Zenés színház

Csak így tovább, Miskolci Operafesztivál!

2012.06.18. 11:53
Ajánlom
Az idei fesztivál egyik legnagyobb sikerét, az Avasi kilátónál tartott szabadtéri Tosca-előadást több ezres nézőközönség előtt játszották.

"A következő évben nem társszerző vagy szerzők jelennek meg a "Bartók +" Miskolci Operafesztiválon, hanem a plusz jel kap majd nagyobb hangsúlyt a rendezvénysorozat kínálatában" - mondta Kesselyák Gergely, a fesztivál igazgatója június 17-én a "Bartók + Puccini 2012" Miskolci Operafesztivál zárónapján tartott sajtótájékoztatón. Felidézte, hogy az idei rendezvény előtt arra kérte az opera kedvelőit, szavazzanak a lábukkal, jöjjenek el és nézzék meg a programokat. A létszámot tekintve nagyon is érdekelték az előadások az idelátogatókat: Giacomo Puccini Tosca című operájának az Avasi kilátónál tartott ingyenes, szabadtéri előadására négyszáz széket helyeztek ki, ehhez képest több ezren nézték meg az előadást. "Felejthetetlen élmény volt, ami azt mutatja, megmozdítottunk valamit" - jegyezte meg az igazgató, majd hozzátette, hogy a miskolci operafesztivál meglátása szerint nem egy városi ügy. Az országnak egyetlen operafesztiválja van, mégpedig itt, Miskolcon. Kesselyák Gergely azt mondta, nem szokott ígérgetni, ezért a jövő évi tervekről is csak a büdzsé ismeretében szólhat majd, de azt előrevetítette: jövőre is lesz a Toscához hasonló ingyenes operaelőadás.

Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója arról beszélt, hitt abban, hogy az operafesztivált meg kell újítani, akkor is, ha ez mindig kockázatot rejt magában. A most zárult rendezvény jó példa arra, hogy kevesebb forrásból is lehet értéket teremteni. Kriza Ákos, a város polgármestere a fesztivál kezdetére emlékeztetett. Mint mondta, nagyon sokan kételkedtek abban, hogy Miskolcon meg tud honosodni az opera. Mostanra azonban már nemcsak, hogy gyökeret vert, de elég vastag fa lett belőle, amely ellenáll mindenféle hatásnak. A záró sajtótájékoztatón jelen volt a népopera-elmélet guruja, Alekszej Ribnyikov világhírű kortárs orosz zeneszerző is (több musical, rock-opera és filmzene komponistája), aki elárulta, hpgy óriási hatással voltak rá Kesselyák Gergely gondolatai az operáról. Elmondása szerint ugyanis, aki hasonló vállalkozásba kezdett ez idáig, az maradt a klasszikusoknál, hogy biztosítsa a népszerűséget. "Ez a fesztivál azonban nyit az új operák felé és ez történelmi tett" - mondta. A sajtótájékoztatón elhangzott: a záró gálakoncerten a Miskolci Operafesztivál igazgatója kiáltványt intéz "a jelenkor új operáinak megszületéséért". Ennek értelmében operaszerzői pályázatot hirdetnek, a nyertes művet pedig be is mutatják majd a fesztiválon.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Zenés színház ajánló

Vérpezsdítő musical a nőkről

A Nők az idegösszeomlás szélén egy különleges, ugyanakkor végtelen kedvességgel hangolt fordulatos történet lányokról, asszonyokról, elhagyott és elhagyás előtt álló nőkről a Veres 1 Színház előadásában.
Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.
Zenés színház ajánló

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.
Zenés színház kritika

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.