Zenés színház

Dubai mint a kultúra fővárosa?

2016.08.18. 14:44
Ajánlom
2016 szeptemberében, néhány hét múlva nyílik meg Dubai grandiózus operakomplexuma, amelynek színpadát a nemrég Budapesten is koncertező Plácido Domingo avatja fel.

Az új épület egy tradicionális halászhajó formáját ölti majd, ezzel is szimbolizálva Dubai és a tenger kapcsolatát, valamit a közösség halászati hagyományait. - írja az arttour.ru portál. Az operaház ablakaiból Dubai méltán híres felhőkarcolóira nyílik kilátás, de az odalátogatók szeme elé tárul majd a híres táncoló szökőkút is. A koncertterem kétezer ember befogadására képes, a színpad pedig pillanatok alatt átalakítható, ha színházi, zenés színházi előadásokra kerül majd sor.

Dubai Opera

Dubai Opera

Az operaprodukciók, klasszikus hangversenyek, balett-előadások és jazzestek mellett tartanak majd rock- és popzenei koncerteket, de filmvetítéseket és prózai színházi előadásokat is. A koncertkomplexum alkalmas lesz akár ezer fős fogadások és konferenciák megtartására is.

dubai-opera-1

dubai-opera-1

Az épületért felelős tervező cég vezetője Mohamed Al Abbar úgy vélte, hogy

a koncerterem az első lépés ahhoz, hogy Dubaira mint a kultúra városára is gondoljanak az emberek.

Reményét fejezte ki, hogy a zenei központ rövid időn belül csatlakozhat a világ vezető koncerttermeinek sorába.

Dubai-Opera-House-Exterior-5

Dubai-Opera-House-Exterior-5

A Dubai Operaház első évadában összesen negyvenkilenc előadást kerül majd színpadra, köztük A sevillai borbély Rossinitől és Bizet Gyöngyhalászok című operája. Utóbbi alkotásban a dubaiak saját tradícióikat is felfedezni vélik a gyöngyhalászat mesterségén keresztül. Műsorra kerül továbbá a Giselle és a Coppélia balett-előadás a novoszibirszki teátrum vendégszereplésével, de a tervek között szerepel José Carreras és a Lausanne-i Maurice Béjart balettegyüttes fellépése, valamint egy jégtáncprodukció is.

„Ma te, holnap én”

Kapcsolódó

„Ma te, holnap én”

Vlagyimir Galuzin egy kis szibériai faluból indult esztrád énekesként, mára azonban nincs nála avatottabb előadója Hermann alakjának Csajkovszkij Pikk dáma című operájából. Az énekes meglepően tájékozott a magyar kultúrában, amit főként barátjának, a Magyar Állami Operaház énekesének, Anatolij Fokanovnak köszönhet. A budapesti közönség április 16-án hallhatja őt a Tavaszi Fesztivál keretében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.