Zenés színház

Budapesti Wagner-napok

2011.05.30. 12:20
Ajánlom
"Koncepciónkban a zenét illeti az elsőbbség. A cselekmény önmagát meséli el – szabadon, asszociatív módon, ugyanakkor a Wagner kozmosza által ránk rótt teljes szigorral." Így fogalmazta meg a Budapesti Wagner-napok művészeti alapelvét Fischer Ádám művészeti vezető, karmester 2007-ben.

A fesztivál ekkorra elkönyvelhette a 2006-os első bemutatkozás, a Parsifal átütő nemzetközi sikerét, és kialakította az elkövetkező évek, a teljes Ring színpadra állításának ideáját, alkotói csapatát, technikai tervét.

2009-től a Ring mellett ismét színre került a Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra által rendezett Parsifal. Kettejük munkája volt a 2010-ben bemutatott, a Magyar Állami Operaházzal közösen létrehozott, ugyancsak átütő sikerű Trisztán és Izolda, s továbbra is műsoron maradt A nibelung gyűrűje.

2011-ben ismét a Magyar Állami Operaházzal közös, új produkció színesíti a Müpa Wagner-repertoárját. Június 9-én lesz a Lohengrin premierje, amit 12-én és 18-án még két előadás követ. A darabot Marton László rendezi, a látványt Horgas Péter díszletei határozzák meg, a jelmezeket Benedek Mari tervezi. Mindhárman a magyar és nemzetközi színházi-operai élet jelentős alkotói, ahogy a koreográfiát kialakító Duda Éva is. Június 10-én és 13-án a Trisztán és Izolda várja a közönséget, a 2011-es Wagner-napok harmadik produkciója június 17-én és 19-én a Parsifal lesz.

A Müpa Wagner-előadásai elsősorban, de nem csak művészi felfogásukban törekszenek bayreuthi körülményeket teremteni. Az egyes felvonások közti szünetek közel egyórásak, amelyeket a vendégek felhasználhatnak arra is, hogy előre megrendelt Wagner-menükből válogatva étkezni is tudjanak.

2011 egyik fő újdonsága, hogy Hamar Zsolt művészeti vezető, karmester elkészítette a Lohengrin gyermekeknek szóló változatát, A Hattyúlovagot. A Novák János rendezésében, Mátravölgyi Ákos díszleteivel és Boros Lőrinc jelmezeivel színpadra kerülő alkotás ősbemutatója június 4-én lesz, az előadást másnap, június 5-én megismétlik.

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.