Zenés színház

Cseke Péter: "Vonzó a fesztivál"

2011.05.23. 09:49
Ajánlom
Másodszor rendezik meg a Kecskeméti Katona József Színházban a zenés előadások seregszemléjét. A fesztivál és a színház igazgatóját, Cseke Pétert kérdeztük.

- Mi motiválta 2010-ben a KOZSZT megrendezését?

- Nagyon sokrétű és tematikájú színházi fesztiválprogram létezik Magyarországon, ugyanakkor a legjátszottabb műfajnak, a zenésnek nem volt semmiféle seregszemléje, miközben a bemutatók több, mint 70%-át nevezhetjük zenésnek.

- Tavaly milyen visszhangja volt a rendezvénynek? Jellemzően helyi közönség látogatja az előadásokat, vagy érkeznek a régióból, esetleg távolabbról is vendégek?

- Mivel a műfaj maga nagyon vonzó a közönség számára, így a fesztivál is az tudott lenni. A megyéből érkezett a legtöbb néző, de sokan jöttek távoli megyékből is, hiszen már a nyári turistaforgalom is elindult. A főtéri két előadásunkat - amelyek ingyenesek voltak -, közel 20.000 néző látta.

- A nehéz gazdasági helyzetben, különösen a kultúrát érintő megszorítások idején hogyan sikerül előteremteni a KOZSZT anyagi hátterét?

- Nehezen, pontosabban szólva: hiányosan. Idén kevesebb pénzből kellett ugyanazt a programsorozatot létrehozni. De nem érdemes úgy tennem, mintha jelenleg nem ez lenne jellemző az egész országra vagy a kultúrára.

- Milyen kritériumok mentén válogatták az idei előadásokat, amelyek a zenés színház igen széles spektrumát mutatják be?

- Megkaptuk a zenés színházi bemutatók DVD- felvételeit, és természetesen volt, amit élőben nézett meg a zsűri. A tagok összevetették a látottakat és szavaztak. Így alakult ki a meghívottak listája.

- Tervezik-e a jövőben KOZSZT programjának további bővítését, esetleg versennyé alakítását?

- Mindenképpen szeretném a későbbiekben versennyé is alakítani a rendezvényt, ezzel is emelve a rangját.

- A kecskeméti színház idei évadának egyik legfontosabb produkciója A nyomorultak. Említette egy tavalyi sajtótájékoztatón, hogy 60 előadásra vették meg a jogot. Akik esetleg lemaradtak a musicalről, a nyáron és a jövő évadban láthatják-e?

- Nyáron a Margitszigeten láthatják négy alkalommal, június 24-én és 25-én és július 1-jén és 2-án, Kecskeméten pedig decemberben újra műsorra tűzzük.


Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó

Június 12. és 19. között rendezik meg a fesztivált a kecskeméti színház nagyszínpadán, illetve Kelemen László Kamaraszínházában, valamint a Főtéren. A műsorkínálatban lesz zenés játék - a nyíregyházi Orfeum -, színre kerülnek közkedvelt operettek - a Csókos asszony a Csíki Játékszínből és a Csárdáskirálynő a Budapesti Operettszínházból -, illetve musicalek - a Tavaszébredés szintén az Operettszínházból, továbbá a legendás Madách színházi Macskák, amely ingyenesen tekinthető meg a Főtéren -, és olyan kísérleti darabok, mint aHólyagcirkusz Társulattól - az alternatív színházak egyik kiemelkedő csoportja, számos hazai és külföldi elismerésben részesült -a Tudom, hogy élsz vagy a debreceni Csokonai Színház Vidnyánszky Attila zenés kortárs keserédese - melynek szerzői Jantyik Zsolt és a PG Csoport -, a Világvége szerelem.

Részletes program a Fidelio különszámában található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.