Zenés színház

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

2020.08.08. 11:00
Ajánlom
Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.

Az énekesnőket Laufer Szilvia kíséri zongorán, egy blokk között szólistaként is bemutatkozik, nem mellesleg azért, hogy társai kissé megpihenhessenek.

Offenbach Hoffman meséi című dalművének részletével indul a műsor, Horti Lilla és Lusine Sahakyan a Barcarolát énekli. A tenger, a hullámok ringását idézik a dallamok.

LauferSzilvia-101530.jpg

Laufer Szilvia (Fotó/Forrás: Postakürt Alapítvány/Harazdy Eszter)

Schubert: Esz-dúr Impromptu-je követi (op.90, no.2) a duettet, ez is mintha a hullámokon megcsillanó fényt ábrázolná. Laufer Szilvia zongora szakos diplomáját 2010-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetében szerezte, majd a Zeneakadémián korrepetitor szakos mesterdiplomát szerzett. Ezután a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán, az énekesek mellett kezdett korrepetitorként dolgozni. 2019-ben ehhez csatlakozott két újabb korrepetitori állás: a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve a Magyar Táncművészeti Egyetemen.

A Hoffman meséiből Antónia áriáját Horti Lilla tolmácsolja. A Junior Prima- és Cziffra-díjas énekes a 2017-ben kitüntetéssel diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, de tanult Spanyolországban is.

Legelső operai szerepe - még egyetemistaként - 2013-ban Mozart Varázsfuvolájában az Első dáma volt.

HortiLilla-101527.jpg

Horváth Lilla (Fotó/Forrás: Postakürt Alapítvány/Kallus György)

2017-ben debütált a Magyar Állami Operaház Cosí fan tutte produkciójában, amelyben szoprán lévén, Fioriligit alakította. Majd sorra megtalálták az érdekesebbnél érdekesebb feladatok: Nedda Leoncavallo Bajazzókjában, Rosalinda ifj. Johann Strauss Denevérjében, Bess Gershwin Porgy és Bessében, Freia Wagner zenedrámájában, A Rajna kincsében, és Anna Puccini Lidércek című operaritkaságában. Énekelt már Ausztriában, Spanyolországban, valamint Franciaországban is.

Bizet Carmenjének címszerepe sokak véleménye szerint az operairodalom egyik legsikeresebb mezzoszoprán szólama.

Az biztos, hogy Carmenben a szerelmi szenvedély, a megszállottság és a szabadságvágy egyaránt jelen van. A szövegkönyv alapja Prosper Mérimée novellája, amely egy megtörtént esetet emelt át költői síkra. Lusine Sahakyan ebből a darabból szólaltat meg egy áriát.

Gounod Faustjának hősnője, Margit tragikus áldozat, lírai figura, áriája (Rokka-dal?) Horti Lilla előadásában hangzik el. Majd Saint-Säens Sámson és Delilájából a Csók-áriát énekli Lusine Sahakyan. 

Az a-moll mazurka (op.49 no.1) kakukktojásnak látszik és mégsem az, hiszen szerzője Fryderyk Chopin művészi és magánéletét teljesen áthatotta a francia kultúra.

LusineSahakyan-101528.jpeg

Lusine Sahakyan (Fotó/Forrás: Postakürt Alapítvány/Budai Tibor )

Offenbach Kékszakállja a rémhistória legszórakoztatóbb feldolgozása. A vérbő Boulotte szerepében 2018-ban a Budapesti Operettszínházban mutatkozott be Lusine Sahakyan, aki nem tagadja, hiszen nincs oka rá, hogy Lukács Gyöngyi, az Operaház drámai szopránjának lánya. Apja révén örmény származású, hangjának sötétsége szinte születési adottság. 2016-ban államilag kitüntetett diplomával végzett a Zeneakadémián. Ezzel párhuzamosan elnyerte a Weintgarten ösztöndíjat, így Birminghamben Richard Strauss főszerepet alakíthatott. 

Lehár A víg özvegy című klasszikus operettje sem kakukktojás, az eredeti szövegkönyv szerint ugyanis Párizsban játszódik a mű.

A Vilja-dal pedig a szoprán sztárok egyik „jutalomfalata”, noha a tökéletes előadásért nagyon meg kell dolgozni – hallani fogják, Horti Lilla biztosan veszi az akadályt.

Könnyedebb vizekre evezve Rodgers és Hammerstein Carousel című musicaljéből Carrie Pipperidge dalát Lusine énekli, a darab Molnár Ferenc Liliomjának „amerikanizált” feldolgozása. A különcségeiről híres Eric Satie komponált igazi párizsi kuplét is, ez, a La Díva de l'Empire hallható Horti Lilla előadásában. Végül egy népszerű kettős, Delibes Lakméjából a Virág-duett zárja a műsort.

Támogatott tartalom

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Színház

Almodóvar musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.
Vizuál

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

A Pécsi Nemzeti Színház újraalkotja a szabadtéri színház fogalmát – indul a #színháztér projekt

Júniusban a pécsi teátrum művészei nyakukba veszik Baranya megyét, hogy szó szerint az utcára vigyék a színházat. A miniszter félrelép telt házas premierjével újranyitó intézmény ingyenesen látogatható Erkélykoncertekkel és klasszikus produkciókkal várják a szórakozni vágyókat.
Zenés színház bécs

Cecilia Bartoli is fellép a bécsi Operaház új évadában

Öt saját produkcióval, a Monte-Carlói Opera vendégelőadásával, gyermekoperával és három balettpremierrel is készül a Bécsi Állami Operaház a 2021/22-es szezonra. Az új évad egyik szenzációja, a világhírű olasz mezzoszoprán, Cecilia Bartoli debütálása a bécsi színpadon.
Zenés színház ajánló

Idén (is) online jelentkezik a Budapesti Wagner-napok

Világsztárok közreműködésével élőben közvetített, operarészletekből összeállított koncertekkel, dalesttel, valamint a 2019-ben felújított Nibelung gyűrűje tetralógia felvételének első nyilvános közzétételével jön a Budapesti Wagner-napok a Müpa Home felületein.
Zenés színház hír

A közösségi élményről is szól az Operaház következő évada

Tizenhét bemutatóval várja a közönséget az új évadban a Magyar Állami Operaház, amely a 2021/22-es szezonban az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett megnyitja a felújított Andrássy úti anyaintézményét is. A három helyszínre tervezett tizenkét egész estés és öt egyfelvonásos új produkció mellett visszatérnek a népszerű ifjúsági programok és előadássorozatok is, miközben olyan nemzetközi hírű művészek lépnek színpadra, mint Plácido Domingo, Patricia Petibon, Lawrence Brownlee, vagy épp Sir Willard White.
Zenés színház gyász

Elhunyt Herczeg Zsuzsanna fuvolaművész

A Madách Színház zenekarának tagját 49 éves korában érte a halál – tudatta a színház.