Zenés színház

Budapesti Wagner-napok

2007.05.28. 00:00
Ajánlom
Wagner-hősök földön, vízen levegőben – a legkülönbözőbb járműveken érkeznek az énekesek Budapestre a június 7. és 10. között sorra kerülő négy Wagner-estre. Ki a tengeren túlról, ki Bécsből, más Drezdából, Stuttgartból vagy éppen az Operaházból jön, hogy a Művészetek Palotájának közelmúltban kialakított új próbatermében, majd a Hangversenyterem színpadán próbáljon.

A Magyar Rádió Zenekara és Énekkara Fischer Ádám vezetésével már megkezdte a próbákat. A rendező-díszlettervező Hartmut Schörghofer, a dramaturg Christian Martin Fuchs, a koreográfus Teresa Rotemberg, a jelmez- és bábtervező Corinna Crome, a fénytervező Andreas Grüter is hetekkel ezelőtt „átköltözött” Bécsből, hogy megfelelő módon előkészítse a páratlan produkció színpadi-technikai elemeit.

A wagneri zenedráma cselekményét eltáncoló balettművészeket januárban válogatták, jelmezeik az utolsó simításokra várnak a Müpa-varrodában. A próbaterem egyik sarkában ott állnak a walkürök fehér lovai, a balladai környezet elengedhetetlen "kellékei", a kutyák és farkasok, a másik sarokban ijesztő szumófejek – a két óriás leendő maszkjai – hevernek.

A Wagner-interpretációkban gazdag tapasztalatokkal rendelkező énekesek a napokban ismerkednek mindezzel. James Johnson, aki Bayreuthban debütált annak idején, és pályafutásának húsz éve alatt Milano, New York és Chicago világhírű színpadain segített népszerűsíteni többek között a Nibelung gyűrűjét is, nálunk (A Rajna kincsében) Wotant alakítja. Megérkezett a leendő Alberich, Hartmut Welker, hogy Budapestet is elbűvölje legutóbb éppen Bayreuthot és Drezdát meghódító basszbaritonjával. A neves Wagner-tenor, Christian Franz, aki a Ring valamennyi lehetséges szerepét elénekelte, A walkür koncertszerű előadásával a Carnegie Hallban is nagy sikert aratott, a budapesti tetralógia Loge- és Siegmund-alakítójaként tevékenykedik a Művészetek Palotájában. Egyre gyakoribb vendég az Amfortasként a tavalyi Parsifalban nagy sikert aratott idei Wotan (A walkürben), Tomasz Konieczny, és a világ legjobb Wagner énekesnői között számon tartott, most Frickaként szerepet vállaló Németh Judit is.

Az előkészületek különös körültekintést igényelnek, hiszen a június 7-én és 9-én műsorra tűzött A Rajna kincse, valamint a június 8-án és 10-én látható A Walkür alkotja a Művészetek Palotája 2008-as grandiózus vállalkozásának az alapjait: jövő júniusban a teljes Ring színre kerül a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

(2007. június 7., 9. 18:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Wagner: A Rajna kincse (zenedráma négy képben, német nyelvű előadás); km.: James Johnson (Wotan), Olaf Bär (Donner), Fekete Attila (Froh), Christian Franz (Loge), Németh Judit (Fricka), Herczenik Anna (Freia), Hanna Schwarz (Erda), Hartmut Welker (Alberich), Herwig Pecoraro (Mime), Jyrki Korhonen (Fafner), Thomas Jesatko (Fasolt), Korondi Anna (Woglinde), Gémes Katalin (Wellgunde), Schöck Atala (Flosshilde), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; vez.: Fischer Ádám (műv. vez.)

2007. június 8., 10. 16:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Wagner: A Walkür (zenedráma három felvonásban, német nyelvű előadás); km.: Christian Franz (Siegmund), Walter Fink (Hunding), Thomas Konieczny (Wotan), Michaela Schuster (Sieglinde), Linda Watson (Brünnhilde), Németh Judit (Fricka), Wittinger Gertrud (Helmwige), Somogyi Eszter (Gerhilde), Ardó Mária (Ortlinde), Fodor Gabriella (Waltraute), Várhelyi Éva (Siegrune), Bokor Jutta (Rossweise), Bakos Kornélia (Grimgerde), Kovács Annamária (Schwertleite), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; vez.: Fischer Ádám (műv. vez.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.
Zenés színház gyász

101 éves korában elhunyt Jurenák Ida, az Operaház legidősebb tagja

Az énekkar egykori szólamvezetője élete utolsó éveit az Ódry Árpád Művészotthonban töltötte, haláláról a Magyar Állami Operaház adott hírt.