Zenés színház

Cecilia Bartolit elkapta a szakállas hipszterdivat

2017.05.30. 09:21
Ajánlom
Az énekesnő az Ariodantét énekli a Salzburgi Whitsun Fesztiválon. Händel a férfi főszerepet egy kasztrált mezzoszoprán énekesnek írta, de hiába szerette volna, Farinelli nem énekelt a bemutatón.

Tudjuk, a 18. századi operát furcsa képzetek éltették. Az emberek szilárdul meg voltak győződve arról, hogy a férfi képes női hangon is énekelni. És hiába járja a világot Philippe Jarousky, azért ez az esetek nagy részében nem igaz. A kasztráltak énekétől viszont a közönség kifordította a színházakat a négy sarkából. Az 1730-as évtizedben nagyjából évi 4000 fiút kasztráltattak a hírnév reményében, akiknek a nagy része persze soha nem lett híres énekes.

Egy férfi női magasságban - Philippe Jaroussky Budapesten

Kapcsolódó

Egy férfi női magasságban - Philippe Jaroussky Budapesten

Ha énekelni kezd, az első ütemeket általában a közönség megdöbbenése kíséri. „Pedig nekem így kényelmes” – mondja. Napjaink leghíresebb kontratenorja hétvégén a Müpában lép fel.

Händel egyike volt a legsikeresebb operaíróknak a korban, számos kasztrált szerepet írt. Habár manapság nem végeznek már ilyen orvosi beavatkozást, egy 1902-es felvételről meghallgatható az utolsó kasztrált énekes, Alessandro Moreschi, aki az Ave Mariát énekli, Bach és Gounod művét.

Handel műveinek legjelentősebb kasztrált tolmácsolója Francesco Bernardi volt, akit Senesino művésznéven ismertek. Ő énekelte a Giulio Cesare, az Orlando és a Rodelinda bemutatóit. De ha Senesino éppen hisztizett, akkor Händel egy másik énekeshez, Giovanni Carestinihez fordult.

Egy énekest viszont soha nem sikerült megszereznie: a nagy Farinellit,

aki visszautasította, hogy a zeneszerzővel dolgozzon. Sőt, ami rosszabb, más színházakban énekelte Händel műveit. 1734-ben, amikor az Ariodante bemutatójára készültek a Covent Gardenben, Händel "csak" Carestinit tudta megszerezni. Az opera egyike volt az új színház első operaelőadásainak.

Az Ariodante június 2-án és 5-én hallható Salzburgban a fesztivál keretében. Gianluca Capuano vezényli a monacói Les Musiciens du Prince-t és a Salzburger Bachchor-t. Bartoli egyébként azt mondta, hogy nagyon várja az előadást, hiszen ez az első nadrágszerepe Salzburgban. (Hozzátenném, ez nem csak terminus szerint nadrágszerep, a gyakorlatban tekintélyes lovagi páncélt fog viselni.) Na nézze meg a képeket, úgyis tudom, hogy csak ezért kattintott! (via)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.