Zenés színház

Csinálják a fesztivált

2009.04.22. 00:00
Ajánlom
A Májusünnep ötlete a főzeneigazgató Fischer Ádámtól származik, a célja pedig az, hogy bekapcsolja a nemzetközi vérkeringésbe a Magyar Állami Operaházat. Április 29. és május 10. között sor kerül egy Händel-premierre, a népszerű Puccini- és Verdi-operákat vendég karmesterek dirigálják, a főszerepeket világhírű operaénekesek alakítják. Meghatározó jelentőségűnek ígérkezik Cecilia Bartoli fellépése, aki három műsorral, három zenekarral koncertezik az Operaházban és a Művészetek Palotájában.

A Májusünnep azért fontos, és ezt a Rigoletto Gildájaként fellépő Miklósa Erika is hangsúlyozta, mert amellett, hogy az operatérképen ismét fontos helyszín lesz Budapest, a repertoárszínházakban mindig inspiráló a vendégek, különösen a nemzetközi hírű művészek jelenléte. Az Operaház színpadára lép Elena Mosuc, Charles Castronovo, Renato Bruson (Traviata), Sylvie Valayre, Marcello Giordani (Turandot), Michéle Crider, Gustavo Porta, Carlos Almaguer (Tosca), Stefano Secco, Alexandru Agache (Rigoletto). Az előadásokat az Operaház főzeneigazgatója, Fischer Ádám, és első karmestere, Kovács János mellett három külföldi dirigens vezényli: Miguel-Gomez Martinez spanyol karmester a világ leghíresebb operaházainak rendszeres vendége, akit Fischer egykori iskolatársként az olasz opera nagy öregjének titulált, az olasz Pier Giorgio Morandi, aki a Scala első oboistájából lett Muti és Patané asszistense, majd az olasz operairodalom avatott dirigense, valamint Dan Ettinger, az Izraeli Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, a Mannheimi Színház főzeneigazgatója, akit a magyar főzeneigazgató szerint egy-két év múlva már valószínűleg nem lehet meghívni, olyan ígéretes tehetség. Fischer Ádám kiemelte, hogy a közönségnek nem olyan látványos a karmesterek vendégsége, mint az énekeseké, de az együttműködés kihat minden műsoron levő produkcióra: „az igazi karmestert arról lehet megismerni, hogy általa a többi előadás is jobb lesz” – mondta Fischer.

„Különleges énektechnikát és zenei világot birtokol. Forradalmárnak tartom, és titkos vágyam, hogy budapesti fellépésével az itteni zenei ízlést is felforgatja. Olyan, akár A nürnbergi mesterdalnokok Stolzingi Walterja: újat hoz, amelyen mindenki meglepődik, de végül mindenki leborul előtte” – ezek szintén Fischer szavai, és Cecilia Bartolit illetik, akivel közel húsz éve áll munkakapcsolatban. Bartoli három koncertjét az Operaház és a Müpa együttműködésben szervezi. Csonka András, a Müpa vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a két intézmény közönsége közel azonos, ezért ez a hangverseny a közös úton nem az utolsó állomás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.