Zenés színház

Danae szerelme a berlini Deutsche Operben

2011.01.26. 11:33
Ajánlom
Kirsten Harms intendáns utolsó rendezésére ment fel a függöny vasárnap este a berlini Deutsche Operben: a neves rendező a nyár közepéig áll az intézmény élén. Richard Strauss késői műve, a Danae szerelme nagy sikert aratott Manuela Uhllal a főszerepben.

A Danae szerelme a Daphnéhoz hasonlóan mitológiai tárgyú mű. (A Daphnét 2010 nyarán mutatta be a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, az előadásról szóló kritikánk itt olvasható.) Mindkét darab szövegét Joseph Gregor írta. A Danae szerelme főpróbáját 1944. augusztus 16-án ugyan megtartották a Salzburgi Ünnepi Játékokon, de az előadásokat a II. világháború elsodorta, így a valódi premierre már a zeneszerző halála után, 1952. augusztus 14-én kerülhetett csak sor a fesztiválvárosban. 

Az ókori téma hősnője Danae Pollux, a hitelezők által szorongatott király leánya. Pollux azt reméli, hogy ha a gazdagságáról híres Midasz elveszi Danaét, a királyság megmenekülhet. Sajnos Jupiter is "kinézi" magának a gyönyörű hercegnőt, átváltozások és egyéb konfliktusok után azonban Danae és Midasz egymásra talál. 

Az előadásban Danaét Manuela Uhl, Jupitert  Mark Delavan, Polluxot Burkhard Ulrich, Midaszt pedig Matthias Klink énekelte a vasárnap esti bemutatón, a tudósítások szerint nagy sikerrel. Az előadáson Andrew Litton vezényelt; Bernd Damovsky színpadképe töredezett, és egymásra dobált betontömbjeivel, a csupasz, koszfoltos falakkal a jelenre utal, Dorothea Katzer jelmezeinek stílusa a II. világháborút megelőző időre és a mára egyaránt mutat.

A berlini Deutsche Operben a következő évad műsortervének összeállításában a fő-zeneigazgatóé, Donald Runnicles karmesteré a fő felelősség. Az új intendáns, Dietmar Schwarz operaigazgató a bázeli színháztól érkezik Berlinbe, 2012-től lép hivatalba, megbízatása 2017-ig tart.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.
Zenés színház kritika

Dadaista baba

Kortárs-ifjúsági-abszurd-bábopera – a négy jelzőből egy is elég, hogy a közönség előre tudja, nem szokványos élményben lesz része. Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című darabja nem csupán megfelelt elvárásainknak, de felül is múlta azokat.