Zenés színház

Budapesti Operettszínház – Asia tour 2005 – 5. fejezet: Kuala Lumpur, Malajzia

2005.12.08. 00:00
Ajánlom
Már a repülőtéren megláttuk az első csadorba öltözött hölgyeket, és eszünkbe jutott, hogy Kuala Lumpur a turné egyik olyan városa, ahol a társulat hölgytagjainak „kiegészített” öltözetet kell viselnie a helyi szokások miatt.

Kuala Lumpur

A vállak nem lehetnek kinn, dekoltázsról szó sem lehet, minden nőnek gyakorlatilag tetőtől-talpig beöltözve kell megjelennie a színpadon. Ez vonatkozott a zenekar hölgytagjaira is. Jellemző volt a meghívó japán ügynökség precizitására, hogy erre külön felhívták a figyelmét azoknak a zenészeknek, akik az előző koncerteken például dekoltált blúzt viseltek.

A főváros belső része nekünk kissé személytelennek tűnt a rengeteg irodaházzal és felhőkarcolóval. A Petronas torony tényleg hihetetlen látvány, a felhőkarcolók igazi királyi párja. Az azonban egyáltalán nem volt bizalomgerjesztő, ahogy tucatnyi egyenruhás „BOMB” felirattal a hátán berohant a főbejáraton. Kérdésünkre a helyiek azt válaszolták, hogy ez mindennapos dolog itt: csak gyakorlat.

Kuala Lumpurban a Petronas Simphony Orchestra-ban több mint húsz magyar zenész dolgozik, többükkel találkoztunk is a koncerten. Rajtuk kívül azonban itt, Malajziában az emberek nem sokat tudnak Magyarországról. Sőt! A taxisofőr nemcsak Magyarországról nem hallott eddig, hanem a nálunk egykor nagyon népszerű „Sandokan – a maláj tigris” című film főcímdalát sem ismerte föl. Ezek után kezdtük feladni a privátbeszélgetések témáinak kutatását.

Ismét rangos vendégünk volt a koncerten: Duli Yang Maha Mulia Sultan, aki maga a maláj szultán. Fénykép nem készülhetett róla, mert ezt nagyon szigorú szabályok tiltják, és ebben az országban senkinek sem volt kedve bármilyen szabályt is megszegni. Állítólag már önmagában az is nagy dolog, ha a szultán végignéz egy előadást, de hogy a végén még integessen is, az nagyon ritkán fordul elő. Pedig a koncert után ez is megtörtént. A közönség reakciói azonban mindig a szultánt követték. Az előadás végén érezhető és látható is volt, hogy a közönség jó része mintegy engedélyt kérve fürkészi a szultán minden mozdulatát, és miután látták, hogy neki is tetszett a koncert, elkezdődött az igazi ünneplés. Egyszer csak csönd lett, és a szultán a néma közönség és a társulat lehajtott fői előtt elhaladva elhagyta a koncerttermet. Egészen furcsa érzés volt, ahogy a több ezer, némán várakozó néző mellett a szultán integetve elhagyta a koncerttermet.

Vendéglátóink szerint klasszikus zenei koncertnek ilyen sikere hosszú évek óta nem volt Kuala Lumpurban.

Vadász Dániel énekművész, a Budapesti Operettszínház tagja

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Színház

Szikszai Rémusz: "A hídszerepet szeretem"

A magyar és román színjátékhagyomány, a független alkotói lét és a kőszínházi tagság között, a színészet és a rendezés között is hidat képez. Szikszai Rémusz Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Ókovács Szilveszter: Mégsem nyit ki az Operaház 2019-ben

Az Operaház amerikai turnéjáról, politikai támogatásról és az Ybl-palota felújításáról is beszélt a főigazgató az ATV Egyenes beszéd című műsorában.
Zenés színház kult50

A hazai zenés színház „mindenese”: Szemenyei János

Színész és zeneszerző egy személyben, aki igazi otthonát a zenés színpadokon találta meg. Szemenyei János Kult50-ben megjelent portréja.
Zenés színház magazin

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Zenés színház ajánló

Egy operettlegenda a József Attila Színház színpadán

Három emblematikus operettet jegyez a magyar színháztörténet: a Csárdáskirálynőt, a Mágnás Miskát illetve a Csókos asszonyt. Utóbbi Szilágyi László és Zerkovitz Béla örökbecsű műve, ami második éve fut a József Attila Színházban.
Zenés színház opera

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!