Zenés színház

Díjak és ösztöndíjak a tánc világnapján

2008.04.29. 00:00
Ajánlom
A világnapot a klasszikus balett egyik legnagyobb alakjának, Jean-Georges Noverre-nek a születésnapján, április 29-én tartják szerte a világon. Magyarországon hagyományosan e napon adják át a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjait, az Imre Zoltán Alapítvány díját, illetve a Fülöp Viktor-ösztöndíjakat.

A Művészetek Palotájában tartandó ünnepségen elhangzik a világnap nemzetközi üzenete, valamint a magyarországi köszöntő, amelyet idén Roboz Ágnes koreográfus, balettmester, táncpedagógus írt és olvas fel.

Az idei díjazottak:

Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjai:

Életmű-díjat kap E. Kovács Éva mozdulatművész, táncpedagógus, koreográfus és Somogyi Tibor néptáncművész, koreográfus, a Duna Művészegyüttes egykori művészeti vezetője.
Posztumusz életmű-díjban részesül Harangozó Gyula, Kossuth-díjas, kiváló művész, táncos, koreográfus, balettmester és balettigazgató, Szigeti Károly, Jászai Mari-díjas koreográfus, rendező.
Az évad legjobb alkotója Gergye Krisztián kortárs táncművész, koreográfus, a Gergye Krisztián Társulat művészeti vezetője.
Az évad legjobb női táncosa Jónás Zsuzsa táncművész, a Szegedi Kortárs Balett tagja és Pozsár Kitti Éva néptáncművész, a Duna Művészegyüttes szólistája.
Az évad legjobb férfi táncosa ifj. Zsuráfszki Zoltán néptáncművész, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája és Szász Dániel kortárs táncművész, a Tünet Együttes tagja.
Az évad legjobb végzőse Hajszán Kitti, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános és Szakközépiskola végzős növendéke és
Szabó Richárd, a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős növendéke.
A Táncművészetért-díjat Kővágó Zsuzsanna
tánctörténész, tánckritikus, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára és Sáfrány Zoltán , a Duna Művészeti Társaság művészeti menedzsere kapta.

Imre Zoltán-díjban részesült Juronics Tamás Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész, táncművész, koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője.

A Fülöp Viktor-ösztöndíj nyertesei alkotóművészet kategóriában Dudás Dániel Örökös Aranysarkantyús táncos, a Barkóca és Árendás Táncegyüttes művészeti vezetője, a Jászság Népi Együttes tánckarvezetője, koreográfusa, Juhász Kata független koreográfus, aki 8 éven keresztül volt a Frenák Pál Társulat táncosa, a MU Terminál Műhely egyik alapítója és művészeti vezetője, Lisztóczki Hajnalka Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2001), a Bozsik Yvette Társulat táncosa, koreográfusa, a LöNöFö Kombinát Product táncosa, koreográfusa, rendezője és Réti Anna Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2004), Lábán-díjas koreográfus, a Közép-Európa Táncszínház vendégkoreográfusa; alternatív-kortárs táncművészet kategóriában Katonka Zoltán Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2007), a Közép-Európa Táncszínház táncművésze; balettművészet kategóriában Szeregnyi Zsófia Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2007), a Magyar Nemzeti Balett tánckari tagja; modern táncművészet kategóriában Svidró Viktor József, a Magyar BalettSzínház Gödöllő szólótáncosa; néptáncművészet kategóriában Kádár Ignác Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2006), Örökös Aranysarkantyús táncos, Kétszeres Vásárhelyi László vándordíjas, a Népművészet Ifjú Mestere (1999), az Év Táncosa (2007), az Ajka-Padragkút Táncegyüttes művészeti vezetője; pedagógia kategóriában Kovács Henrik Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2006), a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Forrás Néptáncegyüttes) néptáncpedagógusa, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai adjunktusa; tánctudományok kategóriában Fenyves Márk Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2005), az Orkesztika Alapítvány archívumának vezetője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.