Zenés színház

Don Pasquale újra megnevetteti a nagyérdeműt

2011.02.14. 15:11
Ajánlom
Don Pasquale szerepében Luciano di Pasquale és Juan Pons, Norinaként Kertesi Ingrid, Váradi Zita és Miklósa Erika látható.

Donizetti vígoperáját 1885-ben, második évadjában mutatta be a budapesti Operaház. Azóta mindössze két felújítást vittek színpadra, az elsőt 1931-ben, a másodikat 1949-ben. Utóbbit Nádasdy Kálmán rendezte, díszleteit a legendás Fülöp Zoltán, jelmezeit pedig a hazai jelmeztervezés nagy mestere, Márk Tivadar tervezte. A budapesti operaközönség a mai napig ezt a rendezést láthatja a dalszínházban, ám három éve nem volt erre alkalom, utoljára 2008-ban volt műsoron a darab. Az akkor csaknem hatvan éves rendezést 2006-ban Palcsó Sándor állította színpadra, a jelmezeket Velich Rita tervezte újra Márk Tivadar eredeti rajzai alapján.

A makacs öregúr nősülési históriáját február 19-étől nyolc előadásban, három szereposztással játssza az Operaház. A címszerepben Szüle Tamás, az olasz Luciano di Pasquale és a világhírű Juan Pons lép színpadra, Norina szerepében pedig Kertesi Ingrid, Váradi Zita és Miklósa Erika látható. Ernesto szerepében Szappanos Tibor, március 1-jén Horváth István mutatkozik be, majd Alessandro Codeluppit láthatja a közönség, Malatesta doktort Sárkány Kázmér és a kiváló fiatal bariton, Molnár Levente alakítja.

Az előadásokat Török Géza és Kocsár Balázs vezényli. Az előadások időpontjai: február 19., 25., 27., március 1., 11., 13., 19., 26. - az utolsó két előadás a Tavaszi Fesztivál és a Magyar Állami Operaház közös produkciója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.