Zenés színház

Dupla ünnep

2008.03.17. 00:00
Ajánlom
Kollégái, barátai, családtagjai köszöntötték ma Kalmár Magdát operaházi tagságának 40. évfordulója alkalmából a Magyar Állami Operaházban. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnek dupla köszöntés járt, hiszen 64. születésnapját is nemrég ünnepelte.
Kovács János, az Operaház első karmestere a művésznő színpadi érzékét és Alban Berg Lulujában nyújtott világszínvonalú alakítását emelte ki. "Téged utolért minden jelentős állami kitüntetés, a klasszikus repertoár-darabokat a legmagasabb színvonalon tolmácsoltad. Kívánom, hogy 10 év múlva ugyanígy ünnepelhessük az 50. évfordulót is." Sólyom-Nagy Sándor, Kalmár Magda pályatársa, a szoprán énekes sokoldalúságát hangsúlyozta, hiszen ő nemcsak operákat énekel, hanem otthonosan mozog a magyar nóta, az operett, a táncdal és nem utolsó sorban az oratórium világában is.

Maga az énekesnő is felszólalt, miután Vass Lajos az Operaház főigazgatója átadta az ajándékokat. Boldog volt, hogy együtt láthatta társait, barátait, kollégáit, és felidézte életének jelentősebb pillanatait is. Elmesélte, hogy egy postai iroda volt az első munkahelye, aztán elkezdte a konzervatóriumot, majd felvételizett az Operház énekkarába, ahonnan elutasították, de aztán visszahívták ösztöndíjas szólistának. Ahogy mondta, nem is készült énekesi pályára, mert hat éves korától kezdve zongorázott, és csak egy véletlen alkalmával találkozott egy énekmesterrel, akinek segítségével elindulhatott a pályán. Az Operaházat mindig is második otthonának tekintette, és családja mellett élete értelmének tartotta.

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Vizuál

Látogatás a Pokolban: bűnökről született alkotások kerültek kirakatba

A Dante-emlékévet is elhalványítja a pandémia, ám a Kispont Galéria most az utcáról megtekinthető kirakatkiállítással dolgozza fel Dante Pokol című művét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Zenés színház gyász

Elhunyt Busa Tamás operaénekes

A hatvanhat éves művész halálhírét a Magyar Állami Operaház főigazgatója közölte az Origón.
Zenés színház ajánló

Egy este Puccinivel – Online látható Jonas Kaufmann koncertje a milánói Scalában

Az opera rajongók számára különleges programot kínál Jonas Kaufmann Puccini-áriaestjének koncertfelvétele. A milánói Scalában 2015-ben rögzített előadás április 2-4. között online elérhető a Pannonia Entertainment online csatornáján.