Zenés színház

Don Carlos - kétszer

2007.02.03. 00:00
Ajánlom
Nemzetközi sztárok - Jaakko Ryhänen II. Fülöp király szerepében, Ludovit Ludha a címszerepben - és fiatal magyar operaénekesek előadásában két helyszínen, kétféle előadásban (félig szcenírozott, illetve koncertszerű) láthatja a hétvégén a nagyérdemű Verdi operáját; mindkétszer 18 órától.

Izgalommal várja a közönség a szombatra és vasárnapra meghirdetett Don Carlost, az első koncertre jegyet az utolsó napokban már jóformán csak a harmadik emeletre lehetett kapni, s ez a pezsgés, érdeklődés sok mindennek köszönhető. Egyrészt a jegyzett szereplőgárdának, másrészt a közreműködő Budafoki Dohnányi Zenekarnak, a Honvéd Férfikarnak és a Budapesti Akadémiai Kórustársaságnak - és nem kevésbé Selmeczi György rendezésének. A Művészetek Palotájában nem is olyan régen, nyáron láttunk már egy remek Wagner Parsifalt félig szcenírozott, úgynevezett fesztivál stílusban; ennek is köszönhető, hogy most e műtől is sokat várunk.

Jaakko Ryhänen énekli II. Fülöp király szerepét: a finn basszusról többek közt annyit lehet tudni, hogy első fellépése a Finn Nemzeti Operaházban 1772-ben volt, s nemzetközi karrierje 1981-ben a moszkvai Bolsoj Színházban Verdi Macbeth-jében volt. Az igazi áttörést azonban 1983 hozta, amikor a Metropolitanben debütált. Az évek során fellépett Európa legtöbb városában, így Berlinben, Münchenben, a londoni Covent Gardenben, Bécsben, a milanói Scalában, több svájci városban, Párizsban, Madridban. A Don Carlos egyik kedvenc operája. Ludovit Ludháról tudható, hogy Pozsonyban végzett, de még tartottak a tanulmányai, amikor már Olaszországban turnézott. 1987-ben Prágában énekversenyt nyert, majd szerepelt Milánóban, Salzburgban, Münchenben. Állandó tagja lett a pozsonyi Nemzeti Színház opertársulatának. Japánban nagy sikerrel énekelte Rodolfo és Alfred Germont szerepét. Jelenleg a Prágai Operában énekel két darabban is: Verdi Rigolettójában és Dvorák Rusalka című operájában.

2007. február 3. 18:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Opera concertante
Verdi: Don Carlos (opera félig szcenírozott előadásban, két részben)

2007. február 4. 18:00 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest)
Verdi: Don Carlos (opera koncertszerű előadásban, két részben)

Km.: Jaakko Ryhänen, Ludovit Ludha, Busa Tamás, Peter Lika, Szolnoki Fatime, Wiedemann Bernadett, Altorjay Tamás, Kálmán László, Cecilia Lloyd, Lukács Mónika (ének), Honvéd Férfikar (karig.: Drucker Péter), Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karig.: Balassa Ildikó), Budafoki Dohnányi Zenekar; vez.: Hollerung Gábor; rend.: Selmeczi György

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”