Zenés színház

Bretz Gábor decemberi dupla debütje

2010.12.17. 16:20
Ajánlom
Bretz Gáborral decemberben hat alkalommal, két szerepben találkozhat a Magyar Állami Operaház közönsége.

Bretz Gábor 19-én a Bohémélet Colline-jaként debütál, 21-én pedig, szintén első ízben, a Figaro házassága címszerepét énekli. A Bohéméletben fellép még 25-én és 27-én, a Mozart-operában 26-án és 28-án. "Szeretem ezt a két szerepet és közönséget is, aki megnézi budapesti alakításaimat"  - mondja a művész.

A berlini Komische Oper-beli szereplése után Bretz Gábor számos megmérettetésen jeleskedett. A 2005-ös veronai Don Giovanni Énekversenyen a Leporello szerepére jelentkezők közül ő nyert, majd az athéni Maria Callas Énekverseny első helyezettje lett. A bécsi Belvedere Énekverseny zsűrijében Luca Targetti, a Scala egyik vezetője is helyet foglalt, s Bretz Gábort, mint az operett kategória harmadik díjasát, előéneklésre hívta. A Scalában mára már rendszeres vendég. 2007-ben a Salome Első katonájaként lépett fel, majd a Jenufa Öreg molnárlegényét énekelte, 2008 májusában pedig A kékszakállú herceg vára főszerepében lépett színpadra. A sydney-i operaházban Don Giovanniként debütált, a Salzburgi Ünnepi Játékokon a Figaro házassága Antonio szerepét énekelte. A 2009/2010-es évadban a Klagenfurti Opera, az Opera de Rennes és a Lipcsei Opera vendége is volt, s hamarosan a New York-i Bartók Fesztivál vendégeként Esa-Pekka Salonen vezényletével és a New York-i Filharmonikusok kíséretével A kékszakállú herceg vára című operában lép fel; a három előadásból álló sorozatban Michelle DeYoung lesz a partnere. Áprilistól a Theater an der Wien új Rigoletto produkciójára készül: Luc Bondy rendezésében Sparafucile szerepét alakítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Tóth Péter operát írt a Tótékból

Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Örkény István-Tóth Péter Tóték című egyfelvonásos operáit Káel Csaba rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével mutatja be április 26-án a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban.
Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.