Zenés színház

Bukott barátság?

2014.01.30. 18:59
Ajánlom
Visszafogott lelkesedéssel fogadta a közönség a Túl a barátságon (Brokeback Mountain) című Oscar-díjas film operaváltozatának világpremierjét a madridi Teatro Realban.

Hosszú évek óta nem övezte akkora érdeklődés a madridi operaház egyetlen előadását sem, mint a január 27-én bemutatott Túl a barátságon c. produkciót.  A kritikusok és az operarajongók lelkesedésének hátterében a darab aktuális, sokat vitatott témája, illetve a történetet világhírűvé tevő, azonos című Oscar-díjas film sikere állhat. A kedd esti világpremiert azonban mérsékelt lelkesedéssel fogadták a nézők, a függöny lehullása után hamar elült a viharosnak nem mondható taps, amely elsősorban a főszereplőket és a történet szerzőjét éltette.

A két cowboy, Jack és Ennis között szövődő tiltott szerelemről szóló történet főszerepeiben Tom Randle amerikai tenor és Daniel Okulitch kanadai bariton lépett színpadra. A darab zenéjét Charles Wuorinen amerikai zeneszerző szerezte, a szövegkönyv az amerikai Annie Proulxtól származik, aki húsz évvel korábban a Jake Gyllenhaal és Heath Ledger főszereplésével készült, három Oscar-díjjal jutalmazott film alapjául szolgáló történetet is írta.

„Feltehetőleg sokan túl sokat vártak Ang Lee filmrendező nagy sikert aratott alkotása után az operaváltozattól, amelyből ezúttal hiányzott az érzelmi töltet, a szenvedély, amely egy ilyen téma esetében elvárható lenne. Maga a zene könnyen emészthető és meg fogja találni a maga közönségét, ugyanakkor túlságosan sötét, hideg és "metálos" egy ilyen szerelmi történethez "- írta az APA osztrák hírügynökség.

A spanyol sajtó méltatása szerint ellenben a Teatro Real, amely eddig nem tartozott az operavilág élvonalbeli intézményei közé, a Brokeback Mountainnel a nemzetközi figyelem középpontjába kerülhet. Az El País című lap szerint "az opera illik a mai korba, a cselekménye jól strukturált, folyékony". Az El Mundo egyenesen az "operavilág fővárosának" nevezte Madridot.

A Túl a barátságon operaváltozatát a Teatro Real volt művészeti igazgatója, a belga Gerard Mortier még 2008-ban rendelte meg a zeneszerzőtől és Annie Proulx librettistától. A Salzburgi Ünnepi Játékok korábbi intendánsa a darabot már évekkel ezelőtt be akarta mutatni a New York-i Operában, de az ottani megszorítások miatt távozni kényszerült posztjáról , és a spanyol fővárosba szerződött.

A volt igazgató kulcsszerepet szánt a tabutémát tárgyaló műnek abbéli törekvésében, hogy a spanyol főváros korábban jelentéktelen operaházát az európai élvonalba emelje. A kétfelvonásos darabot összesen nyolc alkalommal mutatják be február 11-ig a madridi operaházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Vizuál

Juliette Binoche, Bill Murray, Edward Norton új filmjeivel kezdődik a Titanic Fesztivál

Sztárparádéval nyílik meg október 21-én, hétfőn a 26. Titanic Filmfesztivál, amelynek két helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház és a budapesti Francia Intézet lesz.
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Gyerekek adják elő az István, a királyt

Elindult az „István, a király iskolába megy” program. A legendás rockopera emblematikus főszereplői – Varga Miklós, Vikidál Gyula, Feke Pál, Vadkerti Imre – kisfilmben biztatnak jelentkezésre.
Zenés színház interjú

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Zenés színház ajánló

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Zenés színház hír

José Carreras lesz a miskolci operafesztivál díszvendége

José Carreras hangversenyével nyílik 2020-ban a 20. Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon, a rendhagyó koncert helyszíne a város jégcsarnoka lesz.
Zenés színház interjú

Egy pálya emlékezete – Ferruccio Furlanetto az Erkel Színházban

A világhírű basszus, Ferruccio Furlanetto tavasszal ünnepelte hetvenedik születésnapját. Szó sincs azonban lezárásról, helyette a jövőbe tekint, és eközben az Erkel Színházban felidézi pályája fő állomásait.