Zenés színház

Budapesti Operettszínház – Asia tour 2005 – 5. fejezet: Kuala Lumpur, Malajzia

2005.12.08. 00:00
Ajánlom
Már a repülőtéren megláttuk az első csadorba öltözött hölgyeket, és eszünkbe jutott, hogy Kuala Lumpur a turné egyik olyan városa, ahol a társulat hölgytagjainak „kiegészített” öltözetet kell viselnie a helyi szokások miatt.

Kuala Lumpur

A vállak nem lehetnek kinn, dekoltázsról szó sem lehet, minden nőnek gyakorlatilag tetőtől-talpig beöltözve kell megjelennie a színpadon. Ez vonatkozott a zenekar hölgytagjaira is. Jellemző volt a meghívó japán ügynökség precizitására, hogy erre külön felhívták a figyelmét azoknak a zenészeknek, akik az előző koncerteken például dekoltált blúzt viseltek.

A főváros belső része nekünk kissé személytelennek tűnt a rengeteg irodaházzal és felhőkarcolóval. A Petronas torony tényleg hihetetlen látvány, a felhőkarcolók igazi királyi párja. Az azonban egyáltalán nem volt bizalomgerjesztő, ahogy tucatnyi egyenruhás „BOMB” felirattal a hátán berohant a főbejáraton. Kérdésünkre a helyiek azt válaszolták, hogy ez mindennapos dolog itt: csak gyakorlat.

Kuala Lumpurban a Petronas Simphony Orchestra-ban több mint húsz magyar zenész dolgozik, többükkel találkoztunk is a koncerten. Rajtuk kívül azonban itt, Malajziában az emberek nem sokat tudnak Magyarországról. Sőt! A taxisofőr nemcsak Magyarországról nem hallott eddig, hanem a nálunk egykor nagyon népszerű „Sandokan – a maláj tigris” című film főcímdalát sem ismerte föl. Ezek után kezdtük feladni a privátbeszélgetések témáinak kutatását.

Ismét rangos vendégünk volt a koncerten: Duli Yang Maha Mulia Sultan, aki maga a maláj szultán. Fénykép nem készülhetett róla, mert ezt nagyon szigorú szabályok tiltják, és ebben az országban senkinek sem volt kedve bármilyen szabályt is megszegni. Állítólag már önmagában az is nagy dolog, ha a szultán végignéz egy előadást, de hogy a végén még integessen is, az nagyon ritkán fordul elő. Pedig a koncert után ez is megtörtént. A közönség reakciói azonban mindig a szultánt követték. Az előadás végén érezhető és látható is volt, hogy a közönség jó része mintegy engedélyt kérve fürkészi a szultán minden mozdulatát, és miután látták, hogy neki is tetszett a koncert, elkezdődött az igazi ünneplés. Egyszer csak csönd lett, és a szultán a néma közönség és a társulat lehajtott fői előtt elhaladva elhagyta a koncerttermet. Egészen furcsa érzés volt, ahogy a több ezer, némán várakozó néző mellett a szultán integetve elhagyta a koncerttermet.

Vendéglátóink szerint klasszikus zenei koncertnek ilyen sikere hosszú évek óta nem volt Kuala Lumpurban.

Vadász Dániel énekművész, a Budapesti Operettszínház tagja

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.