Zenés színház

Carmen visszatér Szegedre

2011.07.08. 09:46
Ajánlom
A tavalyi Szabadtéri-évad szakmai berkekben és a közönség körében is leginkább dicsért produkciója a Kerényi Miklós Gábor rendezte Carmen volt. Idén frissített szereposztásban ismét színre kerül az operairodalom egyik legnépszerűbb darabja. Legyen a Fidelio vendége az előadáson!

A kritikák kiemelték Kesselyák Gergely energikus karmesteri irányítását, a zenekar és a kórus megbízható helytállását, a szólisták több mint meggyőző teljesítményét, Kero® rendezését pedig a "kifogástalan profizmus" jelzővel írják le. Kritikusunk sem fukarkodott a dicsérettel: "Kero rendezésének az az igazi érdeme, hogy a zenedráma viszonyait, fordulatait dolgozza ki."

A szereposztást némileg frissítve kerül színre az operairodalom egyik legnépszerűbb darabja. A címszerepet idén is Mester Viktória alakítja, Carmen gyilkos szerelmeként újra színpadra lép Arnold Rutkowski, a kiváló lengyel tenor, aki a 2009-es, Domingo által alapított Operalia énekverseny különdíjasa és a maestro lengyelországi koncertjének meghívott vendége volt. Rutkowski korábban úgy nyilatkozott: pályája során már hatszor énekelte a szerepet, de ez az első alkalom, hogy igazán érdekesnek tartja Don José alakját. Micaelaként Frankó Tündét láthatják a nézők. A csábító torreádor, Escamillo szerepében idén új művész mutatkozik be: a kétszeres Grammy-díjas operista, Nmon Ford. 

A buja cigánylány szerelmének történetét egy pusztító földrengés következtében romos, katonáktól hemzsegő, dél-amerikai nagyváros díszleteibe képzelték az alkotók, ahol a falakat mindenhol Carmen-lemezborítókat idéző graffitik színezik. A koncepció szerint a hadsereg tartja fönn a rendet, az egyik beomlott metróalagútban egy bárt alakítottak ki. A díszlet központi eleme egy gigantikus lemezjátszókar, melyen a történet sarkalatos eseményei játszódnak.

Bizet varázslatos, érzéki zenéje felpezsdíti vágyainkat. A rendezőt a hallatlanul népszerű zene mellett az a furcsa drámai vonal és a füstös erotika érinti meg, amely tele van misztikával és tragikummal. Carmen története minden egyes nézőt elcsábít.

Kérdésünk: Kinek a novellája alapján készült a darab szövegkönyve?

A helyesen válaszolók közül egy olvasónk a Fidelio vendégeként megtekintheti a július 30-i előadást.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Zenés színházi kísérlet az Örkény Színházban

Mindössze egy színész és zenész, egy szobába zárva – a helyzet, sőt a Winterreise sem ismeretlen a színházszerető közönség számára, hiszen az elmúlt években számos feldolgozása született már. Tarnóczi Jakab rendezésében az Y generáció önemésztő magányossága fogalmazódik meg Schubert Téli utazás-dalciklusán keresztül.
Zenés színház kritika

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.
Zenés színház hír

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Zenés színház ajánló

Vérpezsdítő musical a nőkről

A Nők az idegösszeomlás szélén egy különleges, ugyanakkor végtelen kedvességgel hangolt fordulatos történet lányokról, asszonyokról, elhagyott és elhagyás előtt álló nőkről a Veres 1 Színház előadásában.
Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.