Zenés színház

Danae szerelme a berlini Deutsche Operben

2011.01.26. 11:33
Ajánlom
Kirsten Harms intendáns utolsó rendezésére ment fel a függöny vasárnap este a berlini Deutsche Operben: a neves rendező a nyár közepéig áll az intézmény élén. Richard Strauss késői műve, a Danae szerelme nagy sikert aratott Manuela Uhllal a főszerepben.

A Danae szerelme a Daphnéhoz hasonlóan mitológiai tárgyú mű. (A Daphnét 2010 nyarán mutatta be a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, az előadásról szóló kritikánk itt olvasható.) Mindkét darab szövegét Joseph Gregor írta. A Danae szerelme főpróbáját 1944. augusztus 16-án ugyan megtartották a Salzburgi Ünnepi Játékokon, de az előadásokat a II. világháború elsodorta, így a valódi premierre már a zeneszerző halála után, 1952. augusztus 14-én kerülhetett csak sor a fesztiválvárosban. 

Az ókori téma hősnője Danae Pollux, a hitelezők által szorongatott király leánya. Pollux azt reméli, hogy ha a gazdagságáról híres Midasz elveszi Danaét, a királyság megmenekülhet. Sajnos Jupiter is "kinézi" magának a gyönyörű hercegnőt, átváltozások és egyéb konfliktusok után azonban Danae és Midasz egymásra talál. 

Az előadásban Danaét Manuela Uhl, Jupitert  Mark Delavan, Polluxot Burkhard Ulrich, Midaszt pedig Matthias Klink énekelte a vasárnap esti bemutatón, a tudósítások szerint nagy sikerrel. Az előadáson Andrew Litton vezényelt; Bernd Damovsky színpadképe töredezett, és egymásra dobált betontömbjeivel, a csupasz, koszfoltos falakkal a jelenre utal, Dorothea Katzer jelmezeinek stílusa a II. világháborút megelőző időre és a mára egyaránt mutat.

A berlini Deutsche Operben a következő évad műsortervének összeállításában a fő-zeneigazgatóé, Donald Runnicles karmesteré a fő felelősség. Az új intendáns, Dietmar Schwarz operaigazgató a bázeli színháztól érkezik Berlinbe, 2012-től lép hivatalba, megbízatása 2017-ig tart.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Tóth Péter operát írt a Tótékból

Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Örkény István-Tóth Péter Tóték című egyfelvonásos operáit Káel Csaba rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével mutatja be április 26-án a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban.
Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.