Zenés színház

Cecilia Bartolit elkapta a szakállas hipszterdivat

2017.05.30. 09:21
Ajánlom
Az énekesnő az Ariodantét énekli a Salzburgi Whitsun Fesztiválon. Händel a férfi főszerepet egy kasztrált mezzoszoprán énekesnek írta, de hiába szerette volna, Farinelli nem énekelt a bemutatón.

Tudjuk, a 18. századi operát furcsa képzetek éltették. Az emberek szilárdul meg voltak győződve arról, hogy a férfi képes női hangon is énekelni. És hiába járja a világot Philippe Jarousky, azért ez az esetek nagy részében nem igaz. A kasztráltak énekétől viszont a közönség kifordította a színházakat a négy sarkából. Az 1730-as évtizedben nagyjából évi 4000 fiút kasztráltattak a hírnév reményében, akiknek a nagy része persze soha nem lett híres énekes.

Egy férfi női magasságban - Philippe Jaroussky Budapesten

Kapcsolódó

Egy férfi női magasságban - Philippe Jaroussky Budapesten

Ha énekelni kezd, az első ütemeket általában a közönség megdöbbenése kíséri. „Pedig nekem így kényelmes” – mondja. Napjaink leghíresebb kontratenorja hétvégén a Müpában lép fel.

Händel egyike volt a legsikeresebb operaíróknak a korban, számos kasztrált szerepet írt. Habár manapság nem végeznek már ilyen orvosi beavatkozást, egy 1902-es felvételről meghallgatható az utolsó kasztrált énekes, Alessandro Moreschi, aki az Ave Mariát énekli, Bach és Gounod művét.

Handel műveinek legjelentősebb kasztrált tolmácsolója Francesco Bernardi volt, akit Senesino művésznéven ismertek. Ő énekelte a Giulio Cesare, az Orlando és a Rodelinda bemutatóit. De ha Senesino éppen hisztizett, akkor Händel egy másik énekeshez, Giovanni Carestinihez fordult.

Egy énekest viszont soha nem sikerült megszereznie: a nagy Farinellit,

aki visszautasította, hogy a zeneszerzővel dolgozzon. Sőt, ami rosszabb, más színházakban énekelte Händel műveit. 1734-ben, amikor az Ariodante bemutatójára készültek a Covent Gardenben, Händel "csak" Carestinit tudta megszerezni. Az opera egyike volt az új színház első operaelőadásainak.

Az Ariodante június 2-án és 5-én hallható Salzburgban a fesztivál keretében. Gianluca Capuano vezényli a monacói Les Musiciens du Prince-t és a Salzburger Bachchor-t. Bartoli egyébként azt mondta, hogy nagyon várja az előadást, hiszen ez az első nadrágszerepe Salzburgban. (Hozzátenném, ez nem csak terminus szerint nadrágszerep, a gyakorlatban tekintélyes lovagi páncélt fog viselni.) Na nézze meg a képeket, úgyis tudom, hogy csak ezért kattintott! (via)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.