Zenés színház

Budapesti Operettszínház – Asia tour 2005 – 2. fejezet: Bangkok

2005.11.25. 00:00
Ajánlom
Jutott egy kis idő a városnézésre is: a királyi palota gyönyörű volt, és az úszó piacra is jutott néhány óra. De ennél sokkal érdekesebb a thai emberek arca. Az egész világuk leolvasható róluk: a napfény és a tenger, a keveredő ázsiai és európai arcvonások. Jellemző rájuk a másik ember iránti tisztelet – ez egyébként szerintem az ázsiai emberek sajátja –, de nem érezni a tekintetükből azt a már-már görcsös megfelelni akarást, mint ami például sok japánnál megfigyelhető. A thai emberek már régen tudják, hol a helyük a nagyvilágban – a gyarmati éveknek talán ez az egy előnye jelentkezett a végtelen sok hátrány mellett.

A thai uralkodó lánya és a társulat tagjai

A hétköznapi thai ember európai mércével mérve szegénynek mondható, de sokkal több harmonikus tekintetet láttam Bangkokban az utcán, mint például egy pesti séta alkalmával. A thai embernek van mit mesélnie a vallásról és a világról is. Érdemes meghallgatni zenéjüket, nézni a rajzaikat, figyelni az imádkozásukat. Érdekes volt látni, hogy a színpad szélén egy kis buddhista kápolna várta azokat, akik egy kicsit meditálni szerettek volna.

A koncert Thaiföld népszerű hercegnőjének jelenlétében zajlott le, így minden ennek volt alárendelve: speciális biztonsági intézkedések (itt már nem egy törött dobverővel turkáltak a táskákban, mint két napja Manilában, hanem fémdetektorokkal dolgoztak), külön protokoll-konzultációk és meghajláspróba, feltűnően sok biztonsági ember és katona a koncerten…

Az előadás nagy sikert aratott – amit el is várnak a társulattól a meghívók. Nem mai ez a recept: csinálj magyaros operett-koncertet megfelelő művészekkel, és azon nem kell változtatni Moszkvában, New Yorkban, Londonban, és lám, Bangkokban sem. A bangkoki előadás előkészítése során kiderült: itt a nagy meleg ellenére még jobban fel kell öltözni, mint korábban Manilában. Minden művésznőnek nyakig be kellett burkolóznia. Azt persze nem tiltja az öltözködési etikett, hogy a helyiek dekoltázs nélküli ruhái középen szegcsontig fel legyenek vágva… Sebaj, a mi lányaink így is felveszik a versenyt még a híresen szép thai hölgyekkel is.

Olyan sok prominens vendég volt a koncerten, hogy majdnem kimaradt a nem-is-tudom-milyen miniszter asszonnyal való közös fotózkodás. De szerencsére egyik testőrének eszébe jutott, hogy odaparancsoljon minket, és felfegyverkezett ember szíves invitálását Délkelet-Ázsiában sem illik visszautasítani. Az előadás után a hercegnő személyesen szorította meg a szólisták kezét, akik - mint a fényképen látható - a színház művészeivel készült új Csárdáskirálynő cd-vel ajándékozták meg őt.

Vadász Dániel énekművész, a Budapesti Operettszínház tagja

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Egy operettlegenda a József Attila Színház színpadán

Három emblematikus operettet jegyez a magyar színháztörténet: a Csárdáskirálynőt, a Mágnás Miskát illetve a Csókos asszonyt. Utóbbi Szilágyi László és Zerkovitz Béla örökbecsű műve, ami második éve fut a József Attila Színházban.
Zenés színház opera

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Zenés színház opera

Vajda Gergely Kékszakállút vezényel Palermóban

Schönberg A sors keze című egyfelvonásosát és Bartók Béla Kékszakállúját játssza a palermói Teatro Massimo. Utóbbinak két főszereplője Bretz Gábor és Schöck Atala.
Zenés színház rossini

A pesarói hattyú

Százötven éve, 1868. november 13-án halt meg Gioachino Antonio Rossini, az olasz opera egyik legnépszerűbb mestere. Híres ínyenc is volt, nevét étel-kompozíciói is őrzik.
Zenés színház new york

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.