Zenés színház

Budapesti Operettszínház – Asia tour 2005 – 3. fejezet: Jakarta

2005.11.29. 00:00
Ajánlom
Jakarta mostanában túl sokat szerepelt a hírekben ahhoz, hogy az ember ugyanolyan biztonságérzettel létezzen a városban, mint Budapesten vagy akár legutóbbi koncertünk helyszínén, Bangkokban. Repülőgép zuhant le, madárinfluenza ütötte föl a fejét, az indonéz bíróság pedig több mint két évtizedes szabadságvesztésre ítélt egy ausztrál lányt, akinek – állítása szerint – valaki kábítószert csempésztett a táskájába.

Pillanatkép az előadásról

Ez a veszély bárkire leselkedhet, aki poggyászát föladja a repülőtéren. Többek között erről beszélgettünk a kollégákkal, miközben leszálltunk a jakartai reptéren, és elolvastuk a napi sajtóban, hogy megint kiengedtek valami nyugati világból jött modellt, aki hasonló ügybe keveredett, mint az ausztrál lány. A repülőtér főbejáratánál ki volt plakátolva három férfi, pontosabban három levágott férfifej, amitől még ijesztőbb lehetett volna a hangulat, de valami megmagyarázhatatlan oknál fogva nem féltünk igazán.

Több oka is van ennek. A társulat ötvenhét tagja az egész ázsiai turné alatt együtt utazik minden alkalommal, és nem túlzás azt mondani, hogy nagy figyelem kíséri utunkat magyar és vendéglátói oldalról egyaránt. A jakartai nagykövet már Manilában megtisztelte jelenlétével az előadásunkat, Jakartában pedig rangos helyi vezetőkkel érkezett a koncertterembe. Ráadásul a koncertkörút összes költségét a Toyota Inc. állja, így üzletemberek is állandó nézői az előadásoknak. Ha a buszunkon ül a Magyar Köztársaság nagykövete, három ügynökség (két japán és egy magyar) munkatársai szervezik az életünket, különböző gazdasági birodalmak vezetői védnökölnek a koncertjeinken, és még oltásokat is kaptunk, akkor tényleg nem kell félnünk. De amikor megláttuk, hogy a szállodához három sorompón, több tucat fegyveres őrön és fémdetektorokon keresztül vezet az út, nem tudtuk, hogy most végleg megnyugodjunk, vagy elkezdjünk félni. Az jó hír, hogy nagyon vigyáznak ránk, de tényleg ekkora a veszély?!

A koncert első részében a közönség még kicsit visszafogottan tapsolgatott a számok után, de a második részben már igazi tapsviharban tört ki. A nagykövet elmondása szerint az érzelmek ilyen kinyilvánítása nyilvános rendezvényen már-már illetlenség. Márpedig a jakartai közönség állva tapsolva búcsúztatta a koncertet. Az előadás után azonnal több meghívást kapott a társulat. Reméljük, a szervezők tudnak majd olyan időpontot találni, amikor szabadok vagyunk – mert más dolog nem állhat annak útjába, hogy Tokióhoz hasonlóan Jakartában is rendszeresen koncertezzen a Budapesti Operettszínház társulata.

Vadász Dániel énekművész, a Budapesti Operettszínház tagja

(2005. november 18. Jakarta; A Budapesti Operettszínház előadása)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

Amikor a nadrág és a kották is otthon maradnak

Vásáry Tamás számos alkalommal muzsikált együtt Érdi Tamással, ez a történet is egy ilyen koncertről szól. Érdi Szabó Márta könyvben írta meg fia történetét, ebből közlünk egy szemelvényt.
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Jazz/World

Stanley Jordan: „Az emberek megérdemelnek egy olyan világot, amelyben hiteles művészek alkotnak”

Vajon miért pont Bartók Béla a kedvenc zeneszerzője és miért ragaszkodik annyira magyar zenésztársaihoz, Horváth Kornélhoz és Dörnyei Gáborhoz? A gitárvirtuóz november 17-én ad koncertet a Müpában, ennek apropóján válaszolt a fenti kérdésekre.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház new york

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Zenés színház hír

Rangos elismerést kapott Kero rendezése Szentpétervárott

Minden évben több mint kétszáz színház előadása verseng Szentpétervárott az Arany Szufita-díjért. Idén zenés kategóriában az év előadása lett a Kerényi Miklós Gábor által rendezett Monte Cristo grófja.
Zenés színház andrea bocelli

Andrea Bocelli a fiával énekel az új slágerlistás lemezén

Tíz év után először szerepel klasszikus zenei album az amerikai slágerlista élén, igaz, ez is crossover. Bocelli hamarosan Magyarországra jön, de a rajongói most nem is érte, hanem a fiáért vannak oda.
Zenés színház kult50

Aki operára cserélte a könnyűzenét: László Boldizsár

Számára a műfaji váltás szinte gombnyomásra történt, persze egyik területen sem spórolhatta meg a befektetett munkát. László Boldizsár Kult50-ben megjelent portréja.
Zenés színház hír

Ők az Operaház új örökös tagjai

Új örökös tagokat köszöntöttek, házi díjakat és ötven lemezt tartalmazó CD-gyűjteményt adtak át a magyar opera napja alkalmából szombaton a fővárosi Erkel Színházban.