Zenés színház

Cecilia Bartolit elkapta a szakállas hipszterdivat

2017.05.30. 09:21
Ajánlom
Az énekesnő az Ariodantét énekli a Salzburgi Whitsun Fesztiválon. Händel a férfi főszerepet egy kasztrált mezzoszoprán énekesnek írta, de hiába szerette volna, Farinelli nem énekelt a bemutatón.

Tudjuk, a 18. századi operát furcsa képzetek éltették. Az emberek szilárdul meg voltak győződve arról, hogy a férfi képes női hangon is énekelni. És hiába járja a világot Philippe Jarousky, azért ez az esetek nagy részében nem igaz. A kasztráltak énekétől viszont a közönség kifordította a színházakat a négy sarkából. Az 1730-as évtizedben nagyjából évi 4000 fiút kasztráltattak a hírnév reményében, akiknek a nagy része persze soha nem lett híres énekes.

Egy férfi női magasságban - Philippe Jaroussky Budapesten

Kapcsolódó

Egy férfi női magasságban - Philippe Jaroussky Budapesten

Ha énekelni kezd, az első ütemeket általában a közönség megdöbbenése kíséri. „Pedig nekem így kényelmes” – mondja. Napjaink leghíresebb kontratenorja hétvégén a Müpában lép fel.

Händel egyike volt a legsikeresebb operaíróknak a korban, számos kasztrált szerepet írt. Habár manapság nem végeznek már ilyen orvosi beavatkozást, egy 1902-es felvételről meghallgatható az utolsó kasztrált énekes, Alessandro Moreschi, aki az Ave Mariát énekli, Bach és Gounod művét.

Handel műveinek legjelentősebb kasztrált tolmácsolója Francesco Bernardi volt, akit Senesino művésznéven ismertek. Ő énekelte a Giulio Cesare, az Orlando és a Rodelinda bemutatóit. De ha Senesino éppen hisztizett, akkor Händel egy másik énekeshez, Giovanni Carestinihez fordult.

Egy énekest viszont soha nem sikerült megszereznie: a nagy Farinellit,

aki visszautasította, hogy a zeneszerzővel dolgozzon. Sőt, ami rosszabb, más színházakban énekelte Händel műveit. 1734-ben, amikor az Ariodante bemutatójára készültek a Covent Gardenben, Händel "csak" Carestinit tudta megszerezni. Az opera egyike volt az új színház első operaelőadásainak.

Az Ariodante június 2-án és 5-én hallható Salzburgban a fesztivál keretében. Gianluca Capuano vezényli a monacói Les Musiciens du Prince-t és a Salzburger Bachchor-t. Bartoli egyébként azt mondta, hogy nagyon várja az előadást, hiszen ez az első nadrágszerepe Salzburgban. (Hozzátenném, ez nem csak terminus szerint nadrágszerep, a gyakorlatban tekintélyes lovagi páncélt fog viselni.) Na nézze meg a képeket, úgyis tudom, hogy csak ezért kattintott! (via)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.