Zenés színház

Dupla ünnep

2008.03.17. 00:00
Ajánlom
Kollégái, barátai, családtagjai köszöntötték ma Kalmár Magdát operaházi tagságának 40. évfordulója alkalmából a Magyar Állami Operaházban. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnek dupla köszöntés járt, hiszen 64. születésnapját is nemrég ünnepelte.
Kovács János, az Operaház első karmestere a művésznő színpadi érzékét és Alban Berg Lulujában nyújtott világszínvonalú alakítását emelte ki. "Téged utolért minden jelentős állami kitüntetés, a klasszikus repertoár-darabokat a legmagasabb színvonalon tolmácsoltad. Kívánom, hogy 10 év múlva ugyanígy ünnepelhessük az 50. évfordulót is." Sólyom-Nagy Sándor, Kalmár Magda pályatársa, a szoprán énekes sokoldalúságát hangsúlyozta, hiszen ő nemcsak operákat énekel, hanem otthonosan mozog a magyar nóta, az operett, a táncdal és nem utolsó sorban az oratórium világában is.

Maga az énekesnő is felszólalt, miután Vass Lajos az Operaház főigazgatója átadta az ajándékokat. Boldog volt, hogy együtt láthatta társait, barátait, kollégáit, és felidézte életének jelentősebb pillanatait is. Elmesélte, hogy egy postai iroda volt az első munkahelye, aztán elkezdte a konzervatóriumot, majd felvételizett az Operház énekkarába, ahonnan elutasították, de aztán visszahívták ösztöndíjas szólistának. Ahogy mondta, nem is készült énekesi pályára, mert hat éves korától kezdve zongorázott, és csak egy véletlen alkalmával találkozott egy énekmesterrel, akinek segítségével elindulhatott a pályán. Az Operaházat mindig is második otthonának tekintette, és családja mellett élete értelmének tartotta.

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Jazz/World

Az augusztus végi tömegrendezvények is elmaradhatnak

Elsodorhatja a járvány második hulláma a nyár végére halasztott rendezvényeket és az augusztus 20-i ünnepségeket - mondta Palkovics László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Zenés színház magazin

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.
Zenés színház ajánló

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.