Zenés színház

Don Rudolf

2006.05.29. 00:00
Ajánlom
Azt se gondoltam volna, hogy ilyen mondatokat fogok még színházban hallani: "A fegyverkezési verseny növeli a feszültséget." Azt meg elképzelni sem tudtam volna, hogy ez éppen az Operettben fog megesni.

Ráadásul azt az alapigazságot, miszerint "a modern világ haladását nem lehet megállítani", még éneklik is. Talán a legszebb csasztuskás időkön is túltéve. Úgy látszik, valóban fölfordult a világ: vezércikkben illik szellemeskedni, a musicalben meg ideologizálni.

Az amerikai szerzők szerint a szomorú véget ért Rudolf trónörökös szociális forradalmár és nemzeti szabadságharcos, valóságos Don Carlos Schillertől: infantilis infáns, aki részt követel magának a politikai döntésekből, ám apja az államra nézve veszélyesnek találja eszméit. Rudolf Posa márkija egy Szeps nevű lapszerkesztő, lázadó hollandjai a magyarok, Taaffe miniszterelnök egy személyben Alba herceg és az inkvizítor, Larisch grófnő pedig akár Ebolinak is megfeleltethető. Rudolf persze nemcsak rajongó, de beteges is, nemcsak lázadó, de züllött is, valószínűleg kábítószerrel tartja fönn ingatag lelki egyensúlyát - mégiscsak Ady és Kafka monarchiájában lennénk. A megváltó szerelem meg természetesen még lehetetlenebbé teszi a helyzetét. Egy és háromnegyed felvonáson keresztül vívódik, őrlődik, hamletien habozik, s amikor végre dönt, élére állna egy államcsínynek, a magyarok elárulják. Ez legalább jó vastagon motiválja öngyilkosságát. Hogy szegény Vetsera Máriának miért kell vele halnia, azt viszont annyi módon próbálja indokolni a szövegkönyv, hogy végül egészen érthetetlenné válik.

A zene professzionálisan monoton. Kurta, csöndes lírázások után menetrendszerűen érkezik a harsány drámai csatazaj a zenekari árokból, amit a mikroportok segítségével hatalmasan szárnyalnak túl az énekesek. Dolhai Attila a testben-lélekben egyként gyengélkedő címszereplőben annyi szenvedélyt működtet, ami egy vasegészségű elefántot is szétrobbantana. Ő azonban jól győzi a halálba hulló bonviván szerepét. Vágó Bernadett vonzó, gyöngéd szerelmes lány, Földes Tamás miniszterelnöke energikusan ördögi intrikus, Polyák Lilla haszonelvűen féltékeny feleség, Janza Kata Larisch grófnője egyszerre praktikusan cinikus és talán szeszélyből szentimentális. Németh Attila Ferenc József császára erőltetetten szigorkodó, apai ellágyulása hamis. Bereczki Zoltán egy fanyarul humorizáló bábjátékost játszik, akinek a szerepe nem egészen világos.

A látvány viszont - Khell Csörsz díszlete, Velich Rita ruhái - szó szerint minden pénzt megér. Egy hordó belsejében játszódik az előadás, melynek dongái olykor összehajolva különféle hidakat képeznek, máskor csillagok ragyognak rajtuk. A szereplők olykor repülő csészealjakon érkeznek, a korongokat tartó drótok valóban nem látszanak. Precízen szállong a füst, gyönyörű fények szelik át a teret. E tekintetben maradéktalanul igaz az előadást rendező és a színházat igazgató Keró (Kerényi Miklós Gábor) saját munkáival kapcsolatban valószínűleg kizárólagosan használt kritikai fordulata: fantasztikus csoda.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.