Zenés színház

Budapesti Wagner-napok

2011.05.30. 12:20
Ajánlom
"Koncepciónkban a zenét illeti az elsőbbség. A cselekmény önmagát meséli el – szabadon, asszociatív módon, ugyanakkor a Wagner kozmosza által ránk rótt teljes szigorral." Így fogalmazta meg a Budapesti Wagner-napok művészeti alapelvét Fischer Ádám művészeti vezető, karmester 2007-ben.

A fesztivál ekkorra elkönyvelhette a 2006-os első bemutatkozás, a Parsifal átütő nemzetközi sikerét, és kialakította az elkövetkező évek, a teljes Ring színpadra állításának ideáját, alkotói csapatát, technikai tervét.

2009-től a Ring mellett ismét színre került a Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra által rendezett Parsifal. Kettejük munkája volt a 2010-ben bemutatott, a Magyar Állami Operaházzal közösen létrehozott, ugyancsak átütő sikerű Trisztán és Izolda, s továbbra is műsoron maradt A nibelung gyűrűje.

2011-ben ismét a Magyar Állami Operaházzal közös, új produkció színesíti a Müpa Wagner-repertoárját. Június 9-én lesz a Lohengrin premierje, amit 12-én és 18-án még két előadás követ. A darabot Marton László rendezi, a látványt Horgas Péter díszletei határozzák meg, a jelmezeket Benedek Mari tervezi. Mindhárman a magyar és nemzetközi színházi-operai élet jelentős alkotói, ahogy a koreográfiát kialakító Duda Éva is. Június 10-én és 13-án a Trisztán és Izolda várja a közönséget, a 2011-es Wagner-napok harmadik produkciója június 17-én és 19-én a Parsifal lesz.

A Müpa Wagner-előadásai elsősorban, de nem csak művészi felfogásukban törekszenek bayreuthi körülményeket teremteni. Az egyes felvonások közti szünetek közel egyórásak, amelyeket a vendégek felhasználhatnak arra is, hogy előre megrendelt Wagner-menükből válogatva étkezni is tudjanak.

2011 egyik fő újdonsága, hogy Hamar Zsolt művészeti vezető, karmester elkészítette a Lohengrin gyermekeknek szóló változatát, A Hattyúlovagot. A Novák János rendezésében, Mátravölgyi Ákos díszleteivel és Boros Lőrinc jelmezeivel színpadra kerülő alkotás ősbemutatója június 4-én lesz, az előadást másnap, június 5-én megismétlik.

www.mupa.hu

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.
Zenés színház interjú

„A művészet mindig arra késztet, hogy változtassunk a nézőpontunkon” – interjú Stefan Herheim operarendezővel

Stefan Herheim, napjaink egyik legelismertebb rendezője, az elmúlt évad óta Bécs „második operaházának” a MusikTheater an der Wiennek az igazgatója. Händel Theodorájából kiindulva vallásról, intézményesülésről és az operai önreflexióról beszélgettünk vele.
Zenés színház kritika

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Öt ember egy kávéházban – öt történet arról, mi történhet, ha az embert megérinti a természetfeletti. Händel Theodorája nem is játszódhatott volna térben és időben közelebb a közönségéhez, mint ahogyan a bécsi MusikTheater an der Wienben színre kerül.