Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

2023.09.26. 13:35
Ajánlom
A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. A Toronykőy Attila rendezésében szeptember 26. és 29. között tizenkét alkalommal telt házak előtt látható előadás szeptember 30-án 17 órakor a nagyközönség előtt is debütál az Eiffel Műhelyház Bánffy termében.

Az öreg sorrentói patikus, Don Annibale lakodalmát követően épp szép és fiatal hitvesével, Serafinával készül eltölteni a nászéjszakát. Éjjel azonban újra és újra megszólal a csengő, és válogatott furcsa alakok érkeznek a patikába különböző problémákkal, Don Annibale nem kis bosszúságára. A vén gyógyszerész nem sejti, hogy a betegek álruhái mind az ifjú Enricót rejtik, aki ugyancsak szerelmes Serafinába, és mindent elkövet, hogy a friss házasok együttlétét megakadályozza.

Toronykőy Attila, aki A csengő új színrevitelének látványvilágát is megalkotta, az OPERA számára eddig

olyan nagy sikerű ifjúsági előadásokat készített, mint a Pomádé király új ruhája (2007), a Parázsfuvolácska (2014) vagy a [szkikki] 2.0 (2022),

de az Operatúra Papagenóval is az ő koncepcióját követi. A rendező a fiatal közönség esetében fokozottan kíván hatni minden érzékszervre, amiben a vetítések és a díszletek különösen nagy hangsúlyt kapnak: „A mai világ nagyon sokat ad a szemnek, elég csak a TikTokra vagy a YouTube-ra figyelni. Olyan vetítéseket alkalmazunk, amelyek segítik az operát, és ha valaki esetleg unja a zenét, a látvánnyal még le tudjuk kötni. A szereplők mai ruhákat hordanak, ezáltal is érzékeltetve, hogy hozzánk hasonló emberek vannak a színpadon is.

Donizetti dallamos zenéje csodálatos, de az operának az a furcsasága és olykor riasztó eleme, hogy itt mindenki énekelve beszél.

A recitativók terén szerencsére a musicalek mostani gyakorlata is sokat segít nekünk, másrészt én ezeket a részeket szeretem a legjobban rendezni, mert itt szinte minden megengedett, és ilyenkor mutatkozik meg leginkább az énekesek színészi – és komikus – vénája.”

A közérthetőséget elősegítendő A csengő magyar nyelven, Blum Tamás fordításában lesz hallható, az említett vetítéseket Czeglédi Zsombor készítette. Az előadás főbb szerepeit Szvétek László és Kiss András (Don Annibale), Fülep Máté és Geiger Lajos (Enrico), valamint Megyimórecz Ildikó, Kapi Zsuzsanna és Rácz Rita (Serafina) alakítják, a további szerepekben Ninh Duc Hoang Long és Kiss Tivadar (Spiridione), Megyesi Schwartz Lúcia és Farkasréti Mária (Madama Rosa) láthatók. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Tóth Sámuel Csaba, Farkasházi Dávid és Zsíros Levente vezénylik.

A csengőt 2023. szeptember 26. és 29. között 12 alkalommal a Lázár Ervin Program keretében 8. évfolyamos diákok látogathatják, az előzetes regisztráció alapján a telt házas előadásokon 5600 gyermek vesz részt. A fiataloknak szánt színházi produkció az MVM Pikoló Program része is. A diákelőadásokat követően a darab nyilvános premierje szeptember 30-án, 17 órától lesz az Eiffel Műhelyházban

Az előadásról további információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Próbakép A csengőből (fotó/forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Zenés színház interjú

A negyedik te magad légy! – Pacsay Attila zeneszerző az Artabanról

Különleges, az érzékszerveinkkel játszó előadásnak ad otthont decemberben az Eiffel Műhelyház: Pacsay Attila zenéjével és Almási-Tóth András szövegével jön létre az új magyar kamarazene-ciklus. Az Artaban című darabról a zeneszerzőt faggattuk.
Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.