Zenés színház

Díjátadás az Operaházban

2010.01.21. 12:52
Ajánlom
Az Oláh-plakett idei kitüntetettje Gál Erika magánénekesnő, a Ferencsik-emlékdíjat pedig H. Zováthi Alajos gordonművész vehette át.

Január 20-án két operaházi művész vett át kitüntetést a dalszínház vezetőségétől.

Oláh Gusztáv kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művész, az Operaház egykori főrendezője, vezető díszlet- és jelmeztervezője emlékére testvére, De Chatel Rudolfné, született Oláh Melinda létesített alapítványt. Oláh Gusztáv 1956. december 19-én, Münchenben hunyt el. Az Oláh Gusztáv-emlékdíjat és -plakettet, Pátzay Pál alkotását első alkalommal 1977 decemberében adták át, s azóta minden évben, a művész halálának évfordulóján, az alapítvány kuratóriumának döntése alapján adományozzák a színház egy-egy művészének a tehetség, a szorgalom, a művészi és emberi magatartás minősége, olykor pedig az életmű elismeréseként. Az Oláh Gusztáv-emlékplakettet idén Gál Erika magánénekesnő vette át Vass Lajos főigazgatótól és Kovács János első karmestertől.

A debreceni mezzoszoprán a Kodály Zoltán Szakiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumában kapott művészdiplomát 2001-ben, kitűnő minősítéssel. 1998-bam a Simándy Énekversenyen figyelt fel rá Komlóssy Erzsébet, aki azóta is szakmai fejlődésének irányítója. 2000-ben megkapta a Budapesti Operabarát Alapítvány ösztöndíját, s ugyanebben az évben debütált az Erkel Színházban Mascagni Parasztbecsületének Lola szerepében. Az Operastúdióban tanult tovább, ahol többek között Hamari Júlia, Renata Scotto és Anna Reynolds mesterkurzusait is látogatta. 2001-ben elnyerte a Richard Wagner Társaság ösztöndíját, ennek köszönhetően 2002 augusztusában értékes tapasztalatokat szerezhetett Bayreuth-ban. 2002 szeptemberétől a Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze. 2003-ban elnyerte az Év hangja címet, 2004-ben pedig a Mándy Alapítvány díjnyertese volt. 2005 júniusában meghívták a Bukaresti Nemzetközi Operafesztiválra, ahol a Carmen címszerepét énekelte. A Bartók +... Miskolci Nemzetközi Operafesztivál rendszeres közreműködője, ahol Csajkovszkij: Pikk dáma című operájában Polinát, az Anyeginben Olgát, és Donizetti Boleyn Annájában Giovanna Seymour szerepét énekelte. Olyan világsztárok partnereként lépett fel, mint Rost Andrea, Renato Bruson, Anja Silja, Maria Gavrilova, Lubica Vargicova, Jurij Szimonov és Ricco Saccani. Énekelt Finnországban, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Romániában, Japánban és Thaiföldön.

Ferencsik János emlékére 1986-ban Forgách József létesített alapítványt. Korábban a Ferencsik-emlékdíjat páratlan évben az Állami Hangversenyzenekar (ma Nemzeti Filharmonikusok), páros esztendőben pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának egy olyan művésze vehette át, aki - a kuratórium döntése alapján - az évad legjobb művészi produkcióját nyújtotta. Az emlékdíjat első alkalommal Ferencsik János születésének 80. évfordulóján, 1987. január 18-án adták át. A Reich Károly tervezte emléklapot kiemelkedő művészi munkájukért vehetik át a muzsikusok - 2004-től minden esztendőben az Operaház Zenekarának egy művésze részesül a Ferencsik-emlékdíjban. Idén H. Zováthi Alajos gordonművészt jutalmazták a díjjal.

H. Zováthi Alajos 1963-ban született Csornán. Hangszeres zenei tanulmányait tízévesen kezdte hegedűn, majd nagybőgőn folytatta a győri Zeneművészeti Szakközépiskolában Tárnai Antal, az Operaház egykori zenekari művészének tanítványaként. 1981-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol Tibay Zoltán növendéke lett (Tibay szintén az Operaház szólamvezetője volt). Részt vett Ludwig Streicher világhírű nagybőgőművész kurzusán, 1985-ben pedig próbajáték után felvételt nyert az Operaház zenekarába, ahol később címzetes szólamvezető, majd szólamvezető lett. Tagja a Budapesti Filharmóniai Társaságnak; a Fesztiválzenekarral és az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusokkal számtalan hazai és külföldi fellépésen  vett részt. Játszott továbbá a Liszt Ferenc Kamarazenekarban, a Magyar Virtuózok Kamarazenekarban, a Solti Kamarazenekarban, és az UMZE-ben. Több kamarazenei produkció közreműködője, fellépett többek között a Bartók Vonósnégyessel és a Kodály Kvartettel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.