Zenés színház

Bozsik Yvette Tündérkertet varázsol az Operett színpadára

2020.10.20. 12:20
Ajánlom
„Az Operettszínház újabb ünnepre készül” – mondta Kiss-B. Atilla főigazgató a Marica grófnő közelgő bemutatója kapcsán. Az október 23-tól látható operettet 96 évvel ezelőtt, szinte napra pontosan ekkor mutatták be a Király Színházban, most pedig az új előadás szólistái, valamint Bozsik Yvette koreográfus-rendező, Berzsenyi Krisztina jelmeztervező és Cziegler Balázs díszlettervező idézték meg Kálmán Imre klasszikusát.

Ahogyan azt a Tasziló grófot Homonnay Zsolt is elmondta, nagyon komplex előadásról van szó, ami akár prózai műként is megállná a helyét. Megvan benne a dráma, komoly társadalomkritikát hordoz, ugyanakkor nem hiányzik belőle a szerelem, a romantika és a táncos-komikusokon keresztül a vígjátéki szál sem. Maga a szerep is igen összetett, ráadásul

énektechnikailag is kihívást jelent a színészek számára.

A készülő előadás próbafolyamata a megújulás jegyében zajlik, álom, mese és valóság keveredik a színpadon. Igazi totális színházat láthat majd a közönség, aminek – ahogy Kiss-B. Atilla fogalmazott – az Operett az egyik legkiválóbb helyszíne.

sajtotaj02-113824.jpg

Kiss-B. Atilla a Marica grófnő sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Bozsik Yvette egy

móriczi Tündérkertet álmodott a színpadra,

ahol a szerelmesek ugyanúgy egymásra találhatnak, mint például Shakespeare Szentivánéji álomjában, de mégsem akar elrugaszkodni a földtől. Olyan előadást képzelt el, amelyben a közönség szép lassan beavatódik egyfajta színpadi nyelvezetbe. Megtalálható lesz benne a groteszk látásmód, ugyanakkor visszahozza azt a természetközeli szépséget, ami itt van a szemünk előtt, noha egy kissé már eltávolodtunk tőle.

A jelmezek és díszletek is tökéletes összhangban vannak a koncepcióval: a ruhákat összesen 5000 virág díszíti, ebből 120 iparművészeti alkotásként, kézzel készült. A történet helyszínéül szolgáló épület pedig a Kolozsvár környéki kastélyokat idézi.

Nem feledkeznek el azonban arról sem, hogy a Marica grófnő tele van slágerekkel.

Olyan ismertté vált dallamok csendülnek fel ebben az elképzelt világban, mint a Mondd meg hogy imádom a pesti nőket, a Szép város Kolozsvár, a Te légy az álmom, vagy a Ringó vállú. Az előadáson a műfaj és a színház új karmester is avat, Pfeiffer Gyula főzeneigazgató mellett Dobszai Péter dirigál majd.

sajtotaj03-113624.jpg

Eleni Korani 2,5 millió forint értékű támogatást ajánlott fel (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Mindez azonban aligha jöhetne létre támogatók nélkül, Korani Eleni műkereskedő, műkincsszakértő elsőként ajánlotta fel a segítségét.

2,5 millió forint értékben 160 koronavírus-teszt költségét állja,

amit egy speciális orvoscsapat végez el. A tesztelést már meg is kezdték az intézményben.

Fejléckép: A Marica grófnő szólistái az előadás sajtótájékoztatóján (forrás: Budapesti Operettszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház hír

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Zenés színház játékszín

„Foglalkoztat, mozgat, ami új” – Szente Vajk krimijével indul a június a Játékszínben

Egy katamaránra álmodta meg első krimijét Szente Vajk, aki Galambos Attilával közösen jegyzi a Dominógyilkosság című bűnügyi történetet.
Zenés színház gyász

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház hír

Erőt adó gesztus - Szemenyei János és Horgas Ádám új klippel adózik az egészségügyi dolgozók munkája előtt

A Szegedi Nemzeti Színház produkciójaként mutatja be Szemenyei János és Horgas Ádám legújabb a Lélegzet börtönében című videóklipjét. A klipet május 15-től lehet megtekinteni a színház közösségi média csatornáin.