Zenés színház

Csak így tovább, Miskolci Operafesztivál!

2012.06.18. 11:53
Ajánlom
Az idei fesztivál egyik legnagyobb sikerét, az Avasi kilátónál tartott szabadtéri Tosca-előadást több ezres nézőközönség előtt játszották.

"A következő évben nem társszerző vagy szerzők jelennek meg a "Bartók +" Miskolci Operafesztiválon, hanem a plusz jel kap majd nagyobb hangsúlyt a rendezvénysorozat kínálatában" - mondta Kesselyák Gergely, a fesztivál igazgatója június 17-én a "Bartók + Puccini 2012" Miskolci Operafesztivál zárónapján tartott sajtótájékoztatón. Felidézte, hogy az idei rendezvény előtt arra kérte az opera kedvelőit, szavazzanak a lábukkal, jöjjenek el és nézzék meg a programokat. A létszámot tekintve nagyon is érdekelték az előadások az idelátogatókat: Giacomo Puccini Tosca című operájának az Avasi kilátónál tartott ingyenes, szabadtéri előadására négyszáz széket helyeztek ki, ehhez képest több ezren nézték meg az előadást. "Felejthetetlen élmény volt, ami azt mutatja, megmozdítottunk valamit" - jegyezte meg az igazgató, majd hozzátette, hogy a miskolci operafesztivál meglátása szerint nem egy városi ügy. Az országnak egyetlen operafesztiválja van, mégpedig itt, Miskolcon. Kesselyák Gergely azt mondta, nem szokott ígérgetni, ezért a jövő évi tervekről is csak a büdzsé ismeretében szólhat majd, de azt előrevetítette: jövőre is lesz a Toscához hasonló ingyenes operaelőadás.

Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója arról beszélt, hitt abban, hogy az operafesztivált meg kell újítani, akkor is, ha ez mindig kockázatot rejt magában. A most zárult rendezvény jó példa arra, hogy kevesebb forrásból is lehet értéket teremteni. Kriza Ákos, a város polgármestere a fesztivál kezdetére emlékeztetett. Mint mondta, nagyon sokan kételkedtek abban, hogy Miskolcon meg tud honosodni az opera. Mostanra azonban már nemcsak, hogy gyökeret vert, de elég vastag fa lett belőle, amely ellenáll mindenféle hatásnak. A záró sajtótájékoztatón jelen volt a népopera-elmélet guruja, Alekszej Ribnyikov világhírű kortárs orosz zeneszerző is (több musical, rock-opera és filmzene komponistája), aki elárulta, hpgy óriási hatással voltak rá Kesselyák Gergely gondolatai az operáról. Elmondása szerint ugyanis, aki hasonló vállalkozásba kezdett ez idáig, az maradt a klasszikusoknál, hogy biztosítsa a népszerűséget. "Ez a fesztivál azonban nyit az új operák felé és ez történelmi tett" - mondta. A sajtótájékoztatón elhangzott: a záró gálakoncerten a Miskolci Operafesztivál igazgatója kiáltványt intéz "a jelenkor új operáinak megszületéséért". Ennek értelmében operaszerzői pályázatot hirdetnek, a nyertes művet pedig be is mutatják majd a fesztiválon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.