Zenés színház

Budapesten az operavezetők krémje

2008.11.05. 00:00
Ajánlom
2009. október 16. és 18. között Budapesten találkozik az Opera Europa 107 tagoperájának képviselője, hogy a szervezet évi rendes őszi közgyűlésén megvitassa a legfontosabb kérdéseket.

Az Opera Europa élén 2002 óta Nicholas Payne áll - aki korábban az English National Opera igazgatója volt -, s ez idő alatt taglétszáma az Európai UNió bővülésével párhuzamosan, 38-ról 107-re nőtt, s ami egykor Kelet-Európának számított, az ma már a kontinens közepét jelenti. A brüsszeli székhelyű szervezetben 106 európai operaház mellett a tokiói Új Nemzeti Színház képviselői évente két alkalommal, plenáris és szekcióülésekből álló közgyűlésen cserélik ki tapasztalataikat az aktuális kérdésekről. A jövő őszi tanácskozásnak Cardiff, Drezda, Prága, Varsó, Bregenz és Oslo után - ahol egyhangúan határoztak a döntésről - Budapest ad otthont.

Nicholas Payne elmondta, hogy az operaházak számára is komoly kérdést jelent a gazdasági válság, különösen annak a fényében, hogy a műfaj többéves előre tervezést igényel. A siránkozás helyett azonban a szervezetben inkább arra igyekeznek választ találni, milyen lehetőségeket kínál a jelenlegi helyzet.

A kétéves előkészítő munkálatok sikereként értékelte Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház vezetője azt, hogy az Opera Europa közgyűlését jövő ősszel Budapest rendezheti. Bár a tanácskozás témáit januárban véglegesítik, és a javaslatokat még megvitatja a visegrádi országok operaházainak vezetőivel is, de izgalmas felvetéseket kínál a jelenlegi tervezet: a stagione rendszer előnyei és hátrányai; mit jelent Európában operát játszani; milyen megújulási lehetőségei vannak a műfajnak; fundraising és marketing; együttműködési lehetőségek, koprodukciók létrehozása, előadások cseréje a tagok között; fiatal művészek tapasztalatcseréje, tanulmányútja; a közönségnevelés új útjai.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Zenés színház interjú

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Zenés színház hír

Elfeledett ír operát mutat be Halász Péter Dublinban

Hatalmas sikert aratott 1860-ban a Lurline, az írek egyik legismertebb operaszerzőjének, William Vincent Wallace-nek műve. A méltatlanul elfeledett darab újrafelfedezése közel egy évszázadot váratott magára, most Halász Péter karmester mutatja be újra Dublinban.
Zenés színház ajánló

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.