Zenés színház

Daniel Barenboim lesz a Scala zeneigazgatója

2011.10.28. 12:10
Ajánlom
Az argentin-izraeli karmester tölti be december 1-jétől a milánói Scala zeneigazgatói posztját, amely hat éve állt üresen.

A Teatro alla Scala 2005 óta zeneigazgató nélkül működött, Muti akkor mondott le tisztségéről egy Carlo Fontana intendáns utódlása körül kialakult vita miatt. Az olasz karmester távozását megelőzően 19 évig állt zeneigazgatóként a ház élén. Daniel Barenboim, a világhírű karmester és zongoraművész 2016. december 31-ig kötelezte el magát. Barenboimot évek óta szoros kapcsolat fűzi a Scalához, amelynek munkáját eddig a legfontosabb vendég karnagyként segítette. A 68 éves művész már zeneigazgatója a berlini Staatsoper Unter den Lindennek, valamint a Staatskapelle Berlinnek, szerződését épp idén nyáron hosszabbította meg tíz évvel, 2022 júliusáig.

Daniel Barenboim a megállapodás értelmében vállalta, hogy évente legalább 15 hetet dolgozik a Scalával, legyen szó akár operákról, koncertekről vagy turnékról. "Hasonló ez, mint korábbi zeneigazgatóink, Claudio Abbado vagy Riccardo Muti esetében" - mondta Carlo Maria Cella, az észak-olasz város operaházának képviselője. Az operaház jelenlegi intendánsa, Stéphane Lissner "elégedett és büszke", hogy a jelenkor egyik legjelentősebb karmesterével kialakított szoros együttműködés oda vezetett, hogy a művész a ház zeneigazgatója lett. Ez erősíti a Scalát és új távlatokat nyit a világ színpadára - fogalmazott Lissner. Az intendáns régóta azon dolgozik, hogy "még határozottabb arculatot adjon Európa legfontosabb operaházának". Giuliano Pisapoa, Milánó polgármestere és a Scalát gondozó alapítvány elnöke szintén nagy elégedettségének adott hangot a bejelentés kapcsán. Barenboim kinevezésével az operaház újfent "a kultúra és a nemzetközi zene világának referenciapontjaként" határozta meg magát - fogalmazott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház billy elliot

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Zenés színház magazin

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.