Zenés színház

Budapesten az operavezetők krémje

2008.11.05. 00:00
Ajánlom
2009. október 16. és 18. között Budapesten találkozik az Opera Europa 107 tagoperájának képviselője, hogy a szervezet évi rendes őszi közgyűlésén megvitassa a legfontosabb kérdéseket.

Az Opera Europa élén 2002 óta Nicholas Payne áll - aki korábban az English National Opera igazgatója volt -, s ez idő alatt taglétszáma az Európai UNió bővülésével párhuzamosan, 38-ról 107-re nőtt, s ami egykor Kelet-Európának számított, az ma már a kontinens közepét jelenti. A brüsszeli székhelyű szervezetben 106 európai operaház mellett a tokiói Új Nemzeti Színház képviselői évente két alkalommal, plenáris és szekcióülésekből álló közgyűlésen cserélik ki tapasztalataikat az aktuális kérdésekről. A jövő őszi tanácskozásnak Cardiff, Drezda, Prága, Varsó, Bregenz és Oslo után - ahol egyhangúan határoztak a döntésről - Budapest ad otthont.

Nicholas Payne elmondta, hogy az operaházak számára is komoly kérdést jelent a gazdasági válság, különösen annak a fényében, hogy a műfaj többéves előre tervezést igényel. A siránkozás helyett azonban a szervezetben inkább arra igyekeznek választ találni, milyen lehetőségeket kínál a jelenlegi helyzet.

A kétéves előkészítő munkálatok sikereként értékelte Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház vezetője azt, hogy az Opera Europa közgyűlését jövő ősszel Budapest rendezheti. Bár a tanácskozás témáit januárban véglegesítik, és a javaslatokat még megvitatja a visegrádi országok operaházainak vezetőivel is, de izgalmas felvetéseket kínál a jelenlegi tervezet: a stagione rendszer előnyei és hátrányai; mit jelent Európában operát játszani; milyen megújulási lehetőségei vannak a műfajnak; fundraising és marketing; együttműködési lehetőségek, koprodukciók létrehozása, előadások cseréje a tagok között; fiatal művészek tapasztalatcseréje, tanulmányútja; a közönségnevelés új útjai.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Agyhullámok zenéje – interjú Somogyi Szilárddal

A Pendragon-legenda és az Abigél után új előadással bővül a Budapesti Operettszínház online repertoárja. A Virágot Algernonnak 2015-ben hódította meg a Raktárszínház színpadát, az előadás rendezőjével Somogyi Szilárddal a felvétel körülményeiről, a jelenről és a következő produkcióról beszélgettünk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Palcsó Sándor operaénekes

A kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagját 91 éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.