Zenés színház

Budapesti Wagner-napok

2007.05.28. 00:00
Ajánlom
Wagner-hősök földön, vízen levegőben – a legkülönbözőbb járműveken érkeznek az énekesek Budapestre a június 7. és 10. között sorra kerülő négy Wagner-estre. Ki a tengeren túlról, ki Bécsből, más Drezdából, Stuttgartból vagy éppen az Operaházból jön, hogy a Művészetek Palotájának közelmúltban kialakított új próbatermében, majd a Hangversenyterem színpadán próbáljon.

A Magyar Rádió Zenekara és Énekkara Fischer Ádám vezetésével már megkezdte a próbákat. A rendező-díszlettervező Hartmut Schörghofer, a dramaturg Christian Martin Fuchs, a koreográfus Teresa Rotemberg, a jelmez- és bábtervező Corinna Crome, a fénytervező Andreas Grüter is hetekkel ezelőtt „átköltözött” Bécsből, hogy megfelelő módon előkészítse a páratlan produkció színpadi-technikai elemeit.

A wagneri zenedráma cselekményét eltáncoló balettművészeket januárban válogatták, jelmezeik az utolsó simításokra várnak a Müpa-varrodában. A próbaterem egyik sarkában ott állnak a walkürök fehér lovai, a balladai környezet elengedhetetlen "kellékei", a kutyák és farkasok, a másik sarokban ijesztő szumófejek – a két óriás leendő maszkjai – hevernek.

A Wagner-interpretációkban gazdag tapasztalatokkal rendelkező énekesek a napokban ismerkednek mindezzel. James Johnson, aki Bayreuthban debütált annak idején, és pályafutásának húsz éve alatt Milano, New York és Chicago világhírű színpadain segített népszerűsíteni többek között a Nibelung gyűrűjét is, nálunk (A Rajna kincsében) Wotant alakítja. Megérkezett a leendő Alberich, Hartmut Welker, hogy Budapestet is elbűvölje legutóbb éppen Bayreuthot és Drezdát meghódító basszbaritonjával. A neves Wagner-tenor, Christian Franz, aki a Ring valamennyi lehetséges szerepét elénekelte, A walkür koncertszerű előadásával a Carnegie Hallban is nagy sikert aratott, a budapesti tetralógia Loge- és Siegmund-alakítójaként tevékenykedik a Művészetek Palotájában. Egyre gyakoribb vendég az Amfortasként a tavalyi Parsifalban nagy sikert aratott idei Wotan (A walkürben), Tomasz Konieczny, és a világ legjobb Wagner énekesnői között számon tartott, most Frickaként szerepet vállaló Németh Judit is.

Az előkészületek különös körültekintést igényelnek, hiszen a június 7-én és 9-én műsorra tűzött A Rajna kincse, valamint a június 8-án és 10-én látható A Walkür alkotja a Művészetek Palotája 2008-as grandiózus vállalkozásának az alapjait: jövő júniusban a teljes Ring színre kerül a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

(2007. június 7., 9. 18:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Wagner: A Rajna kincse (zenedráma négy képben, német nyelvű előadás); km.: James Johnson (Wotan), Olaf Bär (Donner), Fekete Attila (Froh), Christian Franz (Loge), Németh Judit (Fricka), Herczenik Anna (Freia), Hanna Schwarz (Erda), Hartmut Welker (Alberich), Herwig Pecoraro (Mime), Jyrki Korhonen (Fafner), Thomas Jesatko (Fasolt), Korondi Anna (Woglinde), Gémes Katalin (Wellgunde), Schöck Atala (Flosshilde), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; vez.: Fischer Ádám (műv. vez.)

2007. június 8., 10. 16:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Wagner: A Walkür (zenedráma három felvonásban, német nyelvű előadás); km.: Christian Franz (Siegmund), Walter Fink (Hunding), Thomas Konieczny (Wotan), Michaela Schuster (Sieglinde), Linda Watson (Brünnhilde), Németh Judit (Fricka), Wittinger Gertrud (Helmwige), Somogyi Eszter (Gerhilde), Ardó Mária (Ortlinde), Fodor Gabriella (Waltraute), Várhelyi Éva (Siegrune), Bokor Jutta (Rossweise), Bakos Kornélia (Grimgerde), Kovács Annamária (Schwertleite), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; vez.: Fischer Ádám (műv. vez.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.