Zenés színház

Crossover dimenziók zenében és filmen

2012.02.10. 10:00
Ajánlom
A Klasszikon együttes 3D show-elemeket felvonultató produkcióra készül február végén az Urániában. Legyen a Fidelio vendége az esten!

A Klasszikon immáron ötödik éve koncertezik Opera Crossover című műsorával, amelyben nemesen ötvözött hangzásra lel a klasszikus és könnyűzene. A magasan képzett, nagy szakmai múlttal és számos elismeréssel rendelkező komoly- és jazz-zenészek által alkotott formáció a klasszikus operai dallamokat a legkülönbözőbb könnyűzenei műfajok stílusjegyeivel ötvözi, úgymint jazz, swing, musical, rock'n'roll, szalonzene vagy akár blues. Az együttes koncertjein, illetve 2011-ben megjelent CD-jükön is az áthangszerelt és jazzimprovizációkkal díszített instrumentális és oratórikus művek mellett főként a zenerajongók által jól ismert és közkedvelt operaslágerek feldolgozásai hallhatók.

A crossover opera a klasszikus opera és egyéb zenei műfajok keresztezéséből létrejött új zenei stílus egyre szélesebb rajongótáborral büszkélkedhet idehaza is, nemtől-kortól függetlenül. A Klasszikon együttes, mely a crossover opera meghonosítója és egyik legjelesebb hazai képviselője is egyben, immáron öt éve interpretál közismert operaáriákat a crossover jegyében. Az együttes tagjainak - Sebők Monika, Zsemlye Sándor, Tiba Sándor, Martos Attila, Nagy László Adriánnal - hitvallása, hogy művészetével közelebb vigye és megszerettesse az operát a fiatalabb generációkkal is. Ennek jegyében 2012. február 22-én egy idehaza újdonságnak számító, 3D show-elemeket felvonultató szuperprodukcióval készül az együttes az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

"A Klasszikon újabb dimenzióba lép február végén, hiszen a ránk jellemző újító zenei hangzásvilág mellett ezúttal a színpadi látvánnyal szó szerint is közelebb visszük hallgatóságunkhoz a klasszikusokat. Bízom benne, hogy a Klasszikon 21. századi olvasatának zenei és képi egysége, vagyis  előadásunk és a 3D látvány kompozíciója felejthetetlen élménnyel ajándékozzák majd meg lelkes közönségünket" - osztotta meg gondolatait Sebők Monika énekesnő, az együttes művészeti vezetője legújabb produkciójukkal kapcsolatosan. Az Uránia Nemzeti Filmszínház kiváló helyszínválasztásnak ígérkezik, hiszen a nagyterem impozáns színpada, illetve a 3D vetítést lehetővé tevő technológia is egyaránt rendelkezésre áll.

A Klasszikon énekesnője koncertjeik alkalmával röviden ismerteti a soron következő áriában megjelenő szituációt, hangulatot, elősegítve ezáltal a hallgatóság azonosulását az adott művel. Az operai szereplők emberi tulajdonságainak bemutatása, az áriák által bemutatott helyzetek leírása már sokszor önmagukban is magyarázatot adnak a 21. századi zenei átiratokra. Sebők Monika az örökérvényű művek 21. századi interpretálásának remek lehetőségét látta meg az óriásvászon virtualizált 3D világában. A klipek között lesz olyan, amelyben a tradicionális színrevitel elemei dominálnak, más jelenetek viszont modern felfogásban elevenednek majd meg. Minden számhoz egyedi értelmezésű klip készül, amelyben az adott ária szereplője, annak lelkivilága vagy a történet szülte reflexiók jelennek meg.

Kérdésünk: A Klasszikon repertoárján, CD-jén több nadrágszerep, vagyis női hangon megszólaló férfi szerepel. Az alábbiak közül melyik nem nadrágszerep?

A kérdésre 2012. február 19-én 12 óráig helyesen válaszolók közül hárman lehetnek partnerükkel a Fidelio vendégei az esten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.