális orvoscsapat végez el. A tesztelést már meg is kezdték az intézményben.

Fejléckép: A Marica grófnő szólistái az előadás sajtótájékoztatóján (forrás: Budapesti Operettszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Új bemutatóval várja 2021-et a Madách Színház

A Madách Színház újra egy világsikert hoz Magyarországra, a Broadway bemutató után először nálunk kerülhet színre Robert Horn musicalje, az Aranyoskám (Tootsie).
Zenés színház magazin

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.