Zenés színház

Don Giovanni-koncert

2006.11.24. 00:00
Ajánlom
December 11-én egy különleges eseménynek lehetnek tanúi azok, akik ellátogatnak a Művészetek Palotájába, hiszen Mozart egyik legnépszerűbb operája parádés szereposztással, koncertszerű előadásban lesz látható-hallható.

A hangversennyel kapcsolatban ma tartottak sajtótájékoztatót a nemrég felújított Barabás villában. Itt Dán Károly az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kulturális és Oktatási Szakdiplomáciai Főosztályának vezetője, Horváth Ádám a koncertet a Strém Koncert Kft.-vel közösen szervező Vox Artis képviseletében - és mint jövőbeli Don Giovanni - szólalt fel, de jelen volt Hábetler Helga, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Nemzetközi Szakállamtitkárságának tanácsadója is. A tájékoztató díszvendége Polgár László volt.

Horváth Ádám elmondta, hogy a decemberi koncert a Mozart-év zárásaként hangzik el, de más apropója is lesz az eseménynek: Polgár László jövőre lesz 60 éves. Ez a hangverseny egy koncertsorozat része is, hiszen tavaly A varázsfuvolát játszották, jövőre pedig a Figaro házassága kerül színre. A koncert harmadik apropója, hogy elérkezett Sir Solti György halálának 10. évfordulója. Az esemény fővédnöke Dame Valerie Solti lesz, aki jelenlétével is emeli majd az est fényét.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a műből stúdiófelvétel is készül majd, ami nagy ritkaság az opera műfajában. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy azért mondtak le a szcenírozás lehetőségéről, mert Ferruccio Furlanetto csak így vállalta a felkérést, és mivel a felvétel elkészítése is sok erőt vesz ki az énekesekből, a koncertszerű előadás bizonyult a legjobb megoldásnak. Hozzátette, hogy Furlanetto ezzel a koncerttel búcsúzik Leporellótól: Budapesten énekli el utoljára ezt a szerepet.

Polgár László Mozarthoz kapcsolódó, meghatározó élményeiről beszélt. Az operát 16 éves koráig nem szerette, mert egyik kedves hölgy barátnőjét férfi szerepben látta az Operaház színpadán. Aztán egy vetélkedőn nyert egy lemezt, amelyen Székely Mihály énekelte Mozart egyik operájának részleteit. Nagyon megtetszettek neki ezek a dallamok és dúdolgatta őket. Egyszer meghallotta őt egy, a házuk gangján sétáló énektanárnő. Így kezdődött.

Az énekesek között legfiatalabbként énekelte Mozart Sarastróját. Pályáját is Mozart-opera indította el igazán, az ’50-es évek közepén. Ahogy mondta, Mozart zenéjét soha nem tudja elénekelni kétszer ugyanúgy, mert valamit megmozdít benne, amitől mindig más és más lesz az előadás. Ilyen hatással van rá Bartók Kékszakállú című műve is.

Legközelebb holnap hallhatja őt a magyar közönség, hiszen Sarastróként lép majd az Operaház színpadára. Az Erkel színházban már többször, de itt még soha nem énekelte ezt a szerepet. Újságírói kérdésre elmondta, hogy mennyire fontosnak tartja a karmesterek szerepét az operák előadásánál, de sajnos most a rendezők korát éljük. Ők 90 %-ban a színáz világából jönnek, nem a zene felől közelítik meg a darabot, és CD borítókból rendeznek, nem partitúrából. Kevés a jó rendező és kevés a jó karmester is. Februárban és áprilisban ismét hazalátogat: a Walkürben és a Parsifalban fog énekelni. Dalestet adni sajnos nem lesz lehetősége.

Hábetler Helga az Oktatási és Kulturális Minisztérium Nemzetközi Szakállamtitkárságának tanácsadója felhívta Polgár László figyelmét arra, hogy természetesen születésnapja alkalmából meglepetésre is számíthat az előadás végén. Úgy látszik, ezen az estén mindenki egy hatalmas ajándékkal lesz gazdagabb…

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!