Zenés színház

Díj, biztos, premier

2010.09.06. 15:49
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház 127. évadát megnyitó társulati ülésén örökös taggá választották Kovács János karmestert, Pártay Lilla koreográfust, valamint posztumusz gróf Bánffy Miklóst. Az ülésen mutatta be Szőcs Géza, a NEFMI kultúrát felügyelő államtitkára Horváth Ádám operaénekest, az Operaház miniszteri biztosát. Az évad első premierjére szeptember 14-én kerül sor.

 A díjak átadását követően megszólaló Fischer Ádám arról beszélt, micsoda élmény volt számára a szeptember 5-i este, Mahler II. (Feltámadás) szimfóniájának vezénylése, és kifejezte reményét, hogy egy ilyen teljesítményre képes társulattal bizakodva tekinthet a jövőbe, és olyan feladatokat kívánt a társulatnak, amelyekben megmutathatják képességüket.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúrát felügyelő államtitkára az Operaház állapotát az ország állapotához hasonlította: rengeteg tehetség dolgozik itt, hatalmas a befektetett munka, mégis válság jellemzi. Az államtitkár és a kormány elvárása az, hogy az Opera a világ vezető társulatainak egyikévé váljon. A hat hónapra kinevezett Horváth Ádám miniszteri biztos munkája által kijelölhető az az út, amelyen az intézmény ezt a célt elérheti. Szőcs Géza elmondta, hogy az Opera költségvetéséből zárolt ötmillió forint az NKA és a MMKA visszatartott támogatásaival összehasonlítva igen alacsony.

A szeptember 1-jei hatállyal kinevezett miniszteri biztos, Horváth Ádám operaénekes "négy évvel ezelőtt, amikor belépett e szent helyre" a közönség szolgálatába szegődött. Új munkakörében, ígérete szerint, a közönség mellett a fenntartót és a társulatot is szolgálni fogja.

Vass Lajos, az Operaház főigazgatója kiemelte, hogy az előző évad több mint háromszáz előadását közel háromszázezer néző látta, az Operaház pedig azt szeretné elérni, hogy a nézők szeressenek oda járni. Az opera azonban költséges műfaj. A főigazgató elmondta, hogy a 2002-ben 6,8 milliárd forint állami támogatásból erre az évre 4,7 milliárd forint maradt, nyolc éve pedig nem került sor érdemi béremelésre. "Jobban figyeljenek ránk" - kérte Vass Lajos az államtitkárt, valamint segítséget kért az Erkel Színház fel- és újjáépítéséhez. A társulat tapssal fejezte ki egyetértését.

A Magyar Állami Operaház első premierjére szeptember 14-én kerül sor. Arrigo Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezi, az előadás karmestere Kovács János lesz, szereplői Bretz Gábor, Fekete Attila, Létay Kiss Gabriella, Boncsér Gergely és Pánczél Éva. Kovalik 1997-ben Pál Tamás felkérésére és meggyőzésére Szegeden megrendezte már az operát. Akkori koncepciója nem változott, saját bevallása szerint azonban ez az előadás sarkosabb, drámaibb lesz, a szegedi gyermeki optimizmus és Monty Python-szerű irónia ereje gyengült. Kovalik felhívta a figyelmet arra, hogy Boito nem a romantikus hagyományból táplálkozott, a Faust-témából nem a szerelem érdekelte, hanem a Faust-szellemiség összefoglalására törekedett. A zeneszerző, aki librettistaként is működött, européer zenei nyelv megteremtésére, észak és dél, kelet és nyugat összekötésére tett kísérletet. A százfős énekkart, zenekart, gyermekkart, statisztákat igénylő előadásban - Kovalik megfogalmazása szerint - a technikai nehézségeket igyekeznek sikkesen megoldani.

