Zenés színház

Díjátadás az Operaházban

2010.01.21. 12:52
Ajánlom
Az Oláh-plakett idei kitüntetettje Gál Erika magánénekesnő, a Ferencsik-emlékdíjat pedig H. Zováthi Alajos gordonművész vehette át.

Január 20-án két operaházi művész vett át kitüntetést a dalszínház vezetőségétől.

Oláh Gusztáv kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művész, az Operaház egykori főrendezője, vezető díszlet- és jelmeztervezője emlékére testvére, De Chatel Rudolfné, született Oláh Melinda létesített alapítványt. Oláh Gusztáv 1956. december 19-én, Münchenben hunyt el. Az Oláh Gusztáv-emlékdíjat és -plakettet, Pátzay Pál alkotását első alkalommal 1977 decemberében adták át, s azóta minden évben, a művész halálának évfordulóján, az alapítvány kuratóriumának döntése alapján adományozzák a színház egy-egy művészének a tehetség, a szorgalom, a művészi és emberi magatartás minősége, olykor pedig az életmű elismeréseként. Az Oláh Gusztáv-emlékplakettet idén Gál Erika magánénekesnő vette át Vass Lajos főigazgatótól és Kovács János első karmestertől.

A debreceni mezzoszoprán a Kodály Zoltán Szakiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumában kapott művészdiplomát 2001-ben, kitűnő minősítéssel. 1998-bam a Simándy Énekversenyen figyelt fel rá Komlóssy Erzsébet, aki azóta is szakmai fejlődésének irányítója. 2000-ben megkapta a Budapesti Operabarát Alapítvány ösztöndíját, s ugyanebben az évben debütált az Erkel Színházban Mascagni Parasztbecsületének Lola szerepében. Az Operastúdióban tanult tovább, ahol többek között Hamari Júlia, Renata Scotto és Anna Reynolds mesterkurzusait is látogatta. 2001-ben elnyerte a Richard Wagner Társaság ösztöndíját, ennek köszönhetően 2002 augusztusában értékes tapasztalatokat szerezhetett Bayreuth-ban. 2002 szeptemberétől a Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze. 2003-ban elnyerte az Év hangja címet, 2004-ben pedig a Mándy Alapítvány díjnyertese volt. 2005 júniusában meghívták a Bukaresti Nemzetközi Operafesztiválra, ahol a Carmen címszerepét énekelte. A Bartók +... Miskolci Nemzetközi Operafesztivál rendszeres közreműködője, ahol Csajkovszkij: Pikk dáma című operájában Polinát, az Anyeginben Olgát, és Donizetti Boleyn Annájában Giovanna Seymour szerepét énekelte. Olyan világsztárok partnereként lépett fel, mint Rost Andrea, Renato Bruson, Anja Silja, Maria Gavrilova, Lubica Vargicova, Jurij Szimonov és Ricco Saccani. Énekelt Finnországban, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Romániában, Japánban és Thaiföldön.

Ferencsik János emlékére 1986-ban Forgách József létesített alapítványt. Korábban a Ferencsik-emlékdíjat páratlan évben az Állami Hangversenyzenekar (ma Nemzeti Filharmonikusok), páros esztendőben pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának egy olyan művésze vehette át, aki - a kuratórium döntése alapján - az évad legjobb művészi produkcióját nyújtotta. Az emlékdíjat első alkalommal Ferencsik János születésének 80. évfordulóján, 1987. január 18-án adták át. A Reich Károly tervezte emléklapot kiemelkedő művészi munkájukért vehetik át a muzsikusok - 2004-től minden esztendőben az Operaház Zenekarának egy művésze részesül a Ferencsik-emlékdíjban. Idén H. Zováthi Alajos gordonművészt jutalmazták a díjjal.

H. Zováthi Alajos 1963-ban született Csornán. Hangszeres zenei tanulmányait tízévesen kezdte hegedűn, majd nagybőgőn folytatta a győri Zeneművészeti Szakközépiskolában Tárnai Antal, az Operaház egykori zenekari művészének tanítványaként. 1981-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol Tibay Zoltán növendéke lett (Tibay szintén az Operaház szólamvezetője volt). Részt vett Ludwig Streicher világhírű nagybőgőművész kurzusán, 1985-ben pedig próbajáték után felvételt nyert az Operaház zenekarába, ahol később címzetes szólamvezető, majd szólamvezető lett. Tagja a Budapesti Filharmóniai Társaságnak; a Fesztiválzenekarral és az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusokkal számtalan hazai és külföldi fellépésen  vett részt. Játszott továbbá a Liszt Ferenc Kamarazenekarban, a Magyar Virtuózok Kamarazenekarban, a Solti Kamarazenekarban, és az UMZE-ben. Több kamarazenei produkció közreműködője, fellépett többek között a Bartók Vonósnégyessel és a Kodály Kvartettel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.