Zenés színház

Díjátadás az Operaházban

2010.01.21. 12:52
Ajánlom
Az Oláh-plakett idei kitüntetettje Gál Erika magánénekesnő, a Ferencsik-emlékdíjat pedig H. Zováthi Alajos gordonművész vehette át.

Január 20-án két operaházi művész vett át kitüntetést a dalszínház vezetőségétől.

Oláh Gusztáv kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művész, az Operaház egykori főrendezője, vezető díszlet- és jelmeztervezője emlékére testvére, De Chatel Rudolfné, született Oláh Melinda létesített alapítványt. Oláh Gusztáv 1956. december 19-én, Münchenben hunyt el. Az Oláh Gusztáv-emlékdíjat és -plakettet, Pátzay Pál alkotását első alkalommal 1977 decemberében adták át, s azóta minden évben, a művész halálának évfordulóján, az alapítvány kuratóriumának döntése alapján adományozzák a színház egy-egy művészének a tehetség, a szorgalom, a művészi és emberi magatartás minősége, olykor pedig az életmű elismeréseként. Az Oláh Gusztáv-emlékplakettet idén Gál Erika magánénekesnő vette át Vass Lajos főigazgatótól és Kovács János első karmestertől.

A debreceni mezzoszoprán a Kodály Zoltán Szakiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumában kapott művészdiplomát 2001-ben, kitűnő minősítéssel. 1998-bam a Simándy Énekversenyen figyelt fel rá Komlóssy Erzsébet, aki azóta is szakmai fejlődésének irányítója. 2000-ben megkapta a Budapesti Operabarát Alapítvány ösztöndíját, s ugyanebben az évben debütált az Erkel Színházban Mascagni Parasztbecsületének Lola szerepében. Az Operastúdióban tanult tovább, ahol többek között Hamari Júlia, Renata Scotto és Anna Reynolds mesterkurzusait is látogatta. 2001-ben elnyerte a Richard Wagner Társaság ösztöndíját, ennek köszönhetően 2002 augusztusában értékes tapasztalatokat szerezhetett Bayreuth-ban. 2002 szeptemberétől a Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze. 2003-ban elnyerte az Év hangja címet, 2004-ben pedig a Mándy Alapítvány díjnyertese volt. 2005 júniusában meghívták a Bukaresti Nemzetközi Operafesztiválra, ahol a Carmen címszerepét énekelte. A Bartók +... Miskolci Nemzetközi Operafesztivál rendszeres közreműködője, ahol Csajkovszkij: Pikk dáma című operájában Polinát, az Anyeginben Olgát, és Donizetti Boleyn Annájában Giovanna Seymour szerepét énekelte. Olyan világsztárok partnereként lépett fel, mint Rost Andrea, Renato Bruson, Anja Silja, Maria Gavrilova, Lubica Vargicova, Jurij Szimonov és Ricco Saccani. Énekelt Finnországban, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Romániában, Japánban és Thaiföldön.

Ferencsik János emlékére 1986-ban Forgách József létesített alapítványt. Korábban a Ferencsik-emlékdíjat páratlan évben az Állami Hangversenyzenekar (ma Nemzeti Filharmonikusok), páros esztendőben pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának egy olyan művésze vehette át, aki - a kuratórium döntése alapján - az évad legjobb művészi produkcióját nyújtotta. Az emlékdíjat első alkalommal Ferencsik János születésének 80. évfordulóján, 1987. január 18-án adták át. A Reich Károly tervezte emléklapot kiemelkedő művészi munkájukért vehetik át a muzsikusok - 2004-től minden esztendőben az Operaház Zenekarának egy művésze részesül a Ferencsik-emlékdíjban. Idén H. Zováthi Alajos gordonművészt jutalmazták a díjjal.

H. Zováthi Alajos 1963-ban született Csornán. Hangszeres zenei tanulmányait tízévesen kezdte hegedűn, majd nagybőgőn folytatta a győri Zeneművészeti Szakközépiskolában Tárnai Antal, az Operaház egykori zenekari művészének tanítványaként. 1981-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol Tibay Zoltán növendéke lett (Tibay szintén az Operaház szólamvezetője volt). Részt vett Ludwig Streicher világhírű nagybőgőművész kurzusán, 1985-ben pedig próbajáték után felvételt nyert az Operaház zenekarába, ahol később címzetes szólamvezető, majd szólamvezető lett. Tagja a Budapesti Filharmóniai Társaságnak; a Fesztiválzenekarral és az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusokkal számtalan hazai és külföldi fellépésen  vett részt. Játszott továbbá a Liszt Ferenc Kamarazenekarban, a Magyar Virtuózok Kamarazenekarban, a Solti Kamarazenekarban, és az UMZE-ben. Több kamarazenei produkció közreműködője, fellépett többek között a Bartók Vonósnégyessel és a Kodály Kvartettel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.