Zenés színház

Díjátadás az Operaházban

2010.01.21. 12:52
Ajánlom
Az Oláh-plakett idei kitüntetettje Gál Erika magánénekesnő, a Ferencsik-emlékdíjat pedig H. Zováthi Alajos gordonművész vehette át.

Január 20-án két operaházi művész vett át kitüntetést a dalszínház vezetőségétől.

Oláh Gusztáv kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művész, az Operaház egykori főrendezője, vezető díszlet- és jelmeztervezője emlékére testvére, De Chatel Rudolfné, született Oláh Melinda létesített alapítványt. Oláh Gusztáv 1956. december 19-én, Münchenben hunyt el. Az Oláh Gusztáv-emlékdíjat és -plakettet, Pátzay Pál alkotását első alkalommal 1977 decemberében adták át, s azóta minden évben, a művész halálának évfordulóján, az alapítvány kuratóriumának döntése alapján adományozzák a színház egy-egy művészének a tehetség, a szorgalom, a művészi és emberi magatartás minősége, olykor pedig az életmű elismeréseként. Az Oláh Gusztáv-emlékplakettet idén Gál Erika magánénekesnő vette át Vass Lajos főigazgatótól és Kovács János első karmestertől.

A debreceni mezzoszoprán a Kodály Zoltán Szakiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumában kapott művészdiplomát 2001-ben, kitűnő minősítéssel. 1998-bam a Simándy Énekversenyen figyelt fel rá Komlóssy Erzsébet, aki azóta is szakmai fejlődésének irányítója. 2000-ben megkapta a Budapesti Operabarát Alapítvány ösztöndíját, s ugyanebben az évben debütált az Erkel Színházban Mascagni Parasztbecsületének Lola szerepében. Az Operastúdióban tanult tovább, ahol többek között Hamari Júlia, Renata Scotto és Anna Reynolds mesterkurzusait is látogatta. 2001-ben elnyerte a Richard Wagner Társaság ösztöndíját, ennek köszönhetően 2002 augusztusában értékes tapasztalatokat szerezhetett Bayreuth-ban. 2002 szeptemberétől a Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze. 2003-ban elnyerte az Év hangja címet, 2004-ben pedig a Mándy Alapítvány díjnyertese volt. 2005 júniusában meghívták a Bukaresti Nemzetközi Operafesztiválra, ahol a Carmen címszerepét énekelte. A Bartók +... Miskolci Nemzetközi Operafesztivál rendszeres közreműködője, ahol Csajkovszkij: Pikk dáma című operájában Polinát, az Anyeginben Olgát, és Donizetti Boleyn Annájában Giovanna Seymour szerepét énekelte. Olyan világsztárok partnereként lépett fel, mint Rost Andrea, Renato Bruson, Anja Silja, Maria Gavrilova, Lubica Vargicova, Jurij Szimonov és Ricco Saccani. Énekelt Finnországban, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Romániában, Japánban és Thaiföldön.

Ferencsik János emlékére 1986-ban Forgách József létesített alapítványt. Korábban a Ferencsik-emlékdíjat páratlan évben az Állami Hangversenyzenekar (ma Nemzeti Filharmonikusok), páros esztendőben pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának egy olyan művésze vehette át, aki - a kuratórium döntése alapján - az évad legjobb művészi produkcióját nyújtotta. Az emlékdíjat első alkalommal Ferencsik János születésének 80. évfordulóján, 1987. január 18-án adták át. A Reich Károly tervezte emléklapot kiemelkedő művészi munkájukért vehetik át a muzsikusok - 2004-től minden esztendőben az Operaház Zenekarának egy művésze részesül a Ferencsik-emlékdíjban. Idén H. Zováthi Alajos gordonművészt jutalmazták a díjjal.

H. Zováthi Alajos 1963-ban született Csornán. Hangszeres zenei tanulmányait tízévesen kezdte hegedűn, majd nagybőgőn folytatta a győri Zeneművészeti Szakközépiskolában Tárnai Antal, az Operaház egykori zenekari művészének tanítványaként. 1981-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol Tibay Zoltán növendéke lett (Tibay szintén az Operaház szólamvezetője volt). Részt vett Ludwig Streicher világhírű nagybőgőművész kurzusán, 1985-ben pedig próbajáték után felvételt nyert az Operaház zenekarába, ahol később címzetes szólamvezető, majd szólamvezető lett. Tagja a Budapesti Filharmóniai Társaságnak; a Fesztiválzenekarral és az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusokkal számtalan hazai és külföldi fellépésen  vett részt. Játszott továbbá a Liszt Ferenc Kamarazenekarban, a Magyar Virtuózok Kamarazenekarban, a Solti Kamarazenekarban, és az UMZE-ben. Több kamarazenei produkció közreműködője, fellépett többek között a Bartók Vonósnégyessel és a Kodály Kvartettel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.