Zenés színház

Budapesti Operettszínház – Asia tour 2005 – 2. fejezet: Bangkok

2005.11.25. 00:00
Ajánlom
Jutott egy kis idő a városnézésre is: a királyi palota gyönyörű volt, és az úszó piacra is jutott néhány óra. De ennél sokkal érdekesebb a thai emberek arca. Az egész világuk leolvasható róluk: a napfény és a tenger, a keveredő ázsiai és európai arcvonások. Jellemző rájuk a másik ember iránti tisztelet – ez egyébként szerintem az ázsiai emberek sajátja –, de nem érezni a tekintetükből azt a már-már görcsös megfelelni akarást, mint ami például sok japánnál megfigyelhető. A thai emberek már régen tudják, hol a helyük a nagyvilágban – a gyarmati éveknek talán ez az egy előnye jelentkezett a végtelen sok hátrány mellett.

A thai uralkodó lánya és a társulat tagjai

A hétköznapi thai ember európai mércével mérve szegénynek mondható, de sokkal több harmonikus tekintetet láttam Bangkokban az utcán, mint például egy pesti séta alkalmával. A thai embernek van mit mesélnie a vallásról és a világról is. Érdemes meghallgatni zenéjüket, nézni a rajzaikat, figyelni az imádkozásukat. Érdekes volt látni, hogy a színpad szélén egy kis buddhista kápolna várta azokat, akik egy kicsit meditálni szerettek volna.

A koncert Thaiföld népszerű hercegnőjének jelenlétében zajlott le, így minden ennek volt alárendelve: speciális biztonsági intézkedések (itt már nem egy törött dobverővel turkáltak a táskákban, mint két napja Manilában, hanem fémdetektorokkal dolgoztak), külön protokoll-konzultációk és meghajláspróba, feltűnően sok biztonsági ember és katona a koncerten…

Az előadás nagy sikert aratott – amit el is várnak a társulattól a meghívók. Nem mai ez a recept: csinálj magyaros operett-koncertet megfelelő művészekkel, és azon nem kell változtatni Moszkvában, New Yorkban, Londonban, és lám, Bangkokban sem. A bangkoki előadás előkészítése során kiderült: itt a nagy meleg ellenére még jobban fel kell öltözni, mint korábban Manilában. Minden művésznőnek nyakig be kellett burkolóznia. Azt persze nem tiltja az öltözködési etikett, hogy a helyiek dekoltázs nélküli ruhái középen szegcsontig fel legyenek vágva… Sebaj, a mi lányaink így is felveszik a versenyt még a híresen szép thai hölgyekkel is.

Olyan sok prominens vendég volt a koncerten, hogy majdnem kimaradt a nem-is-tudom-milyen miniszter asszonnyal való közös fotózkodás. De szerencsére egyik testőrének eszébe jutott, hogy odaparancsoljon minket, és felfegyverkezett ember szíves invitálását Délkelet-Ázsiában sem illik visszautasítani. Az előadás után a hercegnő személyesen szorította meg a szólisták kezét, akik - mint a fényképen látható - a színház művészeivel készült új Csárdáskirálynő cd-vel ajándékozták meg őt.

Vadász Dániel énekművész, a Budapesti Operettszínház tagja

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.