Zenés színház

Budapesti Wagner-napok

2011.05.30. 12:20
Ajánlom
"Koncepciónkban a zenét illeti az elsőbbség. A cselekmény önmagát meséli el – szabadon, asszociatív módon, ugyanakkor a Wagner kozmosza által ránk rótt teljes szigorral." Így fogalmazta meg a Budapesti Wagner-napok művészeti alapelvét Fischer Ádám művészeti vezető, karmester 2007-ben.

A fesztivál ekkorra elkönyvelhette a 2006-os első bemutatkozás, a Parsifal átütő nemzetközi sikerét, és kialakította az elkövetkező évek, a teljes Ring színpadra állításának ideáját, alkotói csapatát, technikai tervét.

2009-től a Ring mellett ismét színre került a Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra által rendezett Parsifal. Kettejük munkája volt a 2010-ben bemutatott, a Magyar Állami Operaházzal közösen létrehozott, ugyancsak átütő sikerű Trisztán és Izolda, s továbbra is műsoron maradt A nibelung gyűrűje.

2011-ben ismét a Magyar Állami Operaházzal közös, új produkció színesíti a Müpa Wagner-repertoárját. Június 9-én lesz a Lohengrin premierje, amit 12-én és 18-án még két előadás követ. A darabot Marton László rendezi, a látványt Horgas Péter díszletei határozzák meg, a jelmezeket Benedek Mari tervezi. Mindhárman a magyar és nemzetközi színházi-operai élet jelentős alkotói, ahogy a koreográfiát kialakító Duda Éva is. Június 10-én és 13-án a Trisztán és Izolda várja a közönséget, a 2011-es Wagner-napok harmadik produkciója június 17-én és 19-én a Parsifal lesz.

A Müpa Wagner-előadásai elsősorban, de nem csak művészi felfogásukban törekszenek bayreuthi körülményeket teremteni. Az egyes felvonások közti szünetek közel egyórásak, amelyeket a vendégek felhasználhatnak arra is, hogy előre megrendelt Wagner-menükből válogatva étkezni is tudjanak.

2011 egyik fő újdonsága, hogy Hamar Zsolt művészeti vezető, karmester elkészítette a Lohengrin gyermekeknek szóló változatát, A Hattyúlovagot. A Novák János rendezésében, Mátravölgyi Ákos díszleteivel és Boros Lőrinc jelmezeivel színpadra kerülő alkotás ősbemutatója június 4-én lesz, az előadást másnap, június 5-én megismétlik.

www.mupa.hu

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Zenés színház kritika

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Zenés színház gyász

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.