Zenés színház

Budapesti Operettszínház – Asia tour 2005 – 5. fejezet: Kuala Lumpur, Malajzia

2005.12.08. 00:00
Ajánlom
Már a repülőtéren megláttuk az első csadorba öltözött hölgyeket, és eszünkbe jutott, hogy Kuala Lumpur a turné egyik olyan városa, ahol a társulat hölgytagjainak „kiegészített” öltözetet kell viselnie a helyi szokások miatt.

Kuala Lumpur

A vállak nem lehetnek kinn, dekoltázsról szó sem lehet, minden nőnek gyakorlatilag tetőtől-talpig beöltözve kell megjelennie a színpadon. Ez vonatkozott a zenekar hölgytagjaira is. Jellemző volt a meghívó japán ügynökség precizitására, hogy erre külön felhívták a figyelmét azoknak a zenészeknek, akik az előző koncerteken például dekoltált blúzt viseltek.

A főváros belső része nekünk kissé személytelennek tűnt a rengeteg irodaházzal és felhőkarcolóval. A Petronas torony tényleg hihetetlen látvány, a felhőkarcolók igazi királyi párja. Az azonban egyáltalán nem volt bizalomgerjesztő, ahogy tucatnyi egyenruhás „BOMB” felirattal a hátán berohant a főbejáraton. Kérdésünkre a helyiek azt válaszolták, hogy ez mindennapos dolog itt: csak gyakorlat.

Kuala Lumpurban a Petronas Simphony Orchestra-ban több mint húsz magyar zenész dolgozik, többükkel találkoztunk is a koncerten. Rajtuk kívül azonban itt, Malajziában az emberek nem sokat tudnak Magyarországról. Sőt! A taxisofőr nemcsak Magyarországról nem hallott eddig, hanem a nálunk egykor nagyon népszerű „Sandokan – a maláj tigris” című film főcímdalát sem ismerte föl. Ezek után kezdtük feladni a privátbeszélgetések témáinak kutatását.

Ismét rangos vendégünk volt a koncerten: Duli Yang Maha Mulia Sultan, aki maga a maláj szultán. Fénykép nem készülhetett róla, mert ezt nagyon szigorú szabályok tiltják, és ebben az országban senkinek sem volt kedve bármilyen szabályt is megszegni. Állítólag már önmagában az is nagy dolog, ha a szultán végignéz egy előadást, de hogy a végén még integessen is, az nagyon ritkán fordul elő. Pedig a koncert után ez is megtörtént. A közönség reakciói azonban mindig a szultánt követték. Az előadás végén érezhető és látható is volt, hogy a közönség jó része mintegy engedélyt kérve fürkészi a szultán minden mozdulatát, és miután látták, hogy neki is tetszett a koncert, elkezdődött az igazi ünneplés. Egyszer csak csönd lett, és a szultán a néma közönség és a társulat lehajtott fői előtt elhaladva elhagyta a koncerttermet. Egészen furcsa érzés volt, ahogy a több ezer, némán várakozó néző mellett a szultán integetve elhagyta a koncerttermet.

Vendéglátóink szerint klasszikus zenei koncertnek ilyen sikere hosszú évek óta nem volt Kuala Lumpurban.

Vadász Dániel énekművész, a Budapesti Operettszínház tagja

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Klasszikus

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Zenés színház hír

Whoopi Goldberg nélkül mutatják be az Apáca Show-t a West Enden

Nagy dobásra készült tavaly a West End: az 1992-es Apáca Show musical-változatának főszerepére a nagysikerű film Delorisát, Whoopi Goldberget kérték fel, aki örömmel vállalta, hogy ismét magára ölti az apácaruhát. Az előadásra a borsos jegyárak ellenére gyorsan fogytak a jegyek, a bemutató azonban a koronavírus miatt elmaradt, az új változatban pedig úgy tűnik, hogy hiába is keresnénk az Oscar-díjas színésznőt.