Zenés színház

Carmen közép-európai idő szerint

2008.11.03. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház következő bemutatója Bizet klasszikusa lesz. A CarmenCET (azaz Central European Time) előadása azonban egészen más lesz, mint az Opera jelenleg is repertoáron tartott produkciója. Telihay Péter rendezésében a történet jelen időbe kerül, a cselekményben pedig nem a folklorisztikus szál dominál.

A külvárosi környezetre és annak szociális hatásaira fokuszáló előadás középpontjába az álmait kereső nő kerül, hiszen a társadalom perifériáján élők számára csak az álom van – mondta Telihay Péter. A görög tragédiához hasonló történetben Carmen, mint egy antik hősnő, tudatosan vállalja fel végzetét, s szabadságkeresésének végső stációja a halál. A mellékszálak és karakterszereplők kiiktatása következtében az opera szerkezete feszesebbé, lorcai módon balladisztikusabbá és metaforikusabbá vált. Ezt a koncepciót szolgálja Menczel Róbert Keith Haring-graffitit idéző tere, amely egyszer idézi az arénát és a szedett dohánygyári környezetet, valamint a Ladányi Andrea tervezte koreográfia. A fiataloknak szóló előadásban olyan fiatalok játszanak, akiket ugyanúgy nem kötik a Carmenhez sztereotípiák és rossz beidegződések, mint a remények szerint jórészt 30 év alatti nézőket.

(2008. november 8., 9. 18:00 - Thália Színház
Bizet: CarmenCET
km.: Vadász Dániel/Nyári Zoltán (Don José), Káldi Kiss András/Haja Zsolt (Escamillo), Horváth Ádám/Cserhalmi Ferenc (Zuniga), Hábetler András/Rezsnyák Róbert (Dancairo), Boncsér Gergely/Megyesi Zoltán (Remendado), Geiger Lajos/Molnár Zsolt (Morales), Várhelyi Éva/Mester Viktória (Carmen), Fodor Gabriella/Herczenik Anna (Micaela), Mitilineou Cleo/Rácz Rita (Frasquita), Megyesi Schwartz Lúcia/Simon Krisztina (Mercedes)
rend.: Telihay Péter; díszlet: Menczel Róbert; jelmez: Daróczi Sándor; koreográfia: Ladányi Andrea; karig.: Szabó Sipos Máté; vez.: Török Géza)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Vizuál

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Klasszikus

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.
Színház

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Klasszikus

Puccini-gálát tartanak a Fertőrákosi Barlangszínházban

A Páneurópai Piknik 35. és Giacomo Puccini halálának 100. évfordulójára nemzetközi gálakoncertet rendeznek augusztus 19-én a Fertőrákosi Barlangszínházban, amelyen megidézik a Bohémélet, a Turandot és a Manon Lescaut legnépszerűbb, pillanatait.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Zenés színház kritika

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Kirsten Dehlholm, az Operaház Pelléas és Mélisande című előadásának rendezője

A nemzetközileg elismert színházi rendezőt és képzőművészt július 10-én, 79 éves korában érte a halál – adta hírül a Magyar Állami Operaház.
Zenés színház ajánló

Fáradók, féldrágakövek és egy aranyelefánt – Verdi Aidája a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Az idén 25. alkalommal nyitja meg július 10-én a szabadtéri operaelőadások kedvelői előtt kapuit az osztrák-magyar határtól pár percre található Szentmargitbányai Kőfejtő. Giuseppe Verdi remekművét, az Aidát tűzik műsorra.
Zenés színház hír

Művészeit díjazta az évadzárás alkalmából a Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaház Csillagóra gáláján pénteken díjátadóval búcsúztatta az évadot, ami azonban a nyári Verdi-sorozatokkal egészen augusztus közepéig tart.