A produkció díszletét Antal Csaba tervezi, aki kereste a DNS-spirállal fordította le a kozmikusság és a patetikusság korunkban nehezen átélhető érzését: ez a molekula az ember legkisebb alkotóeleme, ennek leírása a tudomány csúcsa. Faust, azaz az ember istenné akar lenni, a tudomány útján nem ismer határokat, és teremtővé tud válni -  a tervező szerint nyilvánvaló az analógia a jelennel. A kettős spirálban pedig ott rejlik Faust és Mefisztó párhuzamos útja, az, hogy egymás nélkül nem tudnak létezni, és a másik nélkül nem tudják magukat meghatározni.

Kovács János karmester nehezen barátkozott a darabbal, de a nyári szünetben tüzetesen foglalkozott a Mefistofelével, és ahogyan fogalmazott: "teljességgel belezúgtam". Kovács izgalmas rendezésnek nevezte a készülő előadást, a szólistákról is elégedetten nyilatkozott. Közülük a címszerepben fellépő Bretz Gábor, aki első alkalommal énekli Mefistofelét, a Kovaliktól megszokott logikus, átgondolt, jelenetről jelenetre építkező rendezést emelte ki az előadás erényeként.

Arrigo Boito operájának második változatát 1875-ben mutatta be a bolognai Teatro Comunale. A mű 1882-ben, Radó Antal fordításában, Erkel Sándor dirigálásával került színre a Nemzeti Színházban. Az operaház megnyitása után még néhány alkalommal színre került. 1974- Mikó András rendezésében, Lamberto Gardelli vezényletével, Jevgenyij Nyesztyerenkó, Michele Molese, benMarina Chiara, Szirmay Márta, Nagy János, Horváth Eszter, Takács Klára, Rozsos István közreműködésével játszották a Margitszigeten a Mefistofelét, 1997-ben pedig Kovalik Balázs állította színpadra Szegeden Tóth János, Daróczi Tamás és Sáfár Mónika főszereplésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

85 évesen is filmet forgat Sophia Loren

Születésnapját ünnepli az olasz film egyik legnagyobb sztárja, akit szókimondó, határozott nőként ismerünk a filmvásznon. Sophia Loren hatvanéves karrierje mögött egy fegyelmezett, tudatos nő áll.
Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

Mi minden nem lett Mészáros Márta?

88. születésnapját ünnepli szeptember 19-én Mészáros Márta, a női sorsok bemutatója, a magyar és az egyetemes filmtörténet meghatározó alakja. Tiszteletére fotókiállítás nyílt a Filmes Házban, ahol meghitt születésnapi köszöntésen találkoztunk vele.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház baba

Csecsemőknek szól Philipp Györgyék új előadása a Kolibriben

Már az anyaméhben vannak zenei élményeink, s ezekre első éveinkben még emlékezhetünk. Ez az EXtra-INtra című előadás alapgondolata, amit szeptember 24-én mutatnak be a Kolibri Színházban.
Zenés színház ajánló

Így ünnepli 50. születésnapját László Boldizsár

Nagyszabású koncerttel ünnepli 50. születésnapját László Boldizsár. A Cotton Club Singers egykori tagja, aki azóta operaénekes, 2020. január 6-án számos vendéggel lép fel a fővárosi Erkel Színházban.
Zenés színház cinefest

Pavarotti özvegye Miskolcra jön a férjéről szóló film díszbemutatójára

Luciano Pavarotti özvegye, Nicoletta Mantovani is ellátogat az Oscar-díjas Ron Howard, Pavarottiról készült dokumentumfilmjének gálájára a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra.
Zenés színház opera

Puccini-bemutató készül Szegeden

Október 11-től láthatja a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban Giacomo Puccini két egyfelvonásosát, A köpenyt és a Gianni Schicchit Göttinger Pál rendezésében.
Zenés színház magazin

Tel-Avivban vendégeskedett a Menyasszonytánc

A Budapesti Operettszínház 2006-ban bemutatott klezmer-operettjét két alkalommal is láthatta a közönség az Izraeli Magyar Kulturális Évad részeként szeptember 12-én és 13-án.