Zenés színház

Díjak és ösztöndíjak a tánc világnapján

2008.04.29. 00:00
Ajánlom
A világnapot a klasszikus balett egyik legnagyobb alakjának, Jean-Georges Noverre-nek a születésnapján, április 29-én tartják szerte a világon. Magyarországon hagyományosan e napon adják át a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjait, az Imre Zoltán Alapítvány díját, illetve a Fülöp Viktor-ösztöndíjakat.

A Művészetek Palotájában tartandó ünnepségen elhangzik a világnap nemzetközi üzenete, valamint a magyarországi köszöntő, amelyet idén Roboz Ágnes koreográfus, balettmester, táncpedagógus írt és olvas fel.

Az idei díjazottak:

Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjai:

Életmű-díjat kap E. Kovács Éva mozdulatművész, táncpedagógus, koreográfus és Somogyi Tibor néptáncművész, koreográfus, a Duna Művészegyüttes egykori művészeti vezetője.
Posztumusz életmű-díjban részesül Harangozó Gyula, Kossuth-díjas, kiváló művész, táncos, koreográfus, balettmester és balettigazgató, Szigeti Károly, Jászai Mari-díjas koreográfus, rendező.
Az évad legjobb alkotója Gergye Krisztián kortárs táncművész, koreográfus, a Gergye Krisztián Társulat művészeti vezetője.
Az évad legjobb női táncosa Jónás Zsuzsa táncművész, a Szegedi Kortárs Balett tagja és Pozsár Kitti Éva néptáncművész, a Duna Művészegyüttes szólistája.
Az évad legjobb férfi táncosa ifj. Zsuráfszki Zoltán néptáncművész, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája és Szász Dániel kortárs táncművész, a Tünet Együttes tagja.
Az évad legjobb végzőse Hajszán Kitti, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános és Szakközépiskola végzős növendéke és
Szabó Richárd, a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős növendéke.
A Táncművészetért-díjat Kővágó Zsuzsanna
tánctörténész, tánckritikus, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára és Sáfrány Zoltán , a Duna Művészeti Társaság művészeti menedzsere kapta.

Imre Zoltán-díjban részesült Juronics Tamás Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész, táncművész, koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője.

A Fülöp Viktor-ösztöndíj nyertesei alkotóművészet kategóriában Dudás Dániel Örökös Aranysarkantyús táncos, a Barkóca és Árendás Táncegyüttes művészeti vezetője, a Jászság Népi Együttes tánckarvezetője, koreográfusa, Juhász Kata független koreográfus, aki 8 éven keresztül volt a Frenák Pál Társulat táncosa, a MU Terminál Műhely egyik alapítója és művészeti vezetője, Lisztóczki Hajnalka Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2001), a Bozsik Yvette Társulat táncosa, koreográfusa, a LöNöFö Kombinát Product táncosa, koreográfusa, rendezője és Réti Anna Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2004), Lábán-díjas koreográfus, a Közép-Európa Táncszínház vendégkoreográfusa; alternatív-kortárs táncművészet kategóriában Katonka Zoltán Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2007), a Közép-Európa Táncszínház táncművésze; balettművészet kategóriában Szeregnyi Zsófia Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2007), a Magyar Nemzeti Balett tánckari tagja; modern táncművészet kategóriában Svidró Viktor József, a Magyar BalettSzínház Gödöllő szólótáncosa; néptáncművészet kategóriában Kádár Ignác Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2006), Örökös Aranysarkantyús táncos, Kétszeres Vásárhelyi László vándordíjas, a Népművészet Ifjú Mestere (1999), az Év Táncosa (2007), az Ajka-Padragkút Táncegyüttes művészeti vezetője; pedagógia kategóriában Kovács Henrik Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2006), a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Forrás Néptáncegyüttes) néptáncpedagógusa, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai adjunktusa; tánctudományok kategóriában Fenyves Márk Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2005), az Orkesztika Alapítvány archívumának vezetője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Zenés színház ajánló

Kendőzetlenül őszinte és zavarba ejtően szókimondó – Boris Vian az Operett Online-on

Különleges produkciót tűz online műsorára január 15-én és 16-án a Budapesti Operettszínház. A Boris Vian életéről szóló, az ’50-es évek bohém Párizsát megidéző revü kiszakít a szürke hétköznapokból, és betekintést enged egy tragikus sorsú polihisztor életébe, aki amellett, hogy nagykanállal habzsolta az életet, korának meghatározó irodalmi alakjává vált.
Zenés színház ajánló

Online premierrel jön Vecsei H. Miklós operarendezése

A Szöktetés a szerájból az Opera Otthonra első online premierje lesz január 23-án 19:00 órától.
Zenés színház interjú

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Zenés színház magazin

Három éjszaka, ami felforgatta a magyar színházi világot – ma ünnepeljük a Magyar Musical Napját

1961. január 12-e mérföldkő a magyar musicaljátszás történetében: a mai Thália Színház helyén működő Petőfi Színházban bemutatták az Egy szerelem három éjszakáját, az akkor még pályája elején járó Szinetár Miklós rendezésében.