Zenés színház

Csínom Palkó újratöltve

2015.04.24. 11:34
Ajánlom
Farkas Ferenc Csínom Palkó című daljátékát mutatja be a Budapesti Operettszínház a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 24-én.

A színház a Csínom Palkó újragondolt, felfrissített változatát tűzi műsorra, amely egy színházi összpróba kerettörténetébe ágyazva mutatja be az eredeti művet. Kerényi Miklós Gábor rendezésében új lendületet kap ez a ritkán játszott magyar mű, a színpadon a műfaj nagy egyéniségei együtt lépnek fel ígéretes tehetségekkel. A darabban először látható egy színpadon Oszvald Marika, Lehoczky Zsuzsa és Kállay Bori. Mellettük a színház fiatal generációjának képviseletében Kerényi Miklós Máté, Gömöri András Máté, Dancs Annamari és Lévai Enikő bizonyíthat a főbb szerepekben. A történetet Lőrinczy Attila keretjátéka teszi izgalmassá: eszerint fiatal művészek idősebb művésztársaikkal arra szövetkeznek, hogy bemutatják a Csínom Palkó című darabot egy uniós pályázat keretében Brüsszelben.

A készülő előadás utolsó összpróbáinak egyikén járunk. Huszonöt táncos, negyven közreműködő és egy szimfonikus zenekar a színpadon. Miközben a darab történelmünkről és magyarság-felfogásunkról beszél, több társadalmi, emberi és színházi probléma, konfliktus is felszínre kerül. Szórakoztató, látványos, komoly gondolatokat is felvető produkció készül Román Sándor koreográfiájával - olvasható az ajánlóban.

A produkció díszletét Gyartmathy Ágnes, a jelmezt Horváth Kata készíti. Az előadás zenei vezetője Somogyi-Tóth Dániel. A bemutató előtt az emeleti nézőtéri büfében Lőrinczy György főigazgató és Farkas András, a daljáték szerzőjének fia megnyitja azt az emlékkiállítást, amelyet Farkas Ferenc (1905-2000) kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző tiszteletére készített a Budapesti Operettszínház.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.
Zenés színház kritika

Dadaista baba

Kortárs-ifjúsági-abszurd-bábopera – a négy jelzőből egy is elég, hogy a közönség előre tudja, nem szokványos élményben lesz része. Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című darabja nem csupán megfelelt elvárásainknak, de felül is múlta azokat.