Zenés színház

Budapestre költözik az Armel Operafesztivál

2014.04.24. 19:31
Ajánlom
Szegedről Budapestre teszi át székhelyét az Armel Operafesztivál. Az idén hetedik alkalommal megrendezendő seregszemlének az Erkel Színház, a Zeneakadémia és a Thália Színház ad otthont október 9. és 17. között.

Mint azt Havas Ágnes, a fesztivál vezetője felidézte, februárban a szegedi közgyűlés nem szavazta meg a fesztivál további megrendezését a Tisza-parti város nemzeti színházában, ezért hat év után költözni kényszerültek. "Végül sikerült új életet adni a fesztiválnak a fővárosban" - összegezte az elmúlt hetek intenzív szervezőmunkájának eredményét a fesztiváligazgató, aki szerint bár a költözést a szükség szülte, és a budapesti bemutatkozás nagy kihívás, a változás mindenképpen előrelépés a fesztivál életében.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója úgy fogalmazott: örül, hogy idén itt lesz az Armel, és ha rajta múlik, itt is marad. Úgy vélte, azzal együtt érdemes volt befogadni a fesztivál előadásait, hogy ezért át kellett rendezniük az Erkel Színház októberi programját.

Idén öt produkció verseng a fesztiválon, többségükben kortárs premierek. A plzeni J. K. Tyl Színház két kisoperát mutat be október 12-én, Jaroslav Krcek A császár új ruhája című művét, valamint Kerek Gábor Parody című operáját. Utóbbival a magyar zeneszerző megnyerte az Armel 2012 novemberében meghirdetett nemzetközi operaíró-pályázatát; a mű ősbemutatója június 28-án lesz a plzeni színházban. A bécsi Neue Oper Harrison Birtwistle Punch és Judy című operáját viszi színre október 14-én, míg a Tbiliszi Állami Operaház és Balett Mozart Mitridate, Pontus királya című művét mutatja be október 16-án. E három produkció az Erkel Színházban lesz látható.

Két kamaraoperát - Marco Tutino A parázs című operáját a Szegedi Nemzeti Színház előadásában, valamint Christian Henking Figaro? című művét a svájci Théatre Orchestre Bienne Soleure előadásában - a Liszt Ferenc Zeneakadémia Solti György Kamaraterme fogad be október 9-én és 10-én, az idei Armel Operafesztivál díjátadó gáláját pedig a Thália Színházban tartják október 17-én.

Közben nyár elején kerül sor a 2015-ös fesztiválon bemutatandó produkciók főszereplőinek válogatására: a május eleji első fordulót a budapesti Francia Intézetben, valamint a párizsi Opéra Bastille-ban rendezik meg, míg a június eleji második fordulót - idén először - a Budapest Music Centerben tartják.

Az Armel szervezői egyben újabb operaíró-pályázatot hirdetnek meg a bécsi Neue Operrel együttműködésben. A Mátyás király-operapályázat különlegessége, hogy nem a teljes művel, hanem kidolgozott szinopszissal, zenei és librettórészlettel lehet pályázni a híres uralkodóhoz kapcsolódó tematikával; ezek alapján nyeri el a győztes a megbízást az opera megírására, valamint az ezzel járó 6 ezer eurót (1,85 millió forint).

A győztes operát 2017-ben mutatják be a bécsi Neue Operben, ezt követően pedig az abban az évben tizedik alkalommal megrendezendő Armel Operafesztiválon, Alföldi Róbert rendezésében, Walter Kobéra vezényletével. A rendező és a karmester mellett a kezdeményezés mellé állt Eötvös Péter zeneszerző, karmester is, aki a zsűrizésben is részt vesz.

Szó esett az Operaház és az Armel új együttműködéséről is, melynek keretében a vidéki operaelőadásokat Budapesten felvonultató, jelenleg folyó Primavera'14 Fesztivál előadásainak legjobbja az Armel szervezésében 2015-ben Európa kulturális fővárosában, Plzenben mutatkozhat be. A szakmai zsűri véleménye mellett a döntésben figyelembe veszik az Armel Facebook-oldalán folyó közönségszavazás eredményét is.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.
Zenés színház ajánló

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.
Zenés színház kritika

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház interjú

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.