Zenés színház

Díjak és ösztöndíjak a tánc világnapján

2008.04.29. 00:00
Ajánlom
A világnapot a klasszikus balett egyik legnagyobb alakjának, Jean-Georges Noverre-nek a születésnapján, április 29-én tartják szerte a világon. Magyarországon hagyományosan e napon adják át a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjait, az Imre Zoltán Alapítvány díját, illetve a Fülöp Viktor-ösztöndíjakat.

A Művészetek Palotájában tartandó ünnepségen elhangzik a világnap nemzetközi üzenete, valamint a magyarországi köszöntő, amelyet idén Roboz Ágnes koreográfus, balettmester, táncpedagógus írt és olvas fel.

Az idei díjazottak:

Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjai:

Életmű-díjat kap E. Kovács Éva mozdulatművész, táncpedagógus, koreográfus és Somogyi Tibor néptáncművész, koreográfus, a Duna Művészegyüttes egykori művészeti vezetője.
Posztumusz életmű-díjban részesül Harangozó Gyula, Kossuth-díjas, kiváló művész, táncos, koreográfus, balettmester és balettigazgató, Szigeti Károly, Jászai Mari-díjas koreográfus, rendező.
Az évad legjobb alkotója Gergye Krisztián kortárs táncművész, koreográfus, a Gergye Krisztián Társulat művészeti vezetője.
Az évad legjobb női táncosa Jónás Zsuzsa táncművész, a Szegedi Kortárs Balett tagja és Pozsár Kitti Éva néptáncművész, a Duna Művészegyüttes szólistája.
Az évad legjobb férfi táncosa ifj. Zsuráfszki Zoltán néptáncművész, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája és Szász Dániel kortárs táncművész, a Tünet Együttes tagja.
Az évad legjobb végzőse Hajszán Kitti, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános és Szakközépiskola végzős növendéke és
Szabó Richárd, a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős növendéke.
A Táncművészetért-díjat Kővágó Zsuzsanna
tánctörténész, tánckritikus, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára és Sáfrány Zoltán , a Duna Művészeti Társaság művészeti menedzsere kapta.

Imre Zoltán-díjban részesült Juronics Tamás Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész, táncművész, koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője.

A Fülöp Viktor-ösztöndíj nyertesei alkotóművészet kategóriában Dudás Dániel Örökös Aranysarkantyús táncos, a Barkóca és Árendás Táncegyüttes művészeti vezetője, a Jászság Népi Együttes tánckarvezetője, koreográfusa, Juhász Kata független koreográfus, aki 8 éven keresztül volt a Frenák Pál Társulat táncosa, a MU Terminál Műhely egyik alapítója és művészeti vezetője, Lisztóczki Hajnalka Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2001), a Bozsik Yvette Társulat táncosa, koreográfusa, a LöNöFö Kombinát Product táncosa, koreográfusa, rendezője és Réti Anna Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2004), Lábán-díjas koreográfus, a Közép-Európa Táncszínház vendégkoreográfusa; alternatív-kortárs táncművészet kategóriában Katonka Zoltán Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2007), a Közép-Európa Táncszínház táncművésze; balettművészet kategóriában Szeregnyi Zsófia Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2007), a Magyar Nemzeti Balett tánckari tagja; modern táncművészet kategóriában Svidró Viktor József, a Magyar BalettSzínház Gödöllő szólótáncosa; néptáncművészet kategóriában Kádár Ignác Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2006), Örökös Aranysarkantyús táncos, Kétszeres Vásárhelyi László vándordíjas, a Népművészet Ifjú Mestere (1999), az Év Táncosa (2007), az Ajka-Padragkút Táncegyüttes művészeti vezetője; pedagógia kategóriában Kovács Henrik Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2006), a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Forrás Néptáncegyüttes) néptáncpedagógusa, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai adjunktusa; tánctudományok kategóriában Fenyves Márk Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2005), az Orkesztika Alapítvány archívumának vezetője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.