Zenés színház

Cecilia Bartoli, a jótékony énekesnő

2012.12.04. 15:05
Ajánlom
A Zürichi Operaház Nemzetközi Operastúdiójának ajánlotta fel Karajan-díját az olasz operadíva.

2012. november 30-án, péntek este vette át Cecilia Bartoli a Herbert von Karajanról elnevezett díjat és a vele járó 50 ezer eurót. Az énekesnő már korábban bejelentette: a pénzt a fiatal tehetségek, a zürichi operastúdió támogatására fordítja. A stúdióba - melynek egyik legendás mestere a 2010-ben elhunyt Polgár László volt - a világ minden tájáról érkeznek ígéretes énekesek, legutóbb Javier Camarena tenor, akit Bartoli máris igen sikeresnek tart. Az énekesnő a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a Karajan-díj elnyerése két okból is jelentős és megtisztelő számára. Pályája legelején Salzburgban a legendás karmesterrel kezdte próbálni Bach h-moll miséjét. "Megtanulhattam tőle, hogy adjak a hangommal egy szólamnak erős kifejezést" - idézte fel. Sajnos Karajan az előadás előtt meghalt. "Karizmatikus figura volt. Szinte hihetetlen, hogy az általa alapított Salzburgi Pünkösdi Fesztiválnak ma én vagyok az igazgatója" - tette hozzá.

Cecilia Bartoli a felvételeivel öt Grammy-díjat, két brit Classical Awardsot és kilenc német Echo-díjat nyert el. Lemezeiből közel tízmillió példányt adtak el világszerte. A Herbert von Karajan-díjat 2003-ban alapította a németországi Festspielhaus Baden-Baden, ekkor Anne-Sophie Mutter hegedűművészt tüntették ki. A díjazottak között van Alfred Brendel zongoraművész, Valerij Gergiev, Daniel Barenboim és Helmuth Rilling karmester is. A zsűri főként az elfelejtett szerzők és művek felfedezései miatt díjazta az énekesnőt, legfrissebb, Misssion című lemezén például a 17. századi Agostino Steffani műveit szólaltatja meg. Néhány áriát a CD-ről - melynek ajánló videóját az alábbiakban láthatják - el is énekelt a november 30-i díjátadó ünnepségen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Színház

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.
Zenés színház kritika

Dadaista baba

Kortárs-ifjúsági-abszurd-bábopera – a négy jelzőből egy is elég, hogy a közönség előre tudja, nem szokványos élményben lesz része. Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című darabja nem csupán megfelelt elvárásainknak, de felül is múlta azokat.