Zenés színház

Cipőpaszta a partitúrán?

2013.06.16. 13:19
Ajánlom
Csúcsszínvonalú röntgenberendezés segítségével sikerült kideríteni Cherubini 1797-ben komponált, Médée című operájának eredeti befejezését - számolt be egy kulturális kuriózumnak számító kutatás eredményéről a BBC online hírszolgáltató.

Luigi Cherubini az opera eredeti kéziratán fekete színű anyaggal satírozta ki műve befejező áriáját. A Manchester és a Stanford Egyetem kutatói azonban a világ egyik legfejlettebb röntgenberendezésével világították át a lefedett részt, hogy kiderüljön, mi rejlik alatta.

A partitúrát a zeneszerző nyomokban vasat tartalmazó tintával írta, az utolsó oldalon azonban egy fémet nem tartalmazó festékanyaggal tette olvashatatlanná a befejezést. Így a röntgent nem zavarta a fedőréteg, míg az eredeti hangjegyeket a tinta fémtartalma olvashatóvá tette.

A kutatócsoport tagja, Roy Wogelius, a Manchester Egyetem geokémikusa ezt az eljárást rendszerint 150 millió éves ősi kövületek vizsgálatához használja. Mint elmondta, sikerült tökéletesen feltárni az eredeti partitúrát: a hangjegyek mellett a hangszerekre vonatkozó utasításokat és az ária szövegét is el tudták olvasni. A kutatók szerint Cherubini azért húzta meg az opera végét, mert kritikusai túl hosszúnak tartották.

Wogelius úgy véli, a zeneszerző valami olcsó fekete anyaggal, feltehetően cipőtisztításhoz használt kenőccsel maszatolta el a kotta végét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.