Zenés színház

Csákányi Eszter, a 100% nő

2011.09.22. 08:35
Ajánlom
Hajtűk címmel zenés előadói estre invitálja az Orfeum közönségét az ezerarcú Csákányi Eszter. A színésznő ezúttal a pop, a rock világában kalandozik, de az est jóval több lesz, mint egy koncert.

- Régi álmod volt, hogy hajtűket dobálj az éjszakában. Mit jelent ez a fontos kellék a címválasztás szempontjából?

- A színésznők tudják, mi az a hajtű: azzal szokták felrakni a parókákat. Nem akartam színdarabnak feltüntetni ezt a produkciót, vagy a dalsorokból vett idézeteket használni. Miután az orfeum egy laza hely, ahol a nézők szeretik a váratlan, a furcsa dolgokat, ezért gondoltam, hogy végül is dobálhatnám a hajtűimet.

- Mennyire áll hozzád közel az orfeum mint az éjszakai mulatozások világa?

- Amikor kezdő színésznőként Kaposvárra kerültem, a társulat régi tagjai, az idősebb színészek nem szerettek éjszakázni. A színészklub korán bezárt, egyedül a Kapos szálloda bárja tartott nyitva. Mi pedig, a fiatalabbak állandóan oda jártunk szórakozni. A zenés estéken a színészek felléptek, utána hajnalig lehetett táncolni. Ennek a korszaknak a buja illata vagy érzéke bennem maradt. Mindig is szerettem volna az éjszakában énekelni. Ezért is örültem, amikor az Orfeum mulató vezetői felkértek egy zenés estre. Szinte már másnap vittem nekik a műsortükröt.

- Kurt Weill-daloktól Piaf-sanzonokig eddig is készítettél már nagy sikerű zenés esteket. Milyen zenés és prózai motívumokra épül a Hajtűk?

- Épp úgy a nőről, a női létezésről szól, mint a korábbi önálló estjeim. A Hajtűket Zöldi Gergely barátommal közösen találtuk ki. Vicces, hogy ezúttal úgynevezett mai slágereket énekelek: Stingtől, a Hungária együttestől, Selmeczi Györgytől, Cserháti Zsuzsától, és nagyon szellemes hangszerelést készített Puskás Péter, a Pesti Magyar Színház zenei vezetője. Rengeteg musicalt énekeltem a pályám során, így szerepel a műsorban egy színházi musicalmix is. Az a célunk, hogy a közönség jól érezze magát, mindamellett egy igazi színházi estére számíthat.

- A pódiumműfaj jóval nagyobb lelki lemeztelenedést igényel, mint a színpad. Ráadásul most az énekesnő Csákányi Eszter kerül előtérbe.

- Végre kiélhetem a zenei őrületemet! És valóban, azáltal, hogy nagyon kicsi a pódium, és közel ülnek a nézők, lelepleződsz. Nagyon természetesnek és közvetlennek kell lenni, hogy működjön a dolog. Ilyesmit korábban még nem csináltam. Az is újszerű, hogy színpadi gesztikuláshoz, mozgásokhoz szokott színészként mikrofonnal a kezemben kell előadnom a dalokat. De nem egy stand- up comedyról van szó, Ute Lemper hasonló műsorral lép fel egy picit elitebb szállodában New Yorkban.

- A hét asszonyát neked, rád írta Parti Nagy Lajos. Abban a darabban különféle női sorsokat, érzelmi állapotokat elevenítesz meg. Ezúttal is valami hasonlóról van szó?

- Annyiban talán, hogy a számok rólam szólnak. Van például egy olasz blokk, amelyben Ornella Vanoni számait énekelem. A szöveget hozzá egy dokumentumfilmből vettük, ami Giulietta Masinával készült, és szerencsémre én szinkronizálhattam. Elmesélem azt az abszurd szituációt, ahogy a második Oscar-díját elnyerte a Cabiria éjszakáiért. Egyedül indult útnak egy szál bőrönddel, Fellini nem kísérte el mondván, hogy Az országúton után úgyse kapja meg újra az Oscart. Nem tudott angolul, senki nem várta a repülőtéren. Az Oscar-gálán a tizenhármas székre ültették, pontosan úgy, mint ahogy Az országúton-nál. Amikor a jelölteket felsorolták, már nem volt magánál, ahogy kimondták az első szót, a színpadra futott. Hátranézett, Clark Gable gratulált neki, aztán felkérte őt táncolni. Lánykori álma volt, hogy találkozzon vele és felkérje őt táncolni. Gyönyörű történet, nem?

- A Krétakör felbomlása óta szabadúszóként arra kényszerültél, hogy "kitalálj" egy másfajta Csákányi Esztert?

- Nem lógok a világban, mert bázist nyújt nekem az Orlai Produkciós Iroda és a Kék Művészügynökség. Orlai Tiborral mély művészi kapcsolat alakult ki, nagyon szeretek vele dolgozni, már a negyedik általa létrehozott produkcióval nyertem díjat: a Dolcsaja vitával a Vidor Fesztiválon. Másfajta embert hozott ki belőlem a szabadúszás. Nagy erőt merítek abból, hogy nekem kell kitalálni saját magamat, és ehhez remek partnereket találok. Nagyon boldog vagyok, hogy az idei évadtól a Kamrában játszom A hét asszonyát, az Elnöknők pedig már tizennegyedik éve megy szintén a Kamrában. Tavaly bekerültem a Bernarda Alba háza musicalváltozatába a Müpában, ebből decemberben lesz újabb két előadás, jelenleg pedig tárgyalások folynak Garaczi Lászlóval egy modern Kurázsi mama-történetre. Az úgynevezett siker nem jön magától, nagyon meg kell érte dolgozni. Az egyik vesszőparipám, hogy nyitott szemmel kell járni

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Zenés színház

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Színház

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Zenés színház hír

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Zenés színház operaház

Díjátadóval zárult az Opera „Puccini Itáliája”-évada

Az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazta az Operaház. Az évzáró Csillagóra gálaesten azt is bejelentették, hogy kik viselhetik egy éven át „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” és „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” címeket. 
Zenés színház magazin

A Champs-Élysées Mozartja – 200 éve született Offenbach

A kánkánok mestere korának szórakoztatóipari nagyvállalkozója volt, aki élete vége felé egy „komoly” operát is írt, a Hoffmann meséit.
Zenés színház wagner

Fischer Ádám: Vállalom a felelősséget a halk énekesekért!

Nem az énekeseknek kevés a hangjuk, Wagnert néha így kell énekelni. Caruso-szindróma és énekbeszéd kapcsán beszélgettünk a Ring-ciklus karmesterével.