Zenés színház

Budapestre költözik az Armel Operafesztivál

2014.04.24. 19:31
Ajánlom
Szegedről Budapestre teszi át székhelyét az Armel Operafesztivál. Az idén hetedik alkalommal megrendezendő seregszemlének az Erkel Színház, a Zeneakadémia és a Thália Színház ad otthont október 9. és 17. között.

Mint azt Havas Ágnes, a fesztivál vezetője felidézte, februárban a szegedi közgyűlés nem szavazta meg a fesztivál további megrendezését a Tisza-parti város nemzeti színházában, ezért hat év után költözni kényszerültek. "Végül sikerült új életet adni a fesztiválnak a fővárosban" - összegezte az elmúlt hetek intenzív szervezőmunkájának eredményét a fesztiváligazgató, aki szerint bár a költözést a szükség szülte, és a budapesti bemutatkozás nagy kihívás, a változás mindenképpen előrelépés a fesztivál életében.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója úgy fogalmazott: örül, hogy idén itt lesz az Armel, és ha rajta múlik, itt is marad. Úgy vélte, azzal együtt érdemes volt befogadni a fesztivál előadásait, hogy ezért át kellett rendezniük az Erkel Színház októberi programját.

Idén öt produkció verseng a fesztiválon, többségükben kortárs premierek. A plzeni J. K. Tyl Színház két kisoperát mutat be október 12-én, Jaroslav Krcek A császár új ruhája című művét, valamint Kerek Gábor Parody című operáját. Utóbbival a magyar zeneszerző megnyerte az Armel 2012 novemberében meghirdetett nemzetközi operaíró-pályázatát; a mű ősbemutatója június 28-án lesz a plzeni színházban. A bécsi Neue Oper Harrison Birtwistle Punch és Judy című operáját viszi színre október 14-én, míg a Tbiliszi Állami Operaház és Balett Mozart Mitridate, Pontus királya című művét mutatja be október 16-án. E három produkció az Erkel Színházban lesz látható.

Két kamaraoperát - Marco Tutino A parázs című operáját a Szegedi Nemzeti Színház előadásában, valamint Christian Henking Figaro? című művét a svájci Théatre Orchestre Bienne Soleure előadásában - a Liszt Ferenc Zeneakadémia Solti György Kamaraterme fogad be október 9-én és 10-én, az idei Armel Operafesztivál díjátadó gáláját pedig a Thália Színházban tartják október 17-én.

Közben nyár elején kerül sor a 2015-ös fesztiválon bemutatandó produkciók főszereplőinek válogatására: a május eleji első fordulót a budapesti Francia Intézetben, valamint a párizsi Opéra Bastille-ban rendezik meg, míg a június eleji második fordulót - idén először - a Budapest Music Centerben tartják.

Az Armel szervezői egyben újabb operaíró-pályázatot hirdetnek meg a bécsi Neue Operrel együttműködésben. A Mátyás király-operapályázat különlegessége, hogy nem a teljes művel, hanem kidolgozott szinopszissal, zenei és librettórészlettel lehet pályázni a híres uralkodóhoz kapcsolódó tematikával; ezek alapján nyeri el a győztes a megbízást az opera megírására, valamint az ezzel járó 6 ezer eurót (1,85 millió forint).

A győztes operát 2017-ben mutatják be a bécsi Neue Operben, ezt követően pedig az abban az évben tizedik alkalommal megrendezendő Armel Operafesztiválon, Alföldi Róbert rendezésében, Walter Kobéra vezényletével. A rendező és a karmester mellett a kezdeményezés mellé állt Eötvös Péter zeneszerző, karmester is, aki a zsűrizésben is részt vesz.

Szó esett az Operaház és az Armel új együttműködéséről is, melynek keretében a vidéki operaelőadásokat Budapesten felvonultató, jelenleg folyó Primavera'14 Fesztivál előadásainak legjobbja az Armel szervezésében 2015-ben Európa kulturális fővárosában, Plzenben mutatkozhat be. A szakmai zsűri véleménye mellett a döntésben figyelembe veszik az Armel Facebook-oldalán folyó közönségszavazás eredményét is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.