Zenés színház

Denevér a Metropolitanben Fischer Ádámmal

2013.12.13. 14:56
Ajánlom
Ifjabb Johann Strauss A denevér című művének szilveszteri premierjére készül Fischer Ádám a Metropolitan Operában, ahol több mint hatvan év után vezényli ismét magyar karmester a bécsi klasszikust.

A szilveszteri New York-i premier egyik érdekessége, hogy angol nyelvű előadás lesz - mondta el az MTI-nek a karmester, hozzátéve, hogy a produkciót február végéig műsoron tartják. A rendező a brit Jeremy Sams. 

"Közös nyelvet beszélünk, hiszen a Shakespeare-kutató és zenetudós Eric Sams fia korrepetitorként kezdte pályafutását. Ő is sokoldalúan képzett szakember, színészetet, zenét, francia és német irodalmat tanult Cambridge-ben és a Guildhall School of Musicban. Azon dolgozik, hogy megjelenítse a helyi, a New York-i couleur locale-t." Rosalindát a feltörekvő csillag, Susanna Phillips énekli, de befutott művészek, Jane Archibald és Christopher Maltman is fellépnek az előadáson. "Az első tapasztalatom a zenekarral az, hogy eleinte félnek, de hamar elfogadják, hogy a négyezer személyes hatalmas teremben is lehet finoman, halkan játszani" - mondta a karmester.

A másik érdekesség, hogy 1950-ben Ormándy Jenő zenei irányításával mutatták be A denevért a Metben, a főszerepeket sztárok - Maria Jeritza és Set Svanholm - alakították. Fischer Ádám 1994-ben debütált a Metropolitanben Verdi Otellójával, míg A denevért 1989-ben vezényelte először a londoni Covent Gardenben. 2012-ben aztán Brüsszelben, a Théâtre Royal de la Monnaie-ben Rost Andrea főszereplésével mutatta be a darabot.

Fischer Ádám emellett újabb CD-sorozaton is dolgozik a Dán Nemzeti Kamarazenekarral. A karmester és az együttes előző közös munkája, amely Mozart 45 szimfóniáját tartalmazza, több zenei folyóiratban - többek közt a Gramophone és a BBC Music hasábjain - kapott már öt piros csillagot az előadásmódra és a felvétel minőségére. Alig zajlott le a koncertekkel illusztrált bécsi lemezbemutató, az együttes és a karmester ismét a stúdióba vonult, ezúttal Beethoven szimfóniáit veszik fel. "Már feljátszottuk a második, a harmadik, a negyedik, az ötödik, a hatodik és a nyolcadik szimfóniát, hátravan még az első, a hetedik és kilencedik, és természetesen lesz egy pótfelvételi hét is 2014 tavaszán a javításokra" - részletezte a dirigens. Hozzátette, hogy a Mozart-sorozattól eltérően lemezenként nem, csak együtt jelentetik meg a kilenc szimfóniát, 2015-ben pedig - ahogy a Mozart-kiadvánnyal is -, európai turnéra indulnak a kompozíciókkal. A CD-box megjelenését a 9. szimfónia grazi bemutatójára időzítik.

Az együttes és Fischer Ádám termékeny kapcsolatát jellemzi, hogy a Koppenhágához közeli Ledreborg-kastélyban és annak parkjában létrehoznak egy Mozart-fesztivált, amely várhatóan 2016 nyarán indul el, addig előkészítik a projektet. A különleges parkkal övezett palota a 18. századi észak-német és skandináv kastélyépítészet szép példája. Ledreborgot 1740-1745 között Johan Ludwig Holstein, VI. Keresztély dán király kancellárja építtette. Két és fél évszázada áll a Holstein-Ledreborg család tulajdonában, az értékes bútorgyűjteményük látogatható is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Zenés színház interjú

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Zenés színház hír

Elfeledett ír operát mutat be Halász Péter Dublinban

Hatalmas sikert aratott 1860-ban a Lurline, az írek egyik legismertebb operaszerzőjének, William Vincent Wallace-nek műve. A méltatlanul elfeledett darab újrafelfedezése közel egy évszázadot váratott magára, most Halász Péter karmester mutatja be újra Dublinban.
Zenés színház ajánló

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.