Zenés színház

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

2020.08.08. 11:00
Ajánlom
Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.

Az énekesnőket Laufer Szilvia kíséri zongorán, egy blokk között szólistaként is bemutatkozik, nem mellesleg azért, hogy társai kissé megpihenhessenek.

Offenbach Hoffman meséi című dalművének részletével indul a műsor, Horti Lilla és Lusine Sahakyan a Barcarolát énekli. A tenger, a hullámok ringását idézik a dallamok.

LauferSzilvia-101530.jpg

Laufer Szilvia (Fotó/Forrás: Postakürt Alapítvány/Harazdy Eszter)

Schubert: Esz-dúr Impromptu-je követi (op.90, no.2) a duettet, ez is mintha a hullámokon megcsillanó fényt ábrázolná. Laufer Szilvia zongora szakos diplomáját 2010-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetében szerezte, majd a Zeneakadémián korrepetitor szakos mesterdiplomát szerzett. Ezután a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán, az énekesek mellett kezdett korrepetitorként dolgozni. 2019-ben ehhez csatlakozott két újabb korrepetitori állás: a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve a Magyar Táncművészeti Egyetemen.

A Hoffman meséiből Antónia áriáját Horti Lilla tolmácsolja. A Junior Prima- és Cziffra-díjas énekes a 2017-ben kitüntetéssel diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, de tanult Spanyolországban is.

Legelső operai szerepe - még egyetemistaként - 2013-ban Mozart Varázsfuvolájában az Első dáma volt.

HortiLilla-101527.jpg

Horváth Lilla (Fotó/Forrás: Postakürt Alapítvány/Kallus György)

2017-ben debütált a Magyar Állami Operaház Cosí fan tutte produkciójában, amelyben szoprán lévén, Fioriligit alakította. Majd sorra megtalálták az érdekesebbnél érdekesebb feladatok: Nedda Leoncavallo Bajazzókjában, Rosalinda ifj. Johann Strauss Denevérjében, Bess Gershwin Porgy és Bessében, Freia Wagner zenedrámájában, A Rajna kincsében, és Anna Puccini Lidércek című operaritkaságában. Énekelt már Ausztriában, Spanyolországban, valamint Franciaországban is.

Bizet Carmenjének címszerepe sokak véleménye szerint az operairodalom egyik legsikeresebb mezzoszoprán szólama.

Az biztos, hogy Carmenben a szerelmi szenvedély, a megszállottság és a szabadságvágy egyaránt jelen van. A szövegkönyv alapja Prosper Mérimée novellája, amely egy megtörtént esetet emelt át költői síkra. Lusine Sahakyan ebből a darabból szólaltat meg egy áriát.

Gounod Faustjának hősnője, Margit tragikus áldozat, lírai figura, áriája (Rokka-dal?) Horti Lilla előadásában hangzik el. Majd Saint-Säens Sámson és Delilájából a Csók-áriát énekli Lusine Sahakyan. 

Az a-moll mazurka (op.49 no.1) kakukktojásnak látszik és mégsem az, hiszen szerzője Fryderyk Chopin művészi és magánéletét teljesen áthatotta a francia kultúra.

LusineSahakyan-101528.jpeg

Lusine Sahakyan (Fotó/Forrás: Postakürt Alapítvány/Budai Tibor )

Offenbach Kékszakállja a rémhistória legszórakoztatóbb feldolgozása. A vérbő Boulotte szerepében 2018-ban a Budapesti Operettszínházban mutatkozott be Lusine Sahakyan, aki nem tagadja, hiszen nincs oka rá, hogy Lukács Gyöngyi, az Operaház drámai szopránjának lánya. Apja révén örmény származású, hangjának sötétsége szinte születési adottság. 2016-ban államilag kitüntetett diplomával végzett a Zeneakadémián. Ezzel párhuzamosan elnyerte a Weintgarten ösztöndíjat, így Birminghamben Richard Strauss főszerepet alakíthatott. 

Lehár A víg özvegy című klasszikus operettje sem kakukktojás, az eredeti szövegkönyv szerint ugyanis Párizsban játszódik a mű.

A Vilja-dal pedig a szoprán sztárok egyik „jutalomfalata”, noha a tökéletes előadásért nagyon meg kell dolgozni – hallani fogják, Horti Lilla biztosan veszi az akadályt.

Könnyedebb vizekre evezve Rodgers és Hammerstein Carousel című musicaljéből Carrie Pipperidge dalát Lusine énekli, a darab Molnár Ferenc Liliomjának „amerikanizált” feldolgozása. A különcségeiről híres Eric Satie komponált igazi párizsi kuplét is, ez, a La Díva de l'Empire hallható Horti Lilla előadásában. Végül egy népszerű kettős, Delibes Lakméjából a Virág-duett zárja a műsort.

Támogatott tartalom

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Zenés színház

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre” – János vitéz az Operett Online-on

Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékával folytatódik a Budapesti Operettszínház közvetítés-sorozata január 22-én. A Petőfi Sándor elbeszéléséből írt János vitéz Bozsik Yvette rendezésében újfajta értelmezést kap, eggyé olvad benne a túlvilági és a földi lét.
Színház

Szarka Gábor büszke: „az utolsó simításokat” végzik

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.
Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Zenés színház kvíz

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház ajánló

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre” – János vitéz az Operett Online-on

Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékával folytatódik a Budapesti Operettszínház közvetítés-sorozata január 22-én. A Petőfi Sándor elbeszéléséből írt János vitéz Bozsik Yvette rendezésében újfajta értelmezést kap, eggyé olvad benne a túlvilági és a földi lét.
Zenés színház hír

Cseh Tamásra emlékezik a Vígszínház a Magyar Kultúra Napján

Koncertszínházi előadással idézi meg Cseh Tamás alakját január 22-én a Vígszínház. A zeneszerző, énekes éppen a Magyar Kultúra Napján lenne 78 éves, a Kelet-nyugati pályaudvar című est két nagy sikerű lemezének – a Fontátvonulás és a Nyugati pályaudvar – dalait dolgozza fel.
Zenés színház hír

„Húsz évem már a múlt” – 20 éves a Rómeó és Júlia musical

2001. január 19-én mutatták be a párizsi Palais des Congrès-ben Gérard Presgurvic musicaljét, a Shakespeare drámája nyomán írt Rómeó és Júliát.