Zenés színház

Daniel Radcliffe akaratlanul is sikeres

2011.04.24. 11:12
Ajánlom
Legújabb Broadway-bemutatója kapcsán (How to Succeed in Business Without Really Trying) a Harry Potter-filmekben megismert színészt ismét dicséri a kritika.

A Harry Potter-filmek sztárja 2008-ban játszotta az Equus főszerepét a londoni West Enden, ezt az előadást vitték át New Yorkba. Ezúttal azonban nem angol-amerikai transzferről lesz szó. Radcliffe a How to Succeed in Business Without Really Trying (Hogyan legyünk sikeresek az üzleti életben anélkül, hogy igazán megpróbálnánk) című, 1961-es musicalben mutatja meg magát - az Equus főszerepével ellentétben nem ruhátlanul. Egy ablakmosó fiút alakít majd, akit fűt a karrier iránt vágy. A World Wide Wicket Company személyzetise azonban az ambíciók ellenére a vállalat postázójában ad neki munkát, ám a darabbal megegyező című self-help könyv segítségével a második felvonás végére a cégvezetésben találja magát.

A darabot Frank Loesser, Abe Burrows, Jack Weinstock és Willie Gilbert írta Shepherd Mead 1952-ben megjelent könyve alapján. A premiert a 46. utcai Színházban tartották - a rendező Burrows és Bob Fosse voltak -, a premier után még négy évig, összesen 1417 alkalommal játszották. A musical hét Tony-díjat nyert, megkapta a New York-i kritikusok díját, 1962-ben pedig elnyerte a Pulitzer-díjat a dráma kategóriában, 1967-ben film készült belőle, ebben a főbb szerepeket a Broadway-bemutató színészei kapták. Legutóbb 1995-ben volt repertoáron a Broadwayn, ugyanabban a színházban, ahol három évtizeddel korábban is. Akkor Matthew Broderick játszotta az ambiciózus Finchet, a női főszerepet, a Finch útját segítő titkárnőt - természetesen szerelem lesz a vége ennek a segítésnek - Megan Mullally, majd Sarah Jessica Parker, és hangját adta a produkcióhoz a legendás amerikai televíziós, Walter Cronkite.

Az Al Hirschfeld Theatre-ben március 27-én bemutatott produkció rendezője és koreográfusa Rob Ashford, Radcliffe partnere a zenés komédiában az ötszörös Emmy-díjas, ám a Broadway-n debütáns John Larroquette. A How to Succeed... november 11-ig heti nyolc előadásban látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.