Zenés színház

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

2020.08.08. 11:00
Ajánlom
Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.

Az énekesnőket Laufer Szilvia kíséri zongorán, egy blokk között szólistaként is bemutatkozik, nem mellesleg azért, hogy társai kissé megpihenhessenek.

Offenbach Hoffman meséi című dalművének részletével indul a műsor, Horti Lilla és Lusine Sahakyan a Barcarolát énekli. A tenger, a hullámok ringását idézik a dallamok.

LauferSzilvia-101530.jpg

Laufer Szilvia (Fotó/Forrás: Postakürt Alapítvány/Harazdy Eszter)

Schubert: Esz-dúr Impromptu-je követi (op.90, no.2) a duettet, ez is mintha a hullámokon megcsillanó fényt ábrázolná. Laufer Szilvia zongora szakos diplomáját 2010-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetében szerezte, majd a Zeneakadémián korrepetitor szakos mesterdiplomát szerzett. Ezután a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán, az énekesek mellett kezdett korrepetitorként dolgozni. 2019-ben ehhez csatlakozott két újabb korrepetitori állás: a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve a Magyar Táncművészeti Egyetemen.

A Hoffman meséiből Antónia áriáját Horti Lilla tolmácsolja. A Junior Prima- és Cziffra-díjas énekes a 2017-ben kitüntetéssel diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, de tanult Spanyolországban is.

Legelső operai szerepe - még egyetemistaként - 2013-ban Mozart Varázsfuvolájában az Első dáma volt.

HortiLilla-101527.jpg

Horváth Lilla (Fotó/Forrás: Postakürt Alapítvány/Kallus György)

2017-ben debütált a Magyar Állami Operaház Cosí fan tutte produkciójában, amelyben szoprán lévén, Fioriligit alakította. Majd sorra megtalálták az érdekesebbnél érdekesebb feladatok: Nedda Leoncavallo Bajazzókjában, Rosalinda ifj. Johann Strauss Denevérjében, Bess Gershwin Porgy és Bessében, Freia Wagner zenedrámájában, A Rajna kincsében, és Anna Puccini Lidércek című operaritkaságában. Énekelt már Ausztriában, Spanyolországban, valamint Franciaországban is.

Bizet Carmenjének címszerepe sokak véleménye szerint az operairodalom egyik legsikeresebb mezzoszoprán szólama.

Az biztos, hogy Carmenben a szerelmi szenvedély, a megszállottság és a szabadságvágy egyaránt jelen van. A szövegkönyv alapja Prosper Mérimée novellája, amely egy megtörtént esetet emelt át költői síkra. Lusine Sahakyan ebből a darabból szólaltat meg egy áriát.

Gounod Faustjának hősnője, Margit tragikus áldozat, lírai figura, áriája (Rokka-dal?) Horti Lilla előadásában hangzik el. Majd Saint-Säens Sámson és Delilájából a Csók-áriát énekli Lusine Sahakyan. 

Az a-moll mazurka (op.49 no.1) kakukktojásnak látszik és mégsem az, hiszen szerzője Fryderyk Chopin művészi és magánéletét teljesen áthatotta a francia kultúra.

LusineSahakyan-101528.jpeg

Lusine Sahakyan (Fotó/Forrás: Postakürt Alapítvány/Budai Tibor )

Offenbach Kékszakállja a rémhistória legszórakoztatóbb feldolgozása. A vérbő Boulotte szerepében 2018-ban a Budapesti Operettszínházban mutatkozott be Lusine Sahakyan, aki nem tagadja, hiszen nincs oka rá, hogy Lukács Gyöngyi, az Operaház drámai szopránjának lánya. Apja révén örmény származású, hangjának sötétsége szinte születési adottság. 2016-ban államilag kitüntetett diplomával végzett a Zeneakadémián. Ezzel párhuzamosan elnyerte a Weintgarten ösztöndíjat, így Birminghamben Richard Strauss főszerepet alakíthatott. 

Lehár A víg özvegy című klasszikus operettje sem kakukktojás, az eredeti szövegkönyv szerint ugyanis Párizsban játszódik a mű.

A Vilja-dal pedig a szoprán sztárok egyik „jutalomfalata”, noha a tökéletes előadásért nagyon meg kell dolgozni – hallani fogják, Horti Lilla biztosan veszi az akadályt.

Könnyedebb vizekre evezve Rodgers és Hammerstein Carousel című musicaljéből Carrie Pipperidge dalát Lusine énekli, a darab Molnár Ferenc Liliomjának „amerikanizált” feldolgozása. A különcségeiről híres Eric Satie komponált igazi párizsi kuplét is, ez, a La Díva de l'Empire hallható Horti Lilla előadásában. Végül egy népszerű kettős, Delibes Lakméjából a Virág-duett zárja a műsort.

Támogatott tartalom

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Zenés színház kritika

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Zenés színház gyász

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.