Zenés színház

Budapesti Wagner-napok

2007.05.28. 00:00
Ajánlom
Wagner-hősök földön, vízen levegőben – a legkülönbözőbb járműveken érkeznek az énekesek Budapestre a június 7. és 10. között sorra kerülő négy Wagner-estre. Ki a tengeren túlról, ki Bécsből, más Drezdából, Stuttgartból vagy éppen az Operaházból jön, hogy a Művészetek Palotájának közelmúltban kialakított új próbatermében, majd a Hangversenyterem színpadán próbáljon.

A Magyar Rádió Zenekara és Énekkara Fischer Ádám vezetésével már megkezdte a próbákat. A rendező-díszlettervező Hartmut Schörghofer, a dramaturg Christian Martin Fuchs, a koreográfus Teresa Rotemberg, a jelmez- és bábtervező Corinna Crome, a fénytervező Andreas Grüter is hetekkel ezelőtt „átköltözött” Bécsből, hogy megfelelő módon előkészítse a páratlan produkció színpadi-technikai elemeit.

A wagneri zenedráma cselekményét eltáncoló balettművészeket januárban válogatták, jelmezeik az utolsó simításokra várnak a Müpa-varrodában. A próbaterem egyik sarkában ott állnak a walkürök fehér lovai, a balladai környezet elengedhetetlen "kellékei", a kutyák és farkasok, a másik sarokban ijesztő szumófejek – a két óriás leendő maszkjai – hevernek.

A Wagner-interpretációkban gazdag tapasztalatokkal rendelkező énekesek a napokban ismerkednek mindezzel. James Johnson, aki Bayreuthban debütált annak idején, és pályafutásának húsz éve alatt Milano, New York és Chicago világhírű színpadain segített népszerűsíteni többek között a Nibelung gyűrűjét is, nálunk (A Rajna kincsében) Wotant alakítja. Megérkezett a leendő Alberich, Hartmut Welker, hogy Budapestet is elbűvölje legutóbb éppen Bayreuthot és Drezdát meghódító basszbaritonjával. A neves Wagner-tenor, Christian Franz, aki a Ring valamennyi lehetséges szerepét elénekelte, A walkür koncertszerű előadásával a Carnegie Hallban is nagy sikert aratott, a budapesti tetralógia Loge- és Siegmund-alakítójaként tevékenykedik a Művészetek Palotájában. Egyre gyakoribb vendég az Amfortasként a tavalyi Parsifalban nagy sikert aratott idei Wotan (A walkürben), Tomasz Konieczny, és a világ legjobb Wagner énekesnői között számon tartott, most Frickaként szerepet vállaló Németh Judit is.

Az előkészületek különös körültekintést igényelnek, hiszen a június 7-én és 9-én műsorra tűzött A Rajna kincse, valamint a június 8-án és 10-én látható A Walkür alkotja a Művészetek Palotája 2008-as grandiózus vállalkozásának az alapjait: jövő júniusban a teljes Ring színre kerül a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

(2007. június 7., 9. 18:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Wagner: A Rajna kincse (zenedráma négy képben, német nyelvű előadás); km.: James Johnson (Wotan), Olaf Bär (Donner), Fekete Attila (Froh), Christian Franz (Loge), Németh Judit (Fricka), Herczenik Anna (Freia), Hanna Schwarz (Erda), Hartmut Welker (Alberich), Herwig Pecoraro (Mime), Jyrki Korhonen (Fafner), Thomas Jesatko (Fasolt), Korondi Anna (Woglinde), Gémes Katalin (Wellgunde), Schöck Atala (Flosshilde), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; vez.: Fischer Ádám (műv. vez.)

2007. június 8., 10. 16:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Wagner: A Walkür (zenedráma három felvonásban, német nyelvű előadás); km.: Christian Franz (Siegmund), Walter Fink (Hunding), Thomas Konieczny (Wotan), Michaela Schuster (Sieglinde), Linda Watson (Brünnhilde), Németh Judit (Fricka), Wittinger Gertrud (Helmwige), Somogyi Eszter (Gerhilde), Ardó Mária (Ortlinde), Fodor Gabriella (Waltraute), Várhelyi Éva (Siegrune), Bokor Jutta (Rossweise), Bakos Kornélia (Grimgerde), Kovács Annamária (Schwertleite), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; vez.: Fischer Ádám (műv. vez.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.