Zenés színház

Díjak és ösztöndíjak a tánc világnapján

2008.04.29. 00:00
Ajánlom
A világnapot a klasszikus balett egyik legnagyobb alakjának, Jean-Georges Noverre-nek a születésnapján, április 29-én tartják szerte a világon. Magyarországon hagyományosan e napon adják át a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjait, az Imre Zoltán Alapítvány díját, illetve a Fülöp Viktor-ösztöndíjakat.

A Művészetek Palotájában tartandó ünnepségen elhangzik a világnap nemzetközi üzenete, valamint a magyarországi köszöntő, amelyet idén Roboz Ágnes koreográfus, balettmester, táncpedagógus írt és olvas fel.

Az idei díjazottak:

Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjai:

Életmű-díjat kap E. Kovács Éva mozdulatművész, táncpedagógus, koreográfus és Somogyi Tibor néptáncművész, koreográfus, a Duna Művészegyüttes egykori művészeti vezetője.
Posztumusz életmű-díjban részesül Harangozó Gyula, Kossuth-díjas, kiváló művész, táncos, koreográfus, balettmester és balettigazgató, Szigeti Károly, Jászai Mari-díjas koreográfus, rendező.
Az évad legjobb alkotója Gergye Krisztián kortárs táncművész, koreográfus, a Gergye Krisztián Társulat művészeti vezetője.
Az évad legjobb női táncosa Jónás Zsuzsa táncművész, a Szegedi Kortárs Balett tagja és Pozsár Kitti Éva néptáncművész, a Duna Művészegyüttes szólistája.
Az évad legjobb férfi táncosa ifj. Zsuráfszki Zoltán néptáncművész, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája és Szász Dániel kortárs táncművész, a Tünet Együttes tagja.
Az évad legjobb végzőse Hajszán Kitti, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános és Szakközépiskola végzős növendéke és
Szabó Richárd, a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős növendéke.
A Táncművészetért-díjat Kővágó Zsuzsanna
tánctörténész, tánckritikus, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára és Sáfrány Zoltán , a Duna Művészeti Társaság művészeti menedzsere kapta.

Imre Zoltán-díjban részesült Juronics Tamás Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész, táncművész, koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője.

A Fülöp Viktor-ösztöndíj nyertesei alkotóművészet kategóriában Dudás Dániel Örökös Aranysarkantyús táncos, a Barkóca és Árendás Táncegyüttes művészeti vezetője, a Jászság Népi Együttes tánckarvezetője, koreográfusa, Juhász Kata független koreográfus, aki 8 éven keresztül volt a Frenák Pál Társulat táncosa, a MU Terminál Műhely egyik alapítója és művészeti vezetője, Lisztóczki Hajnalka Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2001), a Bozsik Yvette Társulat táncosa, koreográfusa, a LöNöFö Kombinát Product táncosa, koreográfusa, rendezője és Réti Anna Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2004), Lábán-díjas koreográfus, a Közép-Európa Táncszínház vendégkoreográfusa; alternatív-kortárs táncművészet kategóriában Katonka Zoltán Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2007), a Közép-Európa Táncszínház táncművésze; balettművészet kategóriában Szeregnyi Zsófia Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2007), a Magyar Nemzeti Balett tánckari tagja; modern táncművészet kategóriában Svidró Viktor József, a Magyar BalettSzínház Gödöllő szólótáncosa; néptáncművészet kategóriában Kádár Ignác Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2006), Örökös Aranysarkantyús táncos, Kétszeres Vásárhelyi László vándordíjas, a Népművészet Ifjú Mestere (1999), az Év Táncosa (2007), az Ajka-Padragkút Táncegyüttes művészeti vezetője; pedagógia kategóriában Kovács Henrik Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2006), a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Forrás Néptáncegyüttes) néptáncpedagógusa, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai adjunktusa; tánctudományok kategóriában Fenyves Márk Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjas (2005), az Orkesztika Alapítvány archívumának vezetője.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Rudolf Péter értetlenül áll Wunderlich József támadása előtt

November 25-én a Vígszínház művésze a közösségi médiában súlyos vádakat fogalmazott meg a színház vezetőségével kapcsolatban: első posztjában a járványügyi intézkedéseket kifogásolta, később pedig a főigazgató nyilatkozatára reagálva egy közelgő bemutató próbaidőszakában történt esettel állt elő. A leírtakra Rudolf Péter közleményben reagált.
Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Vizuál

Mikortól színész a színész? - Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma

Trokán Nóra egész életét áthatja a színházi közeg varázslatos világa, amelyre gyermekkora óta második otthonként tekint. Színésztársairól készült portrésorozata, a színpadi fellépés előtti átváltozás varázslatos és a néző számára elképzelhetetlen pillanatait rögzíti.
Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Ragyogjon az Operaház aranyfényeitől a karácsony!

A Magyar Állami Operaház megkezdte a 2022. január 1. és július 31. közötti előadások jegyeinek értékesítését, így az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett, az Operaház épületébe is újra válthatnak jegyeket az opera és a balett szerelmesei.
Zenés színház ajánló

Jótékonysági gálaelőadás idős artistaművészek megsegítésére – A Fővárosi Nagycirkusz adventi ajánlata

A Fővárosi Nagycirkusz az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve Elkaplak! címmel jótékonysági gálaelőadást szervez az idős artistaművészek megsegítésére. A Csillagtánc című klasszikus cirkuszi előadás teljes bevételét az idős artistaművészeink támogatására fordítják.
Zenés színház színházkoncert

Oláh Ibolya központi szív-panaszirodája nyitva áll mindenki előtt

Oláh Ibolya Női posta című előadása dallevelek formájában félig színházi, félig koncertélményt ígér. Az énekesnő legutóbbi, Voltam Ibojka albumának dalait, és az arra épülő színházkoncert zenéjét Presser Gábor írta, az előadás rendezője Bíró Kriszta, a zenészek Födő Sándor és Furák Péter.
Zenés színház hír

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Zenés színház kritika

Hazárdjáték emberi lelkekkel

November 13-án mutatták be Philip Glass Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) című kamaraoperáját az Eiffel Műhelyházban. A tavalyról elhalasztott előadásban énekeseknek és táncosoknak egyaránt fontos szerep jutott.