Zenés színház

Budapesti Operettszínház – Asia tour 2005 – 1. fejezet: Manila

2005.11.21. 00:00
Ajánlom
Fölment a függöny, és az első felvonás végén az volt az érzésünk, hogy a közönség még nem érkezett meg. Gálakoncerteken ezt eddig ritkán tapasztaltuk: New Yorkban, Moszkvában és a többi világvárosban is sikerül általában már az elején megnyerni a közönséget a magyaros operett-számokkal. Gyanakodtunk a rendhagyó kezdésre – a nyitány utolsó hangja után elszállt a színpadi fényt irányító vezérlő, és tizenöt perc csöndes sötétség szállt a kétezer férőhelyes színházteremre –, és reméltük, hogy a csend oka – az ázsiai közönségre egyébként általában jellemző – fegyelem.

Fogadás Manilában - Ms. Ferrara énekművész, Silló István, Fischl Mónika, Vadász Dániel és egy manilai újságíró

Aztán a második részben kezdett fölengedni a hangulat, és Johann Strauss Tavaszi hangok című keringője után a dübörgő hangorkán megnyugtatott mindannyiunkat: az operett tényleg nem ismer határokat. Igaz, hogy ez az ária az egyik adu ász a pesti koncert műsorában, hiszen a világon alig van koloratúr szoprán, aki fölényesen bírja ezt a gyönyörű dalt, s azok a nézők is nagyra értékelik, akik komolyzenei koncert reményében váltották meg a jegyüket a pénztárakban.

Merthogy manapság igen sok olyan helyre jut el a Budapesti Operettszínház, ahol nemcsak az operettet, de kicsiny országunkat is nehezen azonosítják be az emberek. Idén novemberben a színház egy bravúros koncertsorozatot vállalt Délkelet-Ázsiában, nyolc ország érintésével. A Fülöp-szigetek, Thaiföld, Indonézia, Malajzia, Brunei, Vietnam, Tajvan vidékein eddig nem sokan hallottak az operettről. De mivel a Tokio Opera City Hallban már több mint tíz éve hetven-nyolcvan magyar művész adja az újévi koncertet, hírük ment ezekre a tájakra is. Januárban Japán, februárban Olaszország, márciusban Oroszország, májusban USA és Kanada, majd megint Németország, és most ez a kalandosnak ígérkező Délkelet Ázsia… Nem véletlen, hogy ez a világhírű társulat több évre előre be van táblázva. Kalocsai Zsuzsa, Fischl Mónika, Nyári Zoltán és Vadász Dániel a szólisták, a színház zenekarát Silló István vezényli, a balettkar is az Operettből érkezett. Néhány helyszínen hazai énekesek, illetve hangszeres előadóművészek is fellépnek a koncerteken.

Magánemberként is izgalmas ez az utazás, hiszen ezekre a helyekre csak kevesek jutnak el, a híradók alapján pedig normális ember mostanában nem innen választ magának úticélt. Manilában nemrég ismét robbantottak valahol, Indonéziában repülőgép zuhant le, hogy a madárinfluenzáról ne is beszéljünk. De amikor megérkezünk egy ilyen veszélyesnek mondott helyre, és meglátjuk a sok mosolygó és kedves embert, az ember azt érzi: hát itt nincs is semmi baj. De azért amikor a szálloda bejárata előtt minden autó alvázát rendőrök vizsgálják át bomba után kutatva, vagy amikor a vendéglátóink óva intenek attól, hogy gyalog, vagy akár taxival közlekedjünk a városban, mégis elfogja néha az embert egy kis izgalom. Félnünk nincs mitől, busszal, rendőrmotoros kísérettel közlekedünk a városban.

Visszatérve a koncertre: a szünet után elkezdtük a „magyaros” blokkot – és ugyancsak megváltozott a helyzet. A koncert végén szűnni nem akaró „standing ovation” tartotta a csapatot a színpadon még nagyon sokáig. Büszkék vagyunk, hogy a magyar operett ismét kiállta a próbát, és újabb országokban hódította meg a közönséget. A manilai nagykövetség tájékoztatása szerint a Fülöp-szigeteken ötven fősnél nagyobb művészeti együttes még sohasem járt ezelőtt. Az elmúlt években számos világhírű társulat lépett fel itt, például a Prágai Opera társulata vagy a New York Philharmonic Orchestra művészei. De a vendéglátóink szerint a sokéves koncertszervezési múljukban ez volt az első eset, amikor közönség állva tapsolva és „bravo”-kat kiabálva búcsúztatott egy koncertet.

Vadász Dániel énekművész, a Budapesti Operettszínház tagja

(2005. november 13. 19:00 Manilai Operaház; a Budapesti Operettszínház előadása)

Novemberben Budapesten polcokra kerül a Budapesti Operettszínház művészeinek közreműködésével készült Csárdáskirálynő-cd, amelyet a turné során is bemutattak a zenészek. Ez a felvétel az Operettissimo nevű sorozat első tagja, amelyet a közeljövőben követni fog a többi magyar nagyoperett felvétele is. Magyarországon legutóbb negyven éve készült hanglemez a Csárdáskirálynőből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.
Zenés színház opera

Megházasodott Jonas Kaufmann

Elnézést a bulvárhírért, de sok Jonas Kaufmann-rajongó olvas minket, ezért nekik fontos lehet. A világhírű tenor elkelt!
Zenés színház magazin

Egy női párbaj és egy gyorsan megírt operett története: Luxemburg grófja

Újra látható az Operettszínházban Lehár Ferenc klasszikusa, a Luxemburg grófja, főszerepben Fischl Mónikával. Az ünnepelt énekesnőről és az öregecske udvarlójáról, és persze az igaz és nem annyira igaz szerelemről és a nagy tévedésekről szóló operett, a műfaj egyik legmulatságosabb története.