Zenés színház

Don Giovanni-premier Bécsben

2006.07.20. 00:00
Ajánlom
Mozart Don Giovanni című operájának premierjével veszi kezdetét a KlangBogen komolyzenei fesztivál Bécsben. Július 20. és augusztus 20. között három operával, dalesttel és kamarazenei koncertekkel várják az érdeklődőket.

A fesztiválon többek között a Bécsi Szimfonikusok, az Arnold Schoenberg Chor, Gerald Finley, Bertrand de Billy és Diana Damrau is fellépnek majd. A Don Giovanni-motívumot dolgozza fel három évszázad perspektívájából és különböző szempontok szerint az idei KlangBogen három attrakciója: a Mozart Don Giovanni, Erwin Schulhoff Lángok valamint Erik Hojsgaard Don Juan visszatér a háborúból című operája.

A Don Giovanni 1788-as bécsi változatának július 20-án a Theater an der Wienben lesz a bemutatója Gerald Finleyvel (Don Giovanni) és Hanno Müller-Brachmann-nal (Leporello) a főszerepben. Az E.T.A. Hoffmann által az „operák operájának“ nevezett darabot Keith Warner rendezte és Bertrand de Billy a zenei vezetője.

A polgárpukkasztónak titulált Erwin Schulhoff Lángok című szürrealista operája Don Juan mítoszának pszichonalitikus interpretációja. A nemzetiszocializmus által „elfajzott zenének“ kikiáltott darab Schulhoff egyetlen operája. A zeneszerző 48 évesen a würzburgi koncentrációs táborban halt meg. Mindkét előadásban a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara és az Arnold Schoenberg Chor fog közreműködni.

Szintén a Don Juan mítoszhoz kapcsolódik Erik Hojsgaard Don Juan visszatér a háborúból című operája, amely Ödön von Horvath azonos nevű színdarabja alapján készült. Természetesen Mozart áll a KlangBogen koncertjeinek középpontjában is, így például Mozart három hegedűkoncertjével kápráztatja el a közönséget július 25-én Julian Rachlin.

Mozarttól, Robert és Clara Schumanntól, Carl Loewetől és Gustav Mahlertől ad elő dalokat és duetteket augusztus 8-án Diana Damrau és az argentin bariton, Iván Paley. A jubiláló zeneszerző vonósnégyesei és vonósötösei szerepelnek a Palais Lobkowitz nyolc estét felölelő kamarazenei ciklusának programján, amelynek keretében az Artis Qartett Mozart huszonhárom művét adja elő.

A Mozart-Emlékév alkalmából a Le nozze di Figaro nyitányát, az A-dúr Klarinétkoncertet valamint a Prágai Szimfóniát játsza július 6-án Fabio Luisi vezényletével a Bécsi Szimfonikusok. A fesztivál hagyományos zárókoncertjének programján Dimitrij Sosztakovics IX. szimfóniája valamint Brahms IV. szimfóniája szerepel, amelyet szeptember 3-án Valerij Gergijev zenei vezetésével szólaltatnak meg a Bécsi Filharmonikusok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.