Zenés színház

Cecilia Bartoli, a jótékony énekesnő

2012.12.04. 15:05
Ajánlom
A Zürichi Operaház Nemzetközi Operastúdiójának ajánlotta fel Karajan-díját az olasz operadíva.

2012. november 30-án, péntek este vette át Cecilia Bartoli a Herbert von Karajanról elnevezett díjat és a vele járó 50 ezer eurót. Az énekesnő már korábban bejelentette: a pénzt a fiatal tehetségek, a zürichi operastúdió támogatására fordítja. A stúdióba - melynek egyik legendás mestere a 2010-ben elhunyt Polgár László volt - a világ minden tájáról érkeznek ígéretes énekesek, legutóbb Javier Camarena tenor, akit Bartoli máris igen sikeresnek tart. Az énekesnő a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a Karajan-díj elnyerése két okból is jelentős és megtisztelő számára. Pályája legelején Salzburgban a legendás karmesterrel kezdte próbálni Bach h-moll miséjét. "Megtanulhattam tőle, hogy adjak a hangommal egy szólamnak erős kifejezést" - idézte fel. Sajnos Karajan az előadás előtt meghalt. "Karizmatikus figura volt. Szinte hihetetlen, hogy az általa alapított Salzburgi Pünkösdi Fesztiválnak ma én vagyok az igazgatója" - tette hozzá.

Cecilia Bartoli a felvételeivel öt Grammy-díjat, két brit Classical Awardsot és kilenc német Echo-díjat nyert el. Lemezeiből közel tízmillió példányt adtak el világszerte. A Herbert von Karajan-díjat 2003-ban alapította a németországi Festspielhaus Baden-Baden, ekkor Anne-Sophie Mutter hegedűművészt tüntették ki. A díjazottak között van Alfred Brendel zongoraművész, Valerij Gergiev, Daniel Barenboim és Helmuth Rilling karmester is. A zsűri főként az elfelejtett szerzők és művek felfedezései miatt díjazta az énekesnőt, legfrissebb, Misssion című lemezén például a 17. századi Agostino Steffani műveit szólaltatja meg. Néhány áriát a CD-ről - melynek ajánló videóját az alábbiakban láthatják - el is énekelt a november 30-i díjátadó ünnepségen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Vizuál

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Klasszikus

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Zenés színház hír

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